Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Ψαλίδισμα» στις προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης–«Δώρο Πάσχα» μόνο για όσους είναι...

«Ψαλίδισμα» στις προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης–«Δώρο Πάσχα» μόνο για όσους είναι στα όρια της φτώχειας

Ένα κατηγορηματικό «όχι» είπε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών στο ερώτημα για το αν θα υπάρξει νέο κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Από τα 8,3 δις. ευρώ που έχουμε χορηγήσει, εκτιμούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα θα επιστραφούν περίπου τα 2,3 δις. ευρώ. Ως εκ τούτου, περαιτέρω κούρεμα δεν θα υπάρξει» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, φρόντιζε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και όσον αφορά το περίφημο «δώρο Πάσχα» για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οριοθέτησε τους πιθανούς δικαιούχους στις κοινωνικές ομάδες που κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ποιοι είναι αυτοί; Πρακτικά, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των θέσεων που διατύπωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός περί αναγκαιότητας τήρησης των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα για φέτος που δεν θα ξεπεράσει τα 2,6 δις. ευρώ και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το νέο έτος.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το λεγόμενο «δώρο Πάσχα» θα είναι απολύτως στοχευμένο με έμφαση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς αυτοί είναι που έχουν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά. Ουσιαστικά δηλαδή, μιλάμε για ενίσχυση περίπου 300.000 νοικοκυριών με ένα ποσό που θα κινηθεί στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Όσον αφορά στους επαγγελματίες που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή, μέσα στον Μάρτιο θα μάθουν πόσα ακριβώς οφείλει ο καθένας ώστε να επιλέξουν αν θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του χρέους ή αν θα το εντάξουν στο καθεστώς των δόσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν, θα επιστραφούν τελικώς τα 2,3 δις. ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ