Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρ. Ταραντίλης: Μεγάλες δυνατότητες για επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας των ελληνικών πανεπιστημίων

Χρ. Ταραντίλης: Μεγάλες δυνατότητες για επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας των ελληνικών πανεπιστημίων

Σειρά επαφών, προκειμένου να αποτυπώσει και να μεταφέρει στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τις προτάσεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, είχε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής είχε εκτενείς διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», «διαπιστώνοντας από κοντά το υψηλό επίπεδο της έρευνας και την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετεί», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε αρχικά με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμα και τα διεθνή βραβεία που έχουν κατακτήσει ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου. Ο κ. Ταραντίλης περιηγήθηκε στους χώρους της πανεπιστημιούπολης και επισκέφθηκε τα ερευνητικά εργαστήρια στα τμήματα Χημείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, όπου είχε διεξοδικές συζητήσεις με τους Διευθυντές των εργαστηρίων και ερευνητές/ερευνήτριες.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Καθ. Βασίλειο Λουκόπουλο, επισκέφθηκε αρκετές εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, συνομίλησε με μέλη τους και κατέγραψε τις προτάσεις τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του Πάρκου και της ώσμωσης με το Πανεπιστήμιο.

Το απόγευμα, τον κ. Ταραντίλη υποδέχθηκε στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ο Διευθυντής Χρυσόστομος Στύλιος και ερευνητές του Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τα πεδία της έρευνας όπου δραστηριοποιούνται και τα κυριότερα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προτάσεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων έρευνας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

– Κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας, καθώς και προτεραιοποίηση, διαφοροποίηση και προσαρμογή των ενωσιακών ερευνητικών στόχων με βάση τις εθνικές ανάγκες και δυνατοτήτες.

– Επαρκείς σε κάλυψη και ταχύτητα, αξιόπιστες εθνικές διαδικτυακές υποδομές.

– Απλοποίηση της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί καθυστερήσεις τη στιγμή που οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν, με τη δημιουργία π.χ. ξεχωριστής Δ.Ο.Υ. για εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας.

– Εκπαίδευση των ερευνητών/ερευνητριών στη μεταφορά τεχνολογίας και mentoring από ανθρώπους με εν τοις πράγμασι εμπειρία .

– Εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη των εταιρειών τεχνοβλαστών που ιδρύονται στα ερευνητικά ιδρύματα με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (πχ κατοχύρωση πατέντας, κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου, δικτύωση με ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών κ.λπ.).

– Χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας εταιρείας τεχνοβλαστού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ