Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρ. Δήμας: Η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στη ΝΑ Ευρώπη στην έρευνα και...

Χρ. Δήμας: Η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στη ΝΑ Ευρώπη στην έρευνα και την καινοτομία

Η χώρα μας είναι πλέον ελκυστική για επενδύσεις, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στην εκδήλωση που διοργανώνει αυτή την ώρα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το Konrad Adenauer Stiftung με θέμα: «Χτίζοντας γέφυρες καινοτομίας μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη στην έρευνα και την καινοτομία.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer τόνισε ότι: «Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη στην έρευνα και την καινοτομία. Με τη σημερινή επένδυση γνωρίζουμε ότι, όχι μόνο πετυχαίνουμε αυτό το στόχο, αλλά η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι η Pfizer στηρίζει ενεργά το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας μας. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα είναι πλέον ελκυστική χώρα για επενδύσεις. Οι στρατηγικές επενδύσεις στον χώρο της Καινοτομίας, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα από εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Η Pfizer έχει ήδη προσλάβει πάνω από 500 εργαζόμενους και συνολικά το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.100 νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 15% των εργαζομένων είναι Έλληνες επιστήμονες που επέστρεψαν από το εξωτερικό».

Ακόμη, ο υφυπουργός ανέφερε πως η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς. «Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και δράσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας» όπως σημείωσε ο υφυπουργός.  

Ενθαρρύνεται η δημιουργία τεχνοβλαστών

Για το νέο πλαίσιο για τους Τεχνοβλαστούς (spin-off) ο κ. Δήμας σημείωσε: «Απλοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς (spin-off), δηλαδή τις εταιρείες ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Θεσμοθετούμε ένα ξεκάθαρο, κοινό και λειτουργικό πλαίσιο επιδιώκοντας να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων. Όταν το 2019 συνειδητοποίησα πως υπάρχει κενό στη θεσμική λειτουργία των τεχνοβλαστών, επικοινώνησα άμεσα με το υπουργείο Παιδείας. Συμφωνήσαμε πως πρέπει από κοινού να καθιερώσουμε ένα ενιαίο, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα διευκολύνει τους ερευνητές και τους καθηγητές στο να δημιουργούν και να λειτουργούν τους τεχνοβλαστούς. Είναι χαρακτηριστικό, πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επιβεβαιώσαμε το χάος που επικρατούσε, καθώς κάθε ερευνητικό κέντρο και ΑΕΙ παρουσίαζε τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι τεχνοβλαστοί τους. Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετούμε ένα ξεκάθαρο, κοινό, απλό και λειτουργικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων τεχνοβλαστών στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας».

Τέλος, σε ο,τι αφορά στο Elevate Greece ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.α. Αποσκοπεί, πρόσθεσε, στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο.

«Σήμερα, υπενθύμισε ο υφυπουργός, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece 490 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.500 εργαζομένους».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ