«Επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη γιατί έχουμε δει ότι είναι ένας τομέας που δημιουργεί νέες, καλά αμειβόμενες ποιοτικές θέσεις εργασίας και αν θέλουμε να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αυτές ακριβώς τις θέσεις πρέπει να προσφέρουμε».
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Regional Growth Conference που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι «ο πρώτος στόχος ήταν να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα της χώρας» και αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν υπογραμμίζοντας «την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς πόρους ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το σκεπτικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια -ειδικότερα λόγω της κρίσης- βλέπαμε ότι πολλοί οι δικοί μας Έλληνες επιστήμονες έφευγαν για το εξωτερικό, όπου βρίσκανε πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς. Ισχύει το Ενιαίο Μισθολόγιο για όλο τον δημόσιο τομέα σε περιπτώσεις όμως όπου τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν ιδιωτικούς πόρους ή ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα άρα χρήματα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, να έχουν αυτή την ευελιξία να μπορέσουν να δώσουν πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς».
Και υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους πέντε με έξι μήνες, μπορώ να πω με μεγάλη χαρά, ότι ήδη πολλά από τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη διάταξη κρατώντας τους επιστήμονες εδώ, αλλά και επαναπατρίζοντας αρκετούς που πήγανε στο εξωτερικό».
Ο κ. Δήμας σημείωσε επίσης, μία δεύτερη σημαντική αλλαγή που αφορά στην εξαίρεση από την υποχρεωτική υποβολή «πόθεν έσχες» για τους αξιολογητές των ερευνητικών έργων, ενώ αναφέρθηκε και σε μια τρίτη σημαντική πρωτοβουλία που ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας για τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας.
«O στόχος που έχουμε θέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, να αυξήσουμε τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και να οργανώσουμε πιο αποφασιστικά το οικοσύστημα καινοτομίας», κατέληξε.