Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Το μεγάλο deal της Τέρνα, ο MSCI, το rebalancing και το...

Χρηματιστήριο: Το μεγάλο deal της Τέρνα, ο MSCI, το rebalancing και το +1,2% το πενθήμερο

Ενδιαφέρουσα ήταν η εβδομάδα που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η αγορά έβγαλε ελεγχόμενης μορφής αντίδραση καταφέρνοντας να παραμείνει πάνω από το όριο των 1.420 μονάδων παρά τους έντονους κλυδωνισμούς, καλύπτοντας, μέρος των πρόσφατων απωλειών.

Θυμίζουμε ότι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η αγορά είχε βιώσει ισχυρούς τριγμούς και πτώση 3,56% στο Γενικό Δείκτη και άνω του 4% στις τράπεζες, οπότε κινδύνευσε άμεσα το όριο των 1.400 μονάδων, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο Γ.Δ. κατήλθε ενδοσυνεδρικά έως και τις 1.395,06 μονάδες, όμως τελικώς κράτησε το ψυχολογικό όριο.

Τελικώς, εν μέσω θετικής γενικά πορείας στις διεθνείς αγορές, ασχέτως με την πτώση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,22% το πενθήμερο, ο FTSE 25 ενισχύθηκε περί το 1,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε εξισορροπητικά (+0,05%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 10,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 16,94%.

Το μεγάλο deal στην ενέργεια

Η εβδομάδα που παρήλθε χαρακτηρίστηκε από το «κλείδωμα» της συμφωνίας πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στην αραβικών συμφερόντων Masdar στα 20 ευρώ ανά μετοχή, βάζοντας τέλος σε μια «εκκρεμότητα» που είχε δημιουργηθεί στην αγορά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, η οποία σταδιακά αναμένεται να φέρει νέα ρευστότητα στο σύστημα.

Μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία είναι η ΓΕΚ Τέρνα καθώς θα πετύχει ζωτικής φύσης μείωση του δανεισμού της, ενώ θα αποκτήσει ρευστότητα για να υποστηρίξει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα, δεδομένου ότι έχει ανεκτέλεστο περί τα 6 δισ. ευρώ. Πάντως, το γεγονός ότι για την οριστικοποίηση του deal θα απαιτηθούν μια σειρά από διαδικασίες ενώ η μεταβίβαση των ποσοστών και η δημόσια πρόταση θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι κάτι που δεν ενθουσίασε την αγορά.

Η φορολογία κερδών στα διυλιστήρια

Από εκεί και πέρα, η αγορά επηρεάστηκε και από την επιβολή φόρου στην κερδοφορία των διυλιστηρίων που γνωστοποιήθηκε την Πέμπτη, φέρνοντας ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των Motor Oil και HelleniQ Energy. Η φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Τέλος, χθες Παρασκευή είχαμε την τριπλή λήξη παραγώγων, κάτι που απελευθέρωσε μετά την αγορά καθώς αρκετές μετοχές βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα τους, ενώ στο φινάλε υπήρξε το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx.

Έως τις 17:00 μ.μ. οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν στα 97,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος ανήλθαν στα 242,12 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι 145,6 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες και αφορούσαν κινήσεις με φόντο την αναδιάρθρωση των δεικτών. Θυμίζουμε πως από την προσεχή Τρίτη 25 Ιουνίου (τη Δευτέρα υπάρχει η αργία του Αγίου Πνεύματος) η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εισάγεται στο δείκτη FTSE 25 στη θέση της Quest Συμμετοχών που υποβιβάζεται στον Mid Cap, ενώ στο δείκτη του μεσαίου χώρου μπαίνει η Optima Bank στη θέση της Premia Properties.

Το μεγαλύτερο τζίρο τον έκανε η Optima Bank που εισάγεται στον Mid Cap και χθες διακίνησε 37,26 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως ισχυροί θεσμικοί έκαναν σημαντικές κινήσεις στη μετοχή.

«Πάγος» από τη MSCI

Συνάμα, η αγορά παρουσίασε μουδιασμένο προφίλ καθώς ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI) στην ετήσια ανασκόπησή του για την ταξινόμηση των αγορών, δεν ενέταξε το Χ.Α. στη λεγόμενη λίστα παρακολούθησης (watchlist).

Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, καθώς όλη η αγορά και η διοίκηση Κοντόπουλου ανέμενε ότι ο συγκεκριμένος οίκος θα ενέτασσε το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης τον φετινό Ιούνιο, έτσι ώστε σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο έκτοτε, να έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε – τουλάχιστον από πλευράς MSCI – η αναβάθμιση πάει πιο πίσω. Μένει να δούμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι από τους υπολοίπους οίκους S&P Dow Jones Indices, FTSE και Stoxx εντός του 2024.

Το ταμπλό

Ο Γ.Δ. έκλεισε χθες στις 1.424,04 μονάδες με μικρή άνοδο 0,16%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε να υποχωρεί έως 0,45% και να κερδίζει 0,43%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,22%, ο FTSE 25 κέρδισε περί το 1,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε εξισορροπητικά (+0,05%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 10,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 16,94%.

Στον FTSE 25 ξεχώρισε η Τιτάν με άνοδο 3,20%, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 2,28%, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Autohellas, Metlen, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι ΕΥΔΑΠ (-2,99%), Σαράντης (-2,33%), Motor Oil, Quest, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στον Mid Cap ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 3% μετοχές όπως ΟΛΠ, Dimand, Fourlis και Intracom Holdings, ενώ κέρδη είχαν οι Epsilon Net, Τεχνική Ολυμπιακή, Intralot και Intrakat. Αντιθέτως, άνω του 3% υποχώρησε (σε χαμηλά 7μήνου) η ΕΧΑΕ, στο -2,36% η AVAX, -1,81% το ΑΔΜΗΕ και -1,67% η AustriaCard. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 59 με πτώση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ