Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Τα υψηλά διμήνου και οι 1.325 μονάδες που «βλέπει» η Goldman...

Χρηματιστήριο: Τα υψηλά διμήνου και οι 1.325 μονάδες που «βλέπει» η Goldman Sachs

Σε υψηλά δύο μηνών βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συμπλήρωσε χθες τρεις σερί ανοδικές συνεδριάσεις, με συνολικά κέρδη 2,97% για το Γενικό Δείκτη, +3,21% για τον FTSE 25, +2,03% για τον Mid Cap της μεσαίας αποτίμησης, ενώ ξεχωρίζει με έμφαση ο τραπεζικός δείκτης με τριήμερη άνοδο 6,85%.

Μετά τη διόρθωση του περασμένου πενθημέρου, δείκτες και μετοχές έχουν επιστρέψει σε θετική τροχιά, με φόντο τις διεργασίες στις τράπεζες, όπως την αγορά του 9,6% της Alpha Bank από τον ιταλικό κολοσσό UniCredit, αλλά και άκρως επιτυχημένο placement για το 20-22% της Εθνικής.

Θυμίζουμε πως σήμερα ολοκληρώνεται το placement στην Εθνική, το οποίο καλύφθηκε στα πρώτα είκοσι λεπτά από το ξεκίνημα της Τρίτης, ενώ την πρώτη ημέρα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπήρξε υπερκάλυψη πάνω από έξι φορές.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά δύο μηνών, τείνοντας να «ακυρώσει» τη διόρθωση Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετές μετοχές του FTSE 25 βρίσκονται επίσης σε τροχιά υψηλών διμήνου, μειώνοντας σημαντικά την απόσταση που τις χωρίζει από τα υψηλά που είχαν πετύχει τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι η αγορά πλέον έχει αρχίσει και καρπώνεται, αργά αλλά σταθερά τα οφέλη που φέρνει το νέο status quo μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει κερδίσει τρεις αναβαθμίσεις, τις δύο από αναγνωρισμένους οίκους, ενώ επίκειται παρόμοια κίνηση από τη Fitch εντός του 2023 και από τη Moody’s τους πρώτους μήνες του 2024, είναι σαφές ότι όλα τα εγχώρια επενδυτικά assets αλλάζουν πίστα.

Ο τραπεζικός κλάδος πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το 2010 και εντεύθεν, όμως τώρα «τρέχει» προς την κανονικότητα, παρουσιάζει πολύ υψηλή κερδοφορία, ενώ ετοιμάζεται να γυρίσει μέρισμα στους μετόχους μετά από 15 χρόνια ανομβρίας

Χθες ο τραπεζικός δείκτης έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα επιβεβαιώνοντας την περιοχή των 1.000 μονάδων που ανέκτησε μετά το προχθεσινό ράλι +5,93%, κλείνοντας οριακά ανοδικά στις 1.015,24 μονάδες (+0,09%). Είναι πολύ θετική εξέλιξη ότι ο κλάδος – ναυαρχίδα του Χ.Α. κράτησε τον κόμβο των 1.000 μονάδων, δείχνοντας ότι μπορεί να βάλει πλώρη για υψηλότερα επίπεδα και ίσως προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών του Ιουλίου.

Τις 1.325 μονάδες βλέπει η Goldman Sachs

Θετικά εκφράζεται ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το συγκαταλέγει μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που διαθέτουν ισχυρά περιθώρια ανόδου σε ορίζοντα 12μηνου, θέτοντας ως τιμή – στόχο το επίπεδο των 1.325 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Αυτό σημαίνει περιθώριο ανόδου περίπου 7% συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο στις 1.238,76 μονάδες (+0,28%).

Για τον εγχώριο βασικό χρηματιστηριακή δείκτη, η πρόβλεψη του αμερικανικού ομίλου είναι ότι η αποτίμηση των μετοχών του, βάσει του πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη P/E, για το επόμενο δωδεκάμηνο υπολογίζεται σε 6,8 φορές, λίγο κάτω από την αποτίμηση των εφτά φορών, που θεωρεί δίκαιη. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο μέσος όρος των αναλυτών εκτιμά ότι θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση κατά 8% των κερδών ανά μετοχή για το ίδιο χρονικό διάστημα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ