Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας στο προσκήνιο

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας στο προσκήνιο

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα εξισορρόπησης και διαχείρισης κεκτημένων ήταν αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης μετά τη φρενήρη άνοδο του 2023 και των πρώτων σαράντα ημερών του 2024.

Παρά τα μεγάλα κέρδη που είναι φορτωμένη η αγορά, μεγάλα αδειάσματα και ρευστοποιήσεις που θα διατάρασσαν τα τεχνικά κεκτημένα και την καλή ψυχολογία της αγοράς δεν καταγράφονται, όμως με αριστοτεχνικό τρόπο, συνεχίζονται οι εσωτερικές επιμέρους διορθώσεις, την ώρα που οι δείκτες παραμένουν σε απόσταση βολής από τα πολυετή υψηλά τους.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την περιοχή των 1.400 – 1.410 μονάδων, αλλά αναρριχήθηκε ακόμη και πάνω από τις 1.430 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης), ενώ τελικώς κρατήθηκε πάνω από το όριο των 1.410 μονάδων.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι δεν εισρέουν τελευταία νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια. Και αυτό διότι οι απαιτήσεις ρευστότητας το τελευταίο τρίμηνο είναι μεγάλες, ενώ την περασμένη εβδομάδα «έτρεξε» το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ της Intralot, την ώρα που έρχεται και το μεγάλο placement της Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η αγορά βρήκε στηρίξεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως από τους κλάδους της ενέργειας, του λιανικού εμπορίου και της πληροφορικής, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά, αφομοιώνοντας κεκτημένα.

Το περασμένο πενθήμερο δεν έλειψαν τα πονταρίσματα σε τίτλους όπως Τέρνα Ενεργειακή (+5,21%), Helleniq Energy (+3,93%), Τιτάν (+3,83%), Aegean Airlines (+2,76%), Ελλάκτωρ (+2,06%), Jumbo (+2,55%), Coca Cola HBC (+1,04%), ενώ θετικά κινήθηκαν και οι Σαράντης, ΔΕΗ και Quest Συμμετοχών.

Παράλληλα, στο μεσαίο χώρο καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως Κρι Κρι (+6,57%) και Intrakat (+5,88%), ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν μετοχές του κλάδου της πληροφορικής όπως Profile Software (+6,48%), Epsilon Net (+6,04%), Entersoft (+3,37%), Space Hellas (+2,70%) κ.α.

Στον αντίποδα, διόρθωσαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Viohalco, ElvalHalcor, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Lamda Development, Autohellas και ΕΥΔΑΠ, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα. Από πλευράς τραπεζών, κέρδη 1,26% είχε η Εθνική, στο +1,07% έκλεισε η Alpha Bank, αμετάβλητη έμεινε η Eurobank, ενώ υποχώρησε κατά 0,76% η Πειραιώς.

Με αρκετές μετοχές λοιπόν να κινούνται ανοδικά το πενθήμερο, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο για έκτη σερί ανοδική εβδομάδα, ενώ και ο Φεβρουάριος έως τώρα είναι ανοδικός. Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους 14 μήνες, από την αρχή του 2023, μόνο οι Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι μέχρι στιγμής πτωτικοί, ενώ αν κλείσει θετικά και ο τρέχον μήνας, θα είναι ο τέταρτος στη σειρά ανοδικός.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,52%, ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,27%, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στο +0,52%. Σε επίπεδο Φεβρουαρίου ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 3,35%, ο FTSE 25 είναι στο +3,20%, ο Mid Cap κερδίζει 3,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 4,25%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 9,29%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +9,92%, ο Mid Cap +6,50% και ο τραπεζικός +16,09%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ