Σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν μήνες πριν κινούνται οι τιμές στη χονδρεμπιρική αγορά ρεύματος, λόγω της αυξημένης συμμετοχή των ΑΠΕ, αλλά και της χαμηλής ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών. Ευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμές κινούνται από 20-40 ευρώ/ΜWh με την Ελλάδα, παρά την άνοδο κατά 15% περίπου της τιμής για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Μέρας να έχει τιμή στα 38,53 ευρώ/MWh. Gia σήμερα η παραγωγή των ΑΠΕ καλύπτει το 51,25% του μείγματος παραγωγής με τις εισαγωγές να έρχονται δεύτερες με 20,8% και τις μονάδες αερίου να καλύπτουν το 10,9% του συνόλου. Επίσης με αύξηση συμμετχοής οι λιγνιτικές που καλύπτουν το 8,32% του μείγματος ενώ τα υδροηλεκτρικά βρίσκονται στο 4,67%. Xθες Κυριακή οι ΑΠΕ έφτασαν στο 49,49% του μείγματος, οι μονάδες αερίου στο 18,98%, οι λιγνίτες στο 6,56% και τα υδροηλεκτρικά στο 4,07% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 33,23 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 32,73% σε σύγκριση με το Σάββατο όταν ήταν στα 49,41 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 67,5 ευρώ/MWh με την ανώτατη τιμή στα 156,39 ευρώ/MWh και την κατώτατη στο μηδέν. Η παραγωγή από ΑΠΕ έφθασε στο 40,63% και από φυσικό αέριο στο 33,64%, οι εισαγωγές στο 15,71% και οι εξαγωγές στο 13,09.
Καλές τιμές
Στο μεταξύ με βάση όσα είπε το Σάββατο το πρωί στην πρωινή ζώνη του Αντ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης αναμένεται να υπάρξει μια περίοδος ανταγωνιστικών τιμών στη λιανική ενώ ήδη τροχοδρομούνται και τα “πορτοκαλί” τιμολόγια, δηλαδή τα πλέον δυναμικά και υψηλότερου ρίσκου, που όμως θα μπορούν ακολουθώντας τις τάσεις της χονδρεμπορικής αγοράς να είναι πολύ οικονομικά, όταν βέβαια η χονδρεμπορική αγορά παραμένει σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται, ότι μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας μπορούν να προσφέρουν οι πάροχοι. Με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, που εκδίθηκε το Φεβρουάριο, τροποποιείται προγενέστερη, που αφορούσε στην εφαρμογή του πράσινου τιμολογίου και στη επισήμανση προϊόντων προμήθειας και λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει της Απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).
Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται πως η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) δημοσιεύει, μηνιαίως, στην ιστοσελίδα της τις χρεώσεις που εφαρμόζονται, εκτός του ειδικού τιμολογίου (πράσινο) που ήδη υλοποιείται, κάθε προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως και της διάρκειάς του. Πρόκειται, ειδικότερα, για τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δημοσιεύονται υπό τη μορφή πίνακα στο εργαλείο σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. με ειδική επισήμανση, για λόγους ενισχυμένης διαφάνειας και ενημέρωσης, όσον αφορά στη διάρκεια του προϊόντος.
Στην περίπτωση χορήγησης εκπτώσεων από τους παρόχους, δημοσιεύονται οι αντίστοιχες πάγιες χρεώσεις και οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον υπολογισμό αυτών, καθώς και η προϋπόθεση, βάσει της οποίας χορηγείται η έκπτωση.
Αναφορικά με τη διάρκεια των συμβολαίων, η Απόφαση προβλέπει πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.
Τα ρίσκα
Πάντως το όλο θέμα με τις “μηδενικές τιμές” δημιουργεί και ρίσκα για την ευαστάθεια του συστήματος ενώ οι μηδενικές τιμές απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών έργων ΑΠΕ. Έτσι, όπως είπε, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπαίνουν σταθερά νέα έργα ΑΠΕ στο σύστημα. Μιλώντας πρόσφατα στο Power & Gas Forum τόνισε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ΑΠΕ και μπαταριών και να υπάρχει ένα visibility στην αγορά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση δεν συνιστά “κλείσιμο της στρόφιγγας” αντιθέτως προτεραιοποιεί κάποιες ανάγκες και ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατό να μπαίνουν σταθερά νέα έργα ΑΠΕ στο σύστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να προσδιοριστούν ορισμένα δεδομένα και να τεθούν αυτά ενώπιον της αγοράς προκειμένου και αυτή με την σειρά της να πάρει τα ανάλογα μέτρα στο σχεδιασμό των επενδύσεων. Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί ήδη εργάζεται στο θέμα και αναμένεται εντός Απριλίου να υπάρξουν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα.
Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί ήδη εργάζεται στο θέμα και αναμένεται εντός Απριλίου να υπάρξουν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα.