Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧειραγωγεί ο Elon Musk το bitcoin;

Χειραγωγεί ο Elon Musk το bitcoin;

Εντάξει, το bitcoin -για την ακρίβεια, η τιμή του- είναι “καταδικασμένο” να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Τι συμβαίνει όμως όταν του… κλέβει τη “δόξα” ο Elon Musk; Ο CEO της Tesla βρίσκεται “ξανά” στο spotlight, καθώς αναγκάζεται να απολογείται -τίνι τρόπω- σε “κατηγορίες” ότι χειραγωγεί το βασικό κρυπτονόμισμα, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας την τιμή του.

Στο… τελευταίο επεισόδιο, την Κυριακή που μας πέρασε, ο Musk είπε ότι τελικά η Tesla θα δέχεται ξανά συναλλαγές με bitcoin στο μέλλον. Νωρίτερα, είχε πει ότι δεν θα δέχεται το βασικό κρυπτονόμισμα από τους πελάτες του, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφασή του να δέχεται bitcoin. Στο μεταξύ, κάθε φορά που ο Musk και η Tesla άλλαζαν την απόφασή τους, γινόταν γνωστό ότι η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων τοποθετούταν στο bitcoin ή ρευστοποιούσε την επένδυσή της, ή ο CEO της έκανε μια δήλωση μέσω Twitter, η τιμή των cryptos ανεβοκατέβαινε.

Τώρα, ο Musk, ο οποίος εξέφρασε -μέσα στο Μάιο- τον προβληματισμό του για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των κρυπτονομισμάτων, με την Tesla να σταματά τις πληρωμές σε bitcoin, λέει ότι έχει λάβει εγγυήσεις από miners για τη χρήση ενέργειας δικαιολογώντας έτσι την απόφασή του να επιστρέψει η Tesla στις συναλλαγές με crypto. Απόφαση που οδήγησε σε “έκρηξη” της τιμής του βασικού κρυπτονομίσματος ξανά, κατά 9,5% σε 24 μόνο ώρες, στα 39.240 δολάρια από τα 34.880, συνεχίζοντας ανοδικά ως τα 40.682 δολάρια, σύμφωνα με την Coinbase, σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Πάντως, μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Νότιας Αφρικής, η CEO της εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών Sygnia, Magda Wierzycka, κατηγορεί ανοιχτά τον Musk ότι χειραγωγεί την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Μιλώντας στην εκπομπή του Bruce Whitfield, Money Show, η Wierzycka, λέει ότι οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν επέμβει, ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι χειραγωγεί τις τιμές των crypto. Συγκεκριμένα, λέει ότι η δραστηριότητα του Musk στα social media, πρόσφατα για την τιμή του bitcoin, θα έπρεπε να τον έχει κάνει αντικείμενο έρευνας της SEC, εάν το BTC θα ήταν μια “παραδοσιακή” εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι το 2018, η SEC κατηγόρησε τον CEO της Tesla για τα tweets του σχετικά με την πρόθεσή του να αποσύρει την εταιρεία από τη Wall Street, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διεξάγει έρευνα σχετικά με τα tweets του που προωθούσαν το Dogecoin, νωρίτερα φέτος. Η Wierzycka, σε ό,τι αφορά το bitcoin, λέει ότι “η μεταβλητότητα που έχουμε δει είναι μια απρόσμενη λειτουργία αυτού που θα χαρακτήριζα χειραγώγηση της αγοράς από τον Elon Musk. Εάν αυτό συνέβαινε σε μια εισηγμένη εταιρεία, θα βρισκόταν υπό έρευνα και θα δεχόταν βαριές κυρώσεις από τη SEC”.

Σύμφωνα με τη CEO της Sygnia, ο Musk εν γνώσει του “φούσκωσε” την τιμή του BTC γράφοντας tweets που περιείχαν την επένδυση ύψους 1,5 δισεκατ. δολαρίων της Tesla στο κρυπτονόμισμα και στη συνέχεια “πούλησε ένα μεγάλο μέρος της έκθεσής του όταν (σ.σ. η τιμή του BTC) βρισκόταν στο peak”. Ουσιαστικά κατηγορεί τον Musk για τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το bitcoin καθώς και το reverse της θέσης της Tesla στο να δέχεται το crypto ως μέσο πληρωμής, λέγοντας ότι αυτά -μαζί με τη ρευστοποίηση μέρους της επένδυσης- συνιστούν χειραγώγηση της τιμής του.

“Αυτό είναι ανακριβές”, απαντά ο Elon Musk. “H Tesla πούλησε μόνο ~10% της τοποθέτησής της για να επιβεβαιώσει ότι το BTC θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί εύκολα χωρίς να κινήσει την αγορά. Όταν υπάρχει επιβεβαίωση λογικής χρήσης (~50%) καθαρής ενέργειας από τους miners με θετική μελλοντική τάση, η Tesla θα επαναφέρει τις συναλλαγές με bitcoin”.

Είναι, ωστόσο, ένα θέμα το ποιοι και πώς θα μπορούσαν να δώσουν τις “εγγυήσεις” στις οποίες αναφέρεται ο Musk. Κι αυτό γιατί το crypto mining απαιτεί γιγαντίαιες ποσότητες ενέργειας, απαραίτητες να τροφοδοτήσουν παντοδύναμους υπολογιστές που κάνουν το mining. Η ενέργεια που απαιτείται και καταναλώνεται για το mining, βάσει του δείκτη Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, είναι περισσότερη από την ενέργεια που χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία και το Βέλγιο. Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή της κυβέρνησης του Ιράν ότι οδηγήθηκε στην απαγόρευση του mining bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, αφού αποδείχθηκε ότι αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε σοβαρά και εκτεταμένα blackout στην ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας, Τεχεράνης και άλλων μεγαλών πόλεων της χώρας.

Ένα άλλο “ζήτημα” αφορά το πρώτο κομμάτι της απάντησης του Musk στην κατηγορία της CEO της Sygnia για “pump and dump” (για την οποία είχε μιλήσει και ο οικονομολόγος Nouriel Rubini, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει). Κι αυτό γιατί μπορεί ο CEO της Tesla να λέει ότι αποδείχθηκε πως δεν μπορούν οι κινήσεις της εταιρείας του να κινήσουν την αγορά, όμως οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Tesla συμπεριφέρεται ως “whale”, δηλαδή μεγαλοεπενδυτής του οποίου μια κίνηση μπορεί να διαταράξει την αγορά, όπως η κίνηση της ουράς της φάλαινας διαταράσσει το νερό γύρω της.

Μετά το tweet του Musk σχετικά με την ακύρωση χρήσης bitcoin από την Tesla, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από την αγορά κρυπτονομισμάτων. Άλλωστε, tweets του Musk παλιότερα έχουν συνδεθεί με κινήσεις στην αγορά μετοχών από την υπόθεση της GameStop με τους μικροεπενδυτές του Reddit ως την πρόσφατη υπόθεση της εταιρείας πίσω από το viral τραγούδι “Baby Shark”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ