Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΧαραλάμπους (McKinsey & Company Greece): Έως και 500 δισεκ. ευρώ οι επενδύσεις...

Χαραλάμπους (McKinsey & Company Greece): Έως και 500 δισεκ. ευρώ οι επενδύσεις σε ενεργειακή μετάβαση μέχρι το 2050

Σε μια θερμότερη χρονιά, σε σχέση με τις προηγούμενες,και με έντονη την αίσθηση της κλιματικής αλλαγής, ο Λευτέρης Χαραλάμπους, Partner της McKinsey & Company Greece, επικεφαλής του κλάδου Ενέργειας και Βιομηχανίας και ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο panel με τίτλο: “The Energy Imperative: Building aSustainable Future” στο Οικονομικό Forum των Δελφών2024 που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Φουρλής.

Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο Λευτέρης Χαραλάμπους μίλησε για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν. Αρχικά έδωσε έμφαση στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε ότι το επιστημονικό debate για την ύπαρξή της έχει ξεπεραστεί, με την επιστήμη να αναδεικνύει το διοξείδιο του άνθρακα ως το θερμοστάτη του πλανήτη – ένα στοιχείο του οποίου η συγκέντρωση έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας προκαλώντας σημαντικές κλιματικές συνέπειες.

Υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης ως το μόνο εργαλείο που έχει η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι ομαλή και οικονομικά ανεκτή, με υπεύθυνο ρυθμό προσαρμογής και εγγύησητης ασφάλειας εφοδιασμού ενέργειας.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια ολιστική μετάβαση ολόκληρης της οικονομίας, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το ενεργειακό σύστημα αλλά και όλους τους άλλους τομείς. Ανέφερε ότι μεταξύ των πιθανών δράσεων μετάβασης,υπάρχουν εναλλακτικοί οδικοί χάρτες που συνεπάγονται διαφορετικές πολιτικές και κόστη, καθώς και οφέλη για την κάθε χώρα που θα πρέπει να βρει τη δικιά της ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων.

Green deal

Ακολουθώντας την ερώτηση του δημοσιογράφο, Αντώνη Φουρλή και σχολιάζοντας τις σημαντικές επενδύσεις της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κύριος Χαραλάμπους επεσήμανε το Green Deal ως τον πραγματικό και μόνο μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ με την μείωση των εκπομπών και της εξάρτησης στα ορυκτά καύσιμα. Την ευκαιρία αυτή έχουν αναγνωρίσει πολλές εταιρείες ενέργειας και έχουν κατευθύνει τις δραστηριότητες και επενδύσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε την κρισιμότητα της μεταβατικής περιόδου, καθώς τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν απαραίτητα για τις οικονομίες. Ανέφερε ότι η λάθος διαχείριση της μεταβατικής περιόδου αυτής (που θα κρατήσει για αρκετά χρόνια) αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους λόγους για ενεργειακή κρίση τιμών ή και εφοδιασμού.

Το νέο ενεργειακό σύστημα

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ο κύριος Χαραλάμπους επισήμανε τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας, προκειμένου να κατανοήσουμε τη δυσκολία του επανασχεδιασμού του ενεργειακού συστήματος. Υπογράμμισε την ανάγκη για μια δραματική αλλαγή και ανάπτυξη των εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και της παραγωγής, ανάπτυξης και προμήθειας νέων τεχνολογιών.

Έθεσε το θέμα του σχεδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το στοχαστικό σύστημα που προκύπτει λόγω αυτής, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση του συστήματος με ανάγκες για διασυνδεδεμένα συστήματα, εφεδρείες, ευελιξία και εξισορρόπηση – υπηρεσίες που θα πρέπει να αμείβονται πια σύμφωνα με την αυξημένη τους αυτή σημασία. Τόνισε επίσης, ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν προσφέρει τις απαραίτητες λύσεις και πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της μελλοντικής ενεργειακής αγοράς.

Η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Ο κύριος Χαραλάμπους εξέφρασε την άποψη ότι όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση, οι πράσινες τεχνολογίες θα φέρουν σημαντικά οφέλη, καθώς αυτές είναι μακροπρόθεσμα πιο αποδοτικές και φθηνές. Αυτό βέβαια θα έρθει με επενδύσεις που για την Ελλάδα μπορεί να φτάσουν τα 350 με 500 δις ευρώ μέχρι το 2050. Το 75% αυτών των επενδύσεων θα αντικαταστήσουν επενδύσεις που σήμερα γίνονται σε υφιστάμενες τεχνολογίες όπως η αγορά συμβατικών αυτοκινήτων και η εγκατάσταση καυστήρων αερίου. Τα υπόλοιπα όμως θα είναι επιπλέον επενδύσεις οι οποίες είναι αρκετά εμπροσθοβαρείς σε σχέση με την απόδοση τους δημιουργώντας προκλήσεις χρηματοδότησης.

Το πραγματικό στοίχημα για τη χώρα είναι πώς θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε αυτό το οικοσύστημα μεγάλων επενδύσεων. Η χώρα θα μπορούσε να έχει έναν ρόλο σε κάποιους από τους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, όπως για παράδειγμα στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με παραγωγή ή και ανακύκλωση μπαταριών, στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων,αλλά και την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας. Η επιτυχία σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα θα έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομία με αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 10% αλλά και βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών και δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής απόδοσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ