Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ«Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»: Σε τροχιά το πρόγραμμα με επιδότηση για 3.000 εταιρείες

«Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»: Σε τροχιά το πρόγραμμα με επιδότηση για 3.000 εταιρείες

Στα “σκαριά” είναι η έναρξη ενός προγράμματος που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και στο στήσιμο “αναχωμάτων” στην ενεργειακή ακρίβεια για επιχειρήσεις. Συνολικά 160 εκατ. αναμένεται να διατεθούν, εκ των οποίων 60 εκατ. προορίζονται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. για ΜμΕ και 40 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις.

Το όλο πρόγραμμα αφορά την εγκατάσταση, από επιχειρήσεις, συστημάτων αυτοπαραγωγής με ή χωρίς τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης, με στόχο τη μείωση κατά 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανά ωφελούμενη επιχείρηση. Παράλληλα, πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%.

Να σημειωθεί, ότι με βάση πληροφορίες, αναμένεται το επόμενο διάστημα η δημοσίευση του Οδηγού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν τις διαδικασίες προετοιμασίας για την υποβολή αίτησης. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά η Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ανοίγει και επίσημα το πρόγραμμα με την εκκίνηση της υποβολής αιτήσεων.

Εκτιμάται, δε, ότι πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. θα ενταχθούν στην “περίμετρο” στήριξης, ενώ οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσω κριτηρίων επιλογής.

Στήριξη θα έχουν τόσο «απλά» φωτοβολταϊκά (τα οποία δηλαδή δεν συνοδεύονται από μπαταρία), όσο και ηλιακά συστήματα τα οποία θα συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης. Σε κάθε περίπτωση, τα συστήματα αυτά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο ή στο σύστημα μεταφοράς (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο το παραγόμενο με “πράσινο” τρόπο ρεύμα, θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως (ταυτοχρονισμός) στην περίπτωση των «απλών» φωτοβολταϊκών. Άρα δε θα εγχέεται στο δίκτυο. Για τα συστήματα τα οποία συνοδεύονται από μπαταρία, τότε η παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα μπορεί εναλλακτικά να αποθηκευτεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης σε ρεύμα σε άλλα χρονικά διαστήματα εντός του 24ωρου.

Για να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα επιλέξιμο, θα πρέπει η ισχύς του να ανέρχεται έως 2 MW. Οσον αφορά την μπαταρία, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μιας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται έως 20% και για την μπαταρία μέχρι 40%. Το πλαφόν χρηματοδότησης για το ηλιακό σύστημα έχει καθοριστεί στα 110.000 ευρώ ανά MW και για την μπαταρία 160.000 ευρώ ανά MW. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο.

Για την επιλογή των ωφελούμενων, θα αξιοποιηθούν τρία κριτήρια με συντελεστή βαρύτητας:

– Ο βαθμός στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

– Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται κάθε εταιρεία, συγκριτικά με το συνολικό ύψος της δαπάνης (με βάση τυπικά κόστη).

– Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται ο ενδιαφερόμενος, συγκριτικά με τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού (και της μονάδας αποθήκευσης).

Τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ