Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Φρένο» στην πρόωρη αποπληρωμή εντόκων γραμματίων

«Φρένο» στην πρόωρη αποπληρωμή εντόκων γραμματίων

Στις αρχές του χρόνου, οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων, ξεπερνούσαν τα 11 δις. ευρώ. Με το κλείσιμο της χρονιάς όμως, το ποσό θα περιοριστεί κάτω από τα 8 δις. ευρώ. H… διαδικασία… απεξάρτησης από τα έντοκα γραμμάτια τελειώνει κάπου εδώ.

Για το 2025 δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση του υπολοίπου. Άρα, σταματάει και η διαδικασία η κάθε έκδοση να ανανεώνεται όχι με μια μικρότερου ποσού όπως συνέβη το 2024 αλλά με του ίδιου. Ο σχεδιασμός του 2025 προβλέπει τον ίδιο αριθμό εκδόσεων εντόκων με τα ίδια ποσά ανά έκδοση (περίπου 500-600 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο δε των εκδόσεων θα δοθεί η δυνατότητα εγγραφής των φυσικών προσώπων.

Κρίνεται σκόπιμο, τώρα που τα επιτόκια αρχίζουν και πάλι να υποχωρούν, οι αποταμιευτές να έχουν μια εναλλακτική εξασφάλισης αφορολόγητης απόδοσης. Φυσικά, δεν πρόκειται το 2025 να έχουμε τα ποσοστά του 2024: πάνω από 3%. Ωστόσο, για εκείνους που δεν θέλουν να εκτεθούν σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα προϊόντα που ενσωματώνουν ρίσκο, τα έντοκα θα συνεχίσουν να αποτελούν μια εναλλακτική λύση τουλάχιστον έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίες αναμένεται ότι το 2025 θα αρχίσουν και πάλι να υποχωρούν προς το… μηδέν.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι και τα έντοκα είχαν φτάσει κάποια στιγμή να προσφέρουν απόδοση κάτω του μηδέν. Όμως, η επιστροφή σε αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται. Τουλάχιστον όχι μέσα στο επόμενο 12μηνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ