Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση

Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επιτυχή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της 8ης Ιουνίου σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι «η συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι η ΕΕ είναι ισχυρή και ικανή να προχωρήσει μαζί ακόμη και στα πιο περίπλοκα ζητήματα. Με εμπιστοσύνη και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια πρόκληση που όλοι έχουμε κοινή. Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αντοχή και σθεναρή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Ευχαριστώ από καρδιάς και εκφράζω την εκτίμησή μου για όλη τη σκληρή δουλειά, ιδιαίτερα στον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συννομοθέτες για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν μια έγκαιρη συμφωνία για το Σύμφωνο».

Πρόκειται για μια πραγματική σημαντική εξέλιξη έπειτα από χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων. Αυτή η συμφωνία προσφέρει μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, επιτεύχθηκε μια γενική προσέγγιση σε δύο βασικούς πυλώνες του Συμφώνου: τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτό προστίθεται στη συμφωνία που έχει ήδη βρεθεί σε άλλους πυλώνες του Συμφώνου. Αυτές οι προτάσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός δικαιότερου, πιο αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης. Το Σύμφωνο προβλέπει μια κοινή λύση που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να διασφαλίσει τη συμφωνία για το Σύμφωνο, όπως ορίζεται στον κοινό οδικό χάρτη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ