Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS"Φλερτ" της βενζίνης με τα 2 ευρώ - Οι "προβολές" για τον...

“Φλερτ” της βενζίνης με τα 2 ευρώ – Οι “προβολές” για τον Μάρτιο

“Φλερτάρουν” με τα 2 ευρώ οι τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων έχοντας τον τελευταίο μήνα “τσιμπήσει” περίπου 5 λεπτά. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,904 ευρώ το λίτρο. Κι αυτό την ώρα που στις 2/2 ήταν στα1,852 ευρώ ανά λίτρο. Σε περιοχές ωστόσο όπως είναι οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η τιμή της απλής αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ φθάνοντας τα 2,119 και 2,052 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα. 

Αλλά και πολλές άλλες περιοχές βρίσκονται κοντά στο όριο των 2 ευρώ. Στο νομό Ευρυτανίας η μέση τιμή φθάνει τα 1,974 ευρώ το λίτρο, στην Αιτωλοακαρνανία τα 1,940 ευρώ, στο Ηράκλειο τα 1,939, στο νομό Κερκύρας τα 1,952, στο νομό Κεφαλληνίας τα 1,983, στο νομό Λέσβου τα 1,956, στο νομό Λευκάδος τα 1,977, στο νομό Ρεθύμνου τα 1,960 και στο νομό Φωκίδος τα 1,961 ευρώ το λίτρο.  

Σε υψηλά επίπεδα, αν και χωρίς άνοδο, παραμένουν και οι τιμές του diesel κίνησης, στα 1,743 ευρώ το λίτρο. Το πετράλιο θέρμανσης είναι στα 1,344 ευρώ το λίτρο, με χαμηλή τη ζήτηση φέτος, λόγω και του καλού καιρού.

Πάντως με βάση την Πανελλλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων η τάση για τις παραδόσεις των επόμενων ημερών στη χονδρική θα είναι πτωτική σε σχέση με τιμές χονδρικής. Ωστόσο με δεδομένη τη ζήτηση ένεκα των συνεχών τριημέρων άγνωστο είναι πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην αντλία.

Σε σχέση με τις διεθνείς τιμές το αργό πετρέλαιο τύπου μπρέντ καταγράφει τον τελευταίο μήνα μια οριακή άνοδο της τάξης του 2,14% στις διεθνείς αγορές, μένοντας γύρω από τα επίεπδα των 81 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι δυναότητες των διυλιστηρίων

Η τάση πάντως των τιμών στη βενζίνη δεν εξαρτάται απόλυτα από την πορεία των τιμών του αργού, αλλά κυρίως με τις διεθνείς τιμές των παραγώγων πετρελαίου, όπως είναι η βενζίνη κτλ. Βασικό βαρόμετρο για την υψψηλή τιμή είναι το γεγονός ότι τα διλιστήρια δεν έχουν αυξημένες δυνατότητες παραγωγής, λόγω αποεπενδύσεων και της ουκρανικής κρίσης, που έχει “κόψει” τις γραμμές με τη Ρωσία για προϊόντα όπως π.χ. το ντίζελ.

Η διεθνής αγορά

Στο μεταξύ, με βάση το bloomberg,  σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το πλεόνασμα και να στηρίξει τις τιμές, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το τρέχον τρίμηνο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.   Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της σχεδιάζουν να αποφασίσουν στις αρχές του επόμενου μήνα εάν θα επεκτείνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των περιορισμών μετά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και την άνοδο της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιμείνει.

Μάλιστα, αρκετοί εκπρόσωποι του πετρελαϊκού καρτέλ σχολιάζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι θα δοθεί παράταση στις μειωμένες ποσοστώσεις, την οποία το Ριάντ είπε ότι είναι διαχειρίσιμη.  «Θα πρέπει να επεκτείνουν τις περικοπές τους», είπε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος των συμβούλων Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κρατήσει αυτό το πετρέλαιο εκτός αγοράς».  Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, καθώς η διόγκωση των προμηθειών από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς αντιστάθμισε τόσο τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ όσο και τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις αποστολές αργού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ