Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥπεράκτια Αιολικά: Το χρονοδιάγραμμα για τους πιλοτικούς διαγωνισμούς - Τα "σημεία" κλειδιά

Υπεράκτια Αιολικά: Το χρονοδιάγραμμα για τους πιλοτικούς διαγωνισμούς – Τα “σημεία” κλειδιά

Έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι και πάνω από 400 MW αναμένεται να ενταχθούν στις πρώτες αδειοδοτικά «ώριμες» περιοχές, για να ενισχυθεί η εγχώρια εφοδιαστική βιομηχανία και να γίνει το πρώτο βήμα, ώστε η χώρα να καταστεί εξαγωγός ενέργειας, σύμφωνα με το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης. 

Μετά τα δυο πρώτα πιλοτικά έργα σταθερής βάσης, στη Θράκη, σε “γραμμή”, με βάση πληροφορίες, είναι κι άλλο ένα “κύμα” offshore αιολικών, με πλωτές ανεμογεννήτριες. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 400 Μεγαβάτ, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθεί νωρίτερα από το 2030.

Οι περιοχές που θέτουν “υποψηφιότητα” βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στην βορειανατολική, ανατολική και νότια Κρήτη, στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου,.

Με βάση, δε, πληροφορίες, ο στόχος είναι οι ανάδοχοι των πάρκων, να προκύψουν μέσα από διαγωνισμούς. Μάλιστα ως χρονικός ορίζοντας τίθεται το 2030, ώστε να “πιαστούν” και οι στόχοι του ΕΣΕΚ. Έτσι, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν σε χρονικό ορίζοντα 3ετίας από σήμερα, δηλαδή προς το 2026.

Ουσιαστικά, με βάση όσα ανέφερε, την Πέμπτη, σε  ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, κεντρική πρόθεση είναι να επιταχυνθεί η αδειοδοτική ωρίμανση των θαλάσσιων «οικοπέδων» για τα έργα των 1,9 Γιγαβάτ. 

Βέβαια, όσο κι αν φαίνεται ότι υπάρχει η σχετική βούκηση, η αγορά παραμένει, με βάση πληροφορίες, επιφυλακτική, καθώς μένει να φανεί το πώς θα διαμορφωθούν οι όροι του διαγωνισμού, ώστε να “κλειδώσει” η διαφάνεια. Επίσης, αναφέρουν, ότι “στοίχημα” είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εκπόνηση των μελετών που θα οδηγήσουν στους διαγωνισμούς, αλλά και το μέγεθος της ενίσχυσης που θα δοθεί.

Χαρακτηριστικές, είναι  οι αναφορές του Παναγιώτη Λαδακάκου προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ ότι θα χρειαστεί να εξασφαλιστούν εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση λεπτομερών και αξιόπιστων μελετών που θα είναι αποδεκτές από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων.  Μάλιστα επέμεινε ότι η όλη υπόθεση δεν πρέπει να σέρνεται για μεγάλο διάστημα και βεβαίως δεν θα πρέπει να δοθούν στους επενδυτές πρόχειρες μελέτες που θα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Πρέπει να βρεθούν οι πόροι και να εκπονηθούν οι μελέτες σε 6-8 μήνες διότι αλλιώς δεν έχει νόημα η όλη προσπάθεια είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαδακάκος .

Πάντως σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥΠ το πρώτο κύμα της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών θα είναι της τάξης των 4,6 GW. Μάλιστα, η ΕΔΕΥΕΠ αναμένεται να “τρέξει” τις μελέτες βυθού και τις ανεμολογικές μελέτες, αναρτώντας τα στοιχεία σε data room όπου στη συνέχεια θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Επίσης, για να ληφθούν και οι περιβαλλοντικές άδειες το νωρίτερο δυνατόν, η πολιτεία θα διενεργήσει ανταγωνιστικό διάλογο με τους επενδυτές, για τις τεχνολογίες που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν.

Όπως πρόσθεσε, ο κ. Σκυλακάκης σκοπός είναι η διαδικασία παραχώρηση να ξεκινήσει με τα «οικόπεδα» πλήρως αδειοδοτημένα, με το «κλειδί στο χέρι». «Δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι τεχνικά πολύ δύσκολο, αλλά αν δεν είναι αδειοδοτημένα πλήρως θα είναι στο 90%», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση για την υλοποίηση των έργων. Επίσης, τα πάρκα θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, διασφαλίζοντας επομένως εγγυημένα έσοδα για την ηλεκτροπαραγωγή τους.

Καθώς τα συγκεκριμένα έργα θα επισπευσθούν, πρόκειται να εγκατασταθούν στα πρώτα θαλασσοτεμάχια που θα «ωριμάσει» αδειοδοτικά η ΕΔΕΥΕΠ. Τα θαλασσοτεμάχια αυτά θα προέλθουν από τη «δεξαμενή» των περιοχών που θα προκριθούν για την ανάπτυξη του αρχικού «κύματος» offshore αιολικών, συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, που θα υλοποιηθούν έως το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ.

Τα πιλοτικά πλωτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών. Η επίσπευση της υλοποίησής τους αυξάνει σε έως και πάνω από 1 Γιγαβάτ τη συνολική ισχύ των πιλοτικών υπεράκτιων – με δεδομένο ότι προστίθενται στα πάρκα σταθερής έδρασης (fixed bottom) συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ που θα υλοποιήσουν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Όμιλος Κοπελούζου στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκης, το όλο σχέδιο πιλοτικής ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών νωρίτερα από το 2030 θα δώσει ένα ισχυρότερο «σήμα» για την εκκίνηση ανάπτυξης εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο. Έτσι, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό σε όλη τη Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ώστε να αναπτυχθεί εγκαίρως μία παραγωγική αλυσίδα, με προοπτικές αυτή να γίνει ακόμη και παγκόσμιος πρωταγωνιστής σε αυτή τη βιομηχανία.

«Τα έργα χρειάζονται πλατφόρμες, οι οποίες θαυμάσια μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, γιατί εδώ η απόσταση μεταφοράς δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Χρειάζονται καλώδια πολύ περισσότερα και διαφορετικού είδους, που έχουμε πολύ ισχυρές τέτοιες βιομηχανίες. Χρειάζονται δύτες, που έχουμε τέτοιες εταιρίες για να κάνουν τη συντήρηση. Γενικότερα έχουν πολύ μεγάλη τοπική προστιθέμενη αξία, πάνω από 50% θα σας έλεγα, και το ίδιο ισχύει και στη συντήρηση», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ, μιλώντας αυτή τη φορά  στη  Βουλή, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» 2 Γιγαβάτ, για το πρώτο κύμα έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, υπάρχει δυνατότητα να σχεδιαστεί η δημιουργία ενός οικοσυστήματος βιομηχανιών, στη βάση της γειτνίασης με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στις ελληνικές θάλασσες. «Αυτό μπορεί να μας κάνει παγκόσμιους πρωταγωνιστές, ή τουλάχιστον με βεβαιότητα μεσογειακούς πρωταγωνιστές, σε αυτή την τεχνολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ