Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥπεράκτια αιολικά πάρκα – Η σύμπραξη Κοπελούζου – Φειδάκη και οι άλλοι...

Υπεράκτια αιολικά πάρκα – Η σύμπραξη Κοπελούζου – Φειδάκη και οι άλλοι «παίκτες»

Σε περίοδο τεράστιων κλυδωνισμών που θα αλλάξουν εκ βάθρων ολόκληρο τον κλάδο της ενέργειας διεθνώς έχει μπει πλέον για τα καλά η ανθρωπότητα. Ουσιαστικά ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία… επανατοποθέτησης στην αγορά, ενώ η κρίση έρχεται σε μια συγκυρία που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται στη διαδικασία της μνημειώδους στροφής σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, κάτι που αναμένεται να επισπευσθεί λόγω των εξελίξεων με το ρήγμα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε. στα θέματα ενέργειας και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι καθαρές μορφές ενέργειας αναμένεται να «τρέξουν» με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στο άμεσο μέλλον, με την πλωτή αιολική ενέργεια να έρχεται στο προσκήνιο.

Η άντληση ενέργειας από υπεράκρια αιολικά πάρκα είναι μια εντελώς καινούρια αγορά για την Ελλάδα, η οποία με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή είναι… προικισμένη με εξαίσια στρατηγικά πλεονεκτήματα, ενώ ο στόχος της χώρας είναι έως το 2030 να αντλεί 2 GW από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τα νερά του Αιγαίου, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη που έχει καταρτίσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας αγοράς το ΥΠΕΝ, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα δυναμικό περίπου 10 GW υπεράκτιων αιολικών σταθερής έδρασης και 30 έως 40 GW πλωτής έδρασης. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια δύσκολη αγορά, που απαιτεί πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και τεράστια κεφάλαια για να χτιστούν τα αιολικά πάρκα.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα, μέσα από μια διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης θαλάσσιων αιολικών, βάσει μελέτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, είχαν επιλεγεί περιοχές όπως Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Κώς, Κάσος, μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μπουν σ’ αυτή την αγορά είναι οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Intrakat, Ελλάκτωρ, ΕΝΤΕΚΑ, Eunice, Jasper Wind, RF Energy και Resinvest, ενώ ήδη έχουν συσταθεί κάποιες κοινοπραξίες.

Το φιλόδοξο σχήμα Κοπελούζου – Φειδάκη

Πρόσφατα, δύο σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να διεκδικήσουν ένα σημαντικότατο κομμάτι από την υπό διαμόρφωση αγορά της άντλησης ενέργειας από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, έχοντας ήδη ένα σημαντικό απόθεμα αδειών.

Ο λόγος για τη σύμπραξη των ομίλων Κοπελούζου και Φειδάκη, οι οποίοι θέλοντας να πρωταγωνιστήσουν στο χώρο, δημιούργησαν την κοινοπραξία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου», με στόχο να «χτίσουν» αιολικά πάρκα ισχύς έως 850 MW, με εκτιμώμενο εύρος επένδυσης μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που «ανοίγει» το παιχνίδι στο συγκεκριμένο τομέα ο οποίος βρίσκεται στα… σπάργανα στην Ελλάδα, καθώς ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ούτε ψηφιστεί το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Ο όμιλος Φειδάκη έχει Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500 MW στην θαλάσσια περιοχή της Λήμνου, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου έχει άδεια για 200 MW για υπεράκτιο αιολικό πάρκο έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, η πλευρά Κοπελούζου έχει καταθέσει άδεια επέκτασης στα 350 MW, άρα η συνολική ισχύς της κοινοπραξίας μπορεί να φτάσει στα 850 MW.

To υπεράκτιο αιολικό πάρκο της κοινοπραξίας «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου» στοχεύει στην πλήρη «άνθησή» του να παρέχει ρεύμα σε περίπου 700 χιλ. νοικοκυριά.

Θυμίζουμε πως ακόμη εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «θαλάσσια» (υπεράκτια) αιολική ενέργεια, οπότε αναλόγως με την ψήφισή του θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του project. To νομοσχέδιο θα έρθει προς διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με όσα υποστήριξη προ ημέρων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο FIN FORUM 2022.

Η συνεργασία Ocean Winds και Τέρνα Ενεργειακής

Πριν ένα χρόνο, το Μάρτιο του 2021, η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε τη δυναμική είσοδό της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, μέσω συνεργασίας με τον πορτογαλικό όμιλο EDP Renewables και τον γαλλικό ENGIE. Η συνεργασία της Τέρνα Ενεργειακή θα γίνει μέσω της εταιρείας Ocean Winds που αποτελεί κοινοπραξία των εταιρειών EDF και EDPR, για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά.

Η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Η Mytilineos με την CIP

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο όμιλος Mytilineos, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, για την από κοινού συνεργασία στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. 

Η συμμετοχή στην κοινοπραξία είναι 60% η CIP και 40 η Mytilineos, ενώ οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου στην κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία. 

Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – Mytilineos, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων.

ΔΕΗ και RWE Renewables

Η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με τo μεγάλο γερμανικό όμιλο RWE Renewables για την ανάπτυξη σειράς ενεργειακών projects με αναφορά στην πράσινη ανάπτυξη, στην κυκλική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ακριβώς το μοντέλο δραστηριοποίησης στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θεωρείται σίγουρο ότι η κοινοπραξία θα μπει στο «παιχνίδι» και μάλιστα με πολύ μεγάλες αξιώσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ