Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΥΠΕΝ: Τα νέα στοιχήματα της ηγεσίας

ΥΠΕΝ: Τα νέα στοιχήματα της ηγεσίας

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας υπό τον υπουργό
Θ. Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου έχει μια μακρά ατζέντα ζητημάτων που είναι σε αναμονή και αναζητούν λύσεις. Κορυφαίο αποτελεί το θέμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη νέα μορφή των λογαριασμών, αλλά και της διατήρησης ή μη των επιδοτήσεων για το μήνα Ιούλιο.

Παράλληλα η νέα ηγεσία θα πρέπει να σταθμίσει το τι θα αποφασίσει η ΕΕ για τη δομή της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη. “Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλίσει αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας, αφετέρου να προωθήσει αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος” τόνισε ο υπηρεσιακός Υπουργός Παντελής Κάπρος στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών.
Επίσης, απαιτείται δράση και στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, ώστε σε ένα νέο χάρτη, που αναδύεται διεθνώς, με την προσπάθεια πολλών δυτικών κρατών να χτίσουν πιο αυτόνομές αλυσίδες παραγωγής, η Ελλάδα να βρει τη θέση της. Ήδη, τα “καμπανάκια” ηχούν από μεγάλες επιχειρήσεις για το πώς θα διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά τους με τις επιδοτήσεις από κράτη όπως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να είναι θηριώδεις και να δίνουν προβάδισμα στις εκεί επιχειρήσεις σε ενεργοβόρους κλάδους κι όχι μόνο.

ΑΠΕ

Παράλληλα, η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ με τα θαλάσσια αιολικά στην πρώτη γραμμή, οι υποδομές αποθήκευσης με τις δυσκολίες που ενέχουν, είναι στην πρώτη γραμμή.
Επίσης, μια νέα πρόκληση που καλείται η αγορά και οι εμπλεκόμενοι να διευθετήσει καθώς αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και οι αντοχές των δικτύων δεδομένες, είναι το πλάνο περικοπών των “πράσινων” φορτίων. Όπως άλλωστε έχει επισημάνει, επανειλημμένα, ο ΑΔΜΗΕ η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ που παρατηρείται κάποιες χρονικές περιόδους, (κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μπλακ άουτ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Παράλληλα, κομβική είναι η συνέχιση της υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα πρέπει να μη χάσει χρόνο τις επόμενες εβδομάδες για την συνέχιση των πληρωμών από το Ταμείο. Προβλέπεται η καταβολή πόρων 10,4 δις. ευρώ τη διετία 2023-2024, με προαπαιτούμενο, βέβαια, την ολοκλήρωση 11 βασικών οροσήμων και δύο “στόχων”. Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 4 δόσεις επιδοτήσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ και δύο δόσεις νέων δανείων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με τις Βρυξέλλες την πρόσθετη δανειακή σύμβαση των 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου και να ολοκληρώσει την πρόταση για το ελληνικό REPowerEU, καθώς και την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Οι δύο προτάσεις θα υποβληθούν μαζί το φθινόπωρο ή το αργότερο στο τέλος του χρόνου.

Θεσμικά και Περιβάλλον

Παράλληλα, η βελτίωση π.χ. των χρόνων απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και η επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού, σε διάφορες εκφάνσεις π.χ. χωροταξικό των ΑΠΕ, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικά Χωροταξικά, μπορούν να “ξεκλειδώσουν” σημαντικές επενδύσεις. Άλλωστε το όλο ζήτημα έχει αναδειχθεί αρκούντως κι από πολλούς φορείς με πρώτο το ΣΕΒ.

Επίσης τα ζητήματα με τη χωροθέτηση νέων αιολικών, η διαχείριση των περιοχών natura με τις προτάσεις για αξιοποίησή τους, τα θέματα με τη διαχείριση υποδομών περιβάλλοντος σε περιοχές με υπερτουρισμό, αλλά και τα θέματα με την εκτός σχεδίου δόμηση συνιστούν μεγάλες προκλήσεις. Από κοντά και τα θέματα των εξορύξεων υδργονανθράκων αλλά και σπάνιων γαιών ή πολύτιμων μετάλλων και του ενδιαφέροντος για τον ορυκτό πλούτο σε περιοχές, όπως η Θράκη αποτελούν μεγάλα στοιχήματα.

Επιπρόσθετα τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας, της διαχείρισης των αποβλήτων, της θωράκισης έναντι της κλιματικής κρίσης αλλά και του νέου ΕΣΕΚ, που θα πρέπει να “κουμπώσει” με τα νέα δεδομένα και με τις επιταγές των Βρυξελλών, θα πρέπει να αποτελέσουν κομβικές προτεραιότητες.
Να σημειωθεί ότι ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την ενσωμάτωση της Κυκλικής Οικονομίας στο φάσμα των δραστηριοτήτων τους, ωστόσο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας παραμένει η ελλιπής ενημέρωση, όπως επιβεβαιώνεται σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, εκ μέρους του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Κυκλική Οικονομία: Ξεπερνώντας τα εμπόδια, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου, σε συνέχεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας για την ενσωμάτωση της Κυκλικής Οικονομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, που διεξήχθη πανελλαδικά, σε εκπροσώπους μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της έρευνας ήταν η αποτύπωση του βαθμού ενσωμάτωσης, η αναγνώριση εμποδίων και η ανάδειξη των προτεραιοτήτων για την ταχύτερη υιοθέτηση αρχών κυκλικής οικονομίας από τις επιχειρήσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ