Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥΠΕΝ: Ρευματοκλοπές και στρατηγικοί κακοπληρωτές στο «μικροσκόπιο»

ΥΠΕΝ: Ρευματοκλοπές και στρατηγικοί κακοπληρωτές στο «μικροσκόπιο»

Δυο παθογένειες που ενδημούν στην αγορά επιφέροντας βάρη τόσο στους καταναλωτές όσο και στις εταιρείες προμήθειας επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αντιμετωπίσει με την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με στόχο να βάλει σε νέα τροχιά τη λιανική αγορά μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων η κυβέρνηση, ουσιαστικά, επιδιώκει να αντιμετωπίσει  το θέμα με τους στρατηγικούς καταναλωτές, που φτάνουν και τις 50.000, αλλά  και τις ρευματοκλοπές που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος με επιπλέον κόστος 4%. 

“Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από τους απλήρωτους λογαριασμούς που αφήνουν στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλάζοντας συνεχώς εταιρείες που τους εκπροσωπούν και τους οποίους πληρώνουν, τελικά, οι συνεπείς, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας” ανέφερε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλοντος κι Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι:  “Στην παρούσα φάση, είμαστε σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους στην αγορά (προμηθευτές, ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ), προκειμένου μέσα στο φθινόπωρο και μετά τη ΔΕΘ, να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο για την πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών. Τις λεπτομέρειες θα τις έχουμε όταν ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία. Η πρώτη κίνησή μας, ειδικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είναι ότι με διαδοχικές διασταυρώσεις θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους από πλευράς εισοδημάτων περιουσίας, καταθέσεων κ.λπ.” 

Σημειώνεται ότι περίπου στα 500 εκατ. ανέρχονται οι οφειλές από τους “ενεργειακούς τουρίστες”, που εκμεταλλευόμενοι νομικά κενά,( μετά μετά την σχετική απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την υπουργική απόφαση, που έβαζε “μπλόκο” στην μετακίνηση καταναλωτών, που είχαν χρέη, πριν τα αποπληρώσουν ή διακανονίσουν) αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς σε έναν προμηθευτή, “μεταναστεύοντας” σε άλλον. Μάλιστα, λόγω και των εκτάκτων μέτρων,  λόγω κρίσης, και της δυνατότητας συνεχούς αλλαγών προμηθευτών, το θέμα αυτό, είναι οξύ επιβαρύνοντας την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από σχετική διαβούλευση, η η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια είχε καταλήξει σε μια πρόταση προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έναν “ενεργειακό Τειρεσία”, με βάση τον οποίον θα έμπαιναν σε μια “μαύρη λίστα” όσοι άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα, ειδικά, με την πρόταση,  ο προμηθευτής θα μπορούσε, εφόσον ο πελάτης δεν προχωρούσε μετά από σχετικές ειδοποιήσεις, να ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου. Μένει, να φανεί, τώρα, μετά και την σχετική ομαλοποίησης της αγοράς το τι μέλλει γενέσθαι με το “καυτό αυτό ζήτημα”.

Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εξάλλου έχει ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, από την οποία συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αφού δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών μόνο το 10% των ενταγμένων στην Καθολική Υπηρεσία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Οι ρευματοκλοπές

Σε σχέση με τις ρευματοκλοπές που κοστίζουν σήμερα 4% στους λογαριασμούς στόχευση του ΥΠΕΝ είναι, πέρα από νομικές ενέργειες, που ήδη τρέχουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, να προωθήσει διαδικασίες τεχνολογικής αναβάθμισης των μετρήσεων αλλά και την εγκατασταση “εξυπνων” εργαλείων (π.χ. μετρητών, που ωστόσο έχει καθυστερήσει) ώστε να μπει “φραγή” στο όλο πρόβλημα. “Θα πω ένα και μόνο για την ώρα. Όσοι κλέβουν ρεύμα θα το πληρώνουν ακριβά” τόνισε ο κ. Σκυλακάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σημειώνεται, ότι οι ελλείψεις σε τεχνολογίες αλλά και σε προσωπικό του Διαχειριστή δε συμβάλλουν στην προσπάθεια για πάταξη του φαινομένου που αποτελεί “γάγγραινα” για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και “βάρος” για τους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν ως ένα βαθμό το “μάρμαρο” μέσω ενός πλαισίου ειδικών χρεώσεων για τη χρήση δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόχειρες εκτιμήσεις μόνο το 10% των περιπτώσεων εντοπίζεται έγκαιρα και οδηγείται σε δικαστική διαδικασία λόγω ακριβώς των αντικειμενικών δυσκολιών για επιτόπιους ελέγχους και καταλογισμούς. 

Όπως είχε πει πάντως, ο κ. Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στις αρχές Αυγούστου, “στο τέλος της ημέρας ένα ποσοστό 2% ή 3% ή 4%, που μπορεί να χάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές.”

Να σημειωθεί ότι παράλληλα, πέρα από τη δικαστική διαδικασία, που “τρέχει” ο ΔΕΔΔΗΕ, τόσο με συνεργαζόμενους δικούς του δικηγόρους, όσο και με μεγάλα πλέον γραφεία, που έχουν αναλάβει “εργολαβικά” το ζήτημα των διώξεων, εξελίσσεται και μια προσπάθεια τεχνολογικής αναβάθμισης για περιοριστεί το πρόβλημα της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τους λοιπούς καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν την αξία της κλεμμένης ενέργειας αλλά και τον ίδιο τον Διαχειριστή.

Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ διοργάνωσε πρόσφατα διαγωνισμό καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, ο οποίος συγκέντρωσε εντυπωσιακή συμμετοχή από 267 ομάδες, (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα). Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι νικητές: είναι οι ομάδες AETHON Engineering, Silentech και Dataminds που μοιράστηκαν έπαθλα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ