don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Υπαρξιακή πρόκληση (Ντράγκι), τι θα γίνει με το καλώδιο (για τις ευθύνες θα επανέλθουμε), το “άδειασμα” του ΣΕΒ, η ντρίμπλα για τις προμήθειες, ο στόχος της Titan USA, o Σωκράτης και οι ασφάλειες και η απειλή του ενεργειακού κόστους

*Καλημέρα, σήμερα η DeA θα ξεκινήσει από την “είδηση Ντράγκι”, καθώς την θεωρούμε απόλυτη επιβεβαίωση της στήλης. Και της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ομάδα για όσο πιο έγκαιρη/έγκυρη με ενδελεχή ανάλυση-ενημέρωση όλων υμών που μας αφιερώνετε πρωϊ-πρωϊ τον χρόνο σας. Η Ευρώπη σε κίνδυνο, θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας με θέμα τον Β’ΠΠ ή κάτι σχετικό. Γιατί, επί της ουσίας, αυτή είναι η προειδοποίηση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας. Υπαρξιακή πρόκληση, χαρακτηρίζει στην Έκθεση (400 plus σελίδων) ο- και διαρκές μέλος της Trilateral Commission- Ιταλός παράγων. Άμυνα, ασφάλεια στην προμήθεια πρώτων υλών, ανάπτυξη τεχνολογίας…εχθές πριν να είναι αμετάκλητα αργά. Το μήνυμα Ντράγκι για επενδύσεις 800 δισ/ επιπλέον ετησίως, σαφές πως-μέσω τακτικής έκδοσης κοινών ομολόγων- δηλαδή ενιαιοποίηση χρέους για την χρηματοδότηση ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Αξίζει λίγος χρόνος για την συμπεριληπτική ανάγνωση της σχετικής θεματογραφίας που δημοσιεύεται από εχθές. Αυτά συνοπτικά με την βεβαιότητα πως θα επανέλθουμε.

*Σήμερα οι κρίσιμες συνεδριάσεις για την υπόθεση της διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Το όλο θέμα έχει αναχθεί σαν “εθνικό καλώδιο” και για να μην θεωρηθεί πως μεροληπτώ από τον “Φιλελεύθερο” (philenews.com) το κύριο μέρος της ενημέρωσης μου όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Κόμπος στο “ΘΕΜΑ”. Ο Κύπριος υπ. Εξ ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά “…στο θέμα της πόντισης του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας. Σημειώνει πως θα άρει την απομόνωση της Κύπρου και θα έχει πολιτικά και οικονομικά οφέλη…”. Φίλος- συνάδελφος γνώστης των γεωπολιτικών μου είπε πως μόνο τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση της υπογραφής Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου. Ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη-σημερινή- συνεδρίαση.

*“Άδειασε” τον ΣΕΒ και τους 11 Συνδέσμους & φορείς, “γύρισε την πλάτη” στις ΜμΕπιχειρήσεις και “μία από τα ίδια” για την κεφαλαιαγορά. Θα μπορούσε να είναι συνοπτικά η καταγραφή των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στην ΔΕΘ. Μόλις την Παρασκευή 12 Σύνδεσμοι-φορείς της εγχώριας επιχειρηματικότητας απηύθυναν SOS προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι το ενεργειακό κόστος είναι απειλή ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη του κλάδου, ενώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον πληθωρισμό. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “…θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά πρώτη προτεραιότητά μας είναι τα νοικοκυριά. Συζητάμε με τη βιομηχανία, η οποία όμως μπορεί να κάνει και διμερείς συμφωνίες για να περιορίσει το κόστος και εκτιμούμε ότι αυτή η έξαρση των τιμών, από τον Οκτώβριο και μετά θα αρχίσει να ισορροπεί…” δεν άφηνε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Ουσιαστικά, έκλεισε το θέμα ενδεχόμενης παρέμβασης για μείωση του κόστους ρεύματος στις βιομηχανίες, παραπέμποντας στη δυνατότητά τους να συνάπτουν PPA με φωτοβολταϊκά. Όμως έδειξε να αγνοεί πως αυτά ουδόλως προστατεύουν τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις από το πρόβλημα. Αυτό καθώς οι υψηλές τιμές εμφανίζονται με τη δύση του ηλίου, όταν δηλαδή φεύγουν από τη μέση τα φωτοβολταϊκά και απομένουν στο ενεργειακό μείγμα οι άλλες ακριβές τεχνολογίες, όπως μου εξήγησε συνάδελφος του “ενεργειακού”.

*Προσωπικά και χωρίς να είμαι ειδικός επί των “ενεργειακών” μου γεννήθηκε και ένα απλοϊκό ερώτημα. Πόθεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι τα χρηματιστήρια ενέργειας της περιοχής θα εξομαλυνθούν από τον Οκτώβριο και μετά. Κάτι δεν καταλαβαίνω; Αλλά και το έτερον, όπως μου συμπλήρωσε ο συνάδελφος. Από που ενημερώνεται ο πρωθυπουργός και αναφέρεται σε προστασία των επιχειρήσεων μέσω των ΡΡΑ. Το κλείνω, αλλά θα περιμένω: αφ’ ενός την στάση που θα τηρήσει σε δεύτερο χρόνο ο ΣΕΒ- προτού πως ότι η πολιτική του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ήταν πολύ Comme il Faut, με το “γάντι” που λένε- και κατά πόσον όλοι αυτοί οι Σύνδεσμοι-φορείς έχουν εναλλακτικές τακτικές. Γιατί φοβάμαι πως θα ειπωθούν εκατέρωθεν μερικές παρόλες, δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας κ.ο.κ, κ.ο.κ

*Για το θέμα των προμηθειών, ΟΚ έξυπνη η ντρίπλα των τραπεζιτών, 1-2 μέρες πριν την ομιλία Μητσοτάκη προχώρησαν σε μερικές μειώσεις. Για αυτό και “κουβέντα” από τον πρωθυπουργό. Έκανε και την ρελάνς του την επομένη (χθες Δευτέρα) ο Κωστής Χατζηδάκης, όλα “μέλι-γάλα”.

*Για το ζήτημα της επιβολής έκτακτης εισφοράς (πόσο έκτακτης όταν επαναλαμβάνεται για δεύτερη σερί χρήση στους ομίλους διύλισης) επίσης ήταν σαφής “…βραχυπρόθεσμα αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε, είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές…”. Εσείς τι καταλαβαίνετε; ΟΚ και 3 διαχειριστές ξένων funds με τους οποίους επικοινωνήσαμε το ίδιο. Και ο ΕΝΦΙΑ ως έκτακτος φόρος επιβλήθηκε. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Πολύ θα ήθελα να είμαι στο μυαλό παραγόντων λ.χ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, Πέτρου Τζαννετάκη, Ανδρέα Σιάμισιη…ευκολάκι.

*Καλά για το Χρηματιστήριο, δεν το συζητώ: Θυμάμαι, τέλος του 2019 (πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία), ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ζαββός είχε θέσει μετ’ επιτάσεως τον στόχο για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Μετά “βαΐων και κλάδων”- τότε- συστάθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς,  υποβλήθηκε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πόρισμα στο Υπουργείο Οικονομικών το Νοέμβριο του 2020. “Χάθηκε” σε κάποιο συρτάρι του υπ. Οικ. και το μόνο που προχώρησε ήταν η μείωση του τέλους πώλησης μετοχών κατά 50% και μετά και από πολιτικές παρεμβάσεις έγινε το ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ. Parole-parole, το παλιό καλό γνωστό ιταλικό, με Mina & Alberto Lupo.

*Στόχος έσοδα άνω των 500 εκατ. από το IPO της Titan USA. Citigroup και Goldman Sachs θα “τρέξουν” τη διαδικασία εισαγωγής της θυγατρικής στη Wall Street. Επιδιώκεται αποτίμηση άνω των 2 δισ. δολαρίων, όπερ προκύπτουν τα 500 εκατ. Η μία από τις μόλις πέντε μετοχές του FTSE25 Large Cap με θετικό πρόσημο χθες, με τη μεγαλύτερη άνοδο 2,04% στα 32,50 ευρώ. Στα 2,545 δισ η αποτίμηση, έχει δρόμο…

*Όταν το Μάιο η Intracom Holdings εξαγόραζε την “Ευρώπη” Ασφαλιστική πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν διερωτηθεί τι ζητά ο Κόκκαλης στις ασφάλειες. Τα μέτρα- για την ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις φυσικές καταστροφές- συμβαδίζουν με τις θέσεις της αγοράς, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Εξαγγελίες με θετικό αποτύπωμα και επενδυτικά/χρηματιστηριακά καθώς Intracom Holdings και Interlife Ασφαλιστική ήταν από τις μετοχές με αγοραστικό ενδιαφέρον και αυξημένες συναλλαγές στην χθεσινή συνεδρίαση. Συμπερασματικά, ήξερε τι έκανε ο Σωκράτης και η ομάδα του.

*Unibios, σε νέο ιστορικό υψηλό. Τόσο απλά…είναι ο κλάδος διαχείρισης/επεξεργασίας υδάτινων πόρων/λύσεων. Σταθερή η ροή… Τα μόλις 55 εκατ. ευρώ αξίας συναλλαγών θα μπορούσε να ιδωθούν και ως “απάντηση” της αγοράς στην παντελώς αδιάφορη στάση της κυβέρνησης  απέναντι στην ευρύτερη κεφαλαιαγορά.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask