Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΞεκινά η 17η Εμβολιαστική Εκστρατεία των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και...

Ξεκινά η 17η Εμβολιαστική Εκστρατεία των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και Επιτήρησης της Λύσσας

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η 17η Εμβολιαστική Εκστρατεία των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και Επιτήρησης της Λύσσας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη ρίψη εναέριων εμβολίων-δολωμάτων, τα οποία περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα (σαράντα σε αλεπούδες, πέντε σε σκυλιά, δύο σε βοοειδή και ένα σε γάτα).

Η χώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων ενάντια του ιού. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τέλος, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου, υποχρεωτικά οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) υποχρεωτικά θα πρέπει να εμβολιάζουν τα ζώα τους σε κτηνιάτρους για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ