Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥΠΑΑΤ: Διευκρινίσεις για τη νέα ΚΑΠ

ΥΠΑΑΤ: Διευκρινίσεις για τη νέα ΚΑΠ

Διευκρινίσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2023-2027 έδωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας. Μετά την ολοκλήρωση των 13 Περιφερειακών Συνδιασκέψεων και της διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου, ο κ. Μπαγινέτας τοποθετήθηκε διεξοδικά, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε ενεργά στα αρμόδια όργανα της ΕΕ σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ.

Παράλληλα, έδωσε το «παρών» και στις εργασίες της Επιτροπής για τις νέες στρατηγικές (Farm to Fork και Biodiversity) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), καταθέτοντας προτάσεις και διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των εθνικών θέσεων και συμφερόντων.

Ειδικότερα, καταλυτική ήταν η συμβολή στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με:

– τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που θα κατευθυνθούν στη χώρα μας και οι οποίοι ανέρχονται στα ίδια επίπεδα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (19,3 δισ. ευρώ), με ενισχυμένο το μεταρρυθμιστικό-επενδυτικό σκέλος της νέας ΚΑΠ, τον Πυλώνα ΙΙ.

-τη συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τα σχέδια των βασικών Κανονισμών για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 και ιδιαίτερα το σκέλος αυτών που αφορούν την αυξημένη φιλοδοξία για το περιβάλλον και το κλίμα.

– την οριστικοποίηση του Μεταβατικού Κανονισμού, στη βάση του οποίου θα κατευθυνθούν στην χώρα μας κοινοτικοί πόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διετία 2021-2022, ώστε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας απέναντι σε κρίσεις, όπως της πανδημίας, και να καταστεί περισσότερο ανθεκτικός, πράσινος και ψηφιακός.

– το σχέδιο Προτάσεων-Συστάσεων που απηύθυνε η ΕΕ στη χώρα μας, όπως και σε κάθε κράτος-μέλος της, στη βάση διαγνωστικής ανάλυσης που συνέταξε για την κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα και των αγροτικών περιοχών κάθε χώρας.

– Παράλληλα, το υπουργείο ολοκλήρωσε την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου μέσα από:

– την υλοποίηση του οδικού χάρτη προγραμματισμού που υπέβαλε και συμφώνησε με την Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τα κυριότερα ορόσημα της προετοιμασίας.

– την εκπόνηση της SWOT ανάλυσης, τη διάγνωση των αναγκών του αγροδιατροφικού τομέα και τον σχεδιασμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων, σε στενή συνεργασία με τον Σύμβουλο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στη βάση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

– την αποδοτική συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, με την οποία σύναψε Διεθνή Συμφωνία για την υποστήριξη της προσπάθειας σε κρίσιμους τομείς, όπως της ex ante αξιολόγησης του στρατηγικού σχεδίου, των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, των περιβαλλοντικών-κλιματικών δράσεων, κλπ.

– την τακτική συνεργασία και διαβούλευση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕ, τόσο με την αρμόδια γεωγραφική μονάδα στην Γενική Δ/νση Γεωργίας της ΕΕ (DG AGRI), όσο και με την οριζόντια γεωγραφική ομάδα συντονισμού των Στρατηγικών Σχεδίων (Geo Hub), καθόλη τη διάρκεια κατάρτισης του στρατηγικού σχεδίου.

Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη το υπουργείο στο πλαίσιο της διαβούλευσης μέσα από μία ολοκληρωμένη δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία εκτεταμένης και εντατικής διαβούλευσης με όλους του θεσμικούς φορείς, χωρίς αποκλεισμούς.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ