Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΥπέρ της μετονομασίας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Υπέρ της μετονομασίας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, υπό την προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη και την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, συνεδρίασε δια ζώσης την Πέμπτη 28 Ιουλίου  2022 και ώρα 12:00, στο Ηράκλειο στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποδέχθηκε ψήφισμα της Παράταξης «Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ», που εισηγήθηκε ο επικεφαλής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης με  Θέμα: Μετασχηματισμός – Μετονομασία της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων, στηρίζοντας το αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ψηφίσματος, στο Πολυτεχνείο Κρήτης λειτουργούν πέντε μονοτμηματικές ακαδημαϊκές σχολές μηχανικών με πρωτοποριακές ειδικότητες οι οποίες έχουν και οργανωμένες μεταπτυχιακές σπουδές.

Οι σχολές αυτές κατά σειρά έναρξης λειτουργίας είναι η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), η Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΑΡΜΗΧ).

Ειδικότερα, η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης λειτουργεί ήδη από το 1987 με σκοπό την εκπαίδευση Μηχανικών ικανών να καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων για την έρευνα, εκμετάλλευση και επεξεργασία πρώτων υλών τόσο για την παραγωγή προϊόντων όσο και για την παραγωγή ενέργειας με έμφαση στους τομείς των ορυκτών πόρων.

Καθώς στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικότερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης αφενός διαπιστώνεται ότι στο σημερινό τίτλο της σχολής δεν αποτυπώνεται η επικαιροποιημένη διευρυμένη και εναρμονισμένη στις σύγχρονες τάσεις διεπιστημονικής προσέγγισης φυσιογνωμία της σχολής ΜΗΧΟΠ και αφετέρου σταθμίζεται η αναδιάρθρωση και διεύρυνση του υφιστάμενου προγράμματος σπουδών με σύγχρονες γνώσεις που το Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να υποστηρίξει, συζητείται η μετονομασία της σχολής σε Σχολή Πολιτικών Μηχανικών &  Μεταλλειολόγων Μηχανικών (ΠΜ  ΜΜ) που μπορεί να παρέχει καινοτόμο εκπαίδευση και έρευνα στην κατεύθυνση της συνύπαρξης ανάπτυξης και αειφορίας.

Άλλες Σημαντικές οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την συνεδρίαση :

1.Εγκρίθηκε η 5η  τροποποίηση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Έτους 2022 Περιφέρεια Κρήτης με την προσθήκη νέων πιστώσεων ειδικότερα στον τομέα της τουριστικής προβολής.

2. Εγκρίθηκε η υλοποίηση του  Προϋπολογισμού Περιφέρειας Κρήτης για το πρώτο  Τρίμηνο οικονομικού έτους 2022.

3. Εγκρίθηκε ο Οικονομικός  Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Περιφέρειας Κρήτης  για το οικονομικό  έτος 2021.

4. Εγκρίθηκε η  κυκλοφοριακή ρύθμιση  1ης φάσης (εργοταξιακή σήμανση) για  τις εργασίες κατασκευής της κάθετης οδού 6 (κάτω διάβαση Χ.Θ. 6+600 αρτηρίας στο έργο: «Κατασκευή ανισόπεδου Κόμβου και παράκαμψης Αρκαλοχωρίου», σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης  Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρητης

5. Παρατάθηκε η ισχύς  της  κυκλοφοριακής ρύθμισης (εργοταξιακή σήμανση) για την κατασκευή του τεχνικών και την ολοκλήρωση  λοιπών  εργασιών  της αρτηρίας στην περιοχή των κλάδων στο έργο: «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Κουνάβων»,  έως 10-09-2022, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης.

6. Παρατάθηκε η ισχύς της κυκλοφοριακής ρύθμισης (εργοταξιακή σήμανση) για την τοποθέτηση του διαχωριστικού στηθαίου και τις λοιπές εργασίες στον άξονα της αρτηρίας,  στο έργο: «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Κουνάβων », χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας.

7. Εγκρίθηκε η  κυκλοφοριακή  Ρύθμιση   (εργοταξιακή σήμανση) για την προσωρινή  διακοπή  κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό  από διασταύρωση προς Μετόχι Τζαγκαράκι έως οικισμό του Προφήτη Ηλία  (για τις ανάγκες εξασφάλισης ασφαλούς εργασίας ) του έργου με τίτλο: άμεσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Ηρακλείου που προκλήθηκαν από το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021, με νέο υποέργο: εργασίες αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων πλησίον οικισμού Προφήτη Ηλία, προϋπολογισμού 1.173.993,93 ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ