Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤόμας Τούχελ: Η δουλειά στην Αγγλία μοιάζει για εκείνον "τελευταία ευκαιρία"

Τόμας Τούχελ: Η δουλειά στην Αγγλία μοιάζει για εκείνον “τελευταία ευκαιρία”

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας γυρίζει τελικά “σελίδα”, όπως φαίνεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Σε αυτό έπαιξε ρόλο προφανώς και η ήττα από την Ελλάδα για το Nations League. Ο Τόμας Τούχελ, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα για τον πάγκο των “τριών λιονταριών“, με το συμβόλαιό του να φτάνει έως το 2026. Πρόκειται για συμφωνία η οποία αποτελεί μεγάλο στοίχημα – καριέρας και για τον ίδιο.

Η συμφωνία με τον 51χρονο γερμανό προπονητή θα έχει διάρκεια 18 μηνών, ξεκινώντας την 1η Ιανουαρίου του 2025, με αμοιβή, σε ετήσια βάση, τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που λάμβανε ο προκάτοχός του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ο Τούχελ, που είναι μακριά από τους πάγκους μετά τη λύση της συνεργασίας του με τη Μπάγερν, ήδη προκαλεί συζητήσεις στο σώμα του αγγλικού ποδοσφαίρου καθώς θα γίνει μόλις ο τρίτος ξένος ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας, μετά τους Σβεν Γκόραν Έρικσον και Φάμπιο Καπέλο.

Επίσης, δεν μένει εκτός συζήτησης το δεδομένο πως η ομάδα του Μονάχου με εκείνον στο τιμόνι είχε τη χειρότερη σεζόν της τελευταίας 10ετίας. Πρόωρος αποκλεισμός από το κύπελλο, πίσω από τη Λεβερκούζεν στο πρωτάθλημα και αποκλεισμός στον ημιτελικό του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, κι ενώ κρατούσε την πρόκριση έως τα τελευταία λεπτά στον εκτός έδρας επαναληπτικό.

Την παραμονή του συγκεκριμένου αγώνα είχε εντυπωσιάσει τους πάντες, αστειευόμενος στο χορτάρι του Μπερναμπέου. Θεωρείται πάντως ικανός στο θέμα της επικοινωνίας με τους παίκτες. Κάποιοι λένε με ειρωνεία ότι σε αυτό τον τομέα είναι καλύτερος και από το αντικείμενό του.

Εκείνο το βράδυ λοιπόν, έβαλε τους ποδοσφαιριστές της Μπάγερν, όχι με φόρμες για προπόνηση αλλά με πολιτικά, στο κέντρο του γηπέδου της Μαδρίτης και τους μίλησε 20 λεπτά για τη σημασία της πρόκρισης, στη ρεβάνς της επόμενης ημέρας. Στο τέλος της ομιλίας του χειροκροτήθηκε από όλους!

Ο Τούχελ αναλαμβάνει λοιπόν τα Τρία Λιοντάρια! Η αγγλική ομοσπονδία έκανε εφέτος το καλοκαίρι επαφή και με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, όμως ο καταλανός δεν απάντησε. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου θεωρούν ότι θα συνεχίσει τελικά τη συνεργασία του με τη Μάντσεστερ Σίτι. Επίσης φέρεται να ρωτήθηκε και ο Γιούργκεν Κλοπ, όμως ούτε εκείνος δέχθηκε να προχωρήσει την κουβέντα.

Ο διάδοχος του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει εμπειρία από το αγγλικό ποδόσφαιρο από την περίοδο που δούλεψε στην Τσέλσι, με την οποία κατέκτησε το Champions League το 2021. Στον τελικό νίκησε τη Σίτι του Γκουαρντιόλα, ο οποίος κατηγορήθηκε για το κοουτσάρισμά του εκείνο το βράδυ…

Ο Τούχελ οδήγησε επίσης την Τσέλσι σε 2 τελικούς κυπέλλου Αγγλίας, όμως ηττήθηκε και τις δύο φορές στο Γουέμπλεϊ. Η διαδρομή του πριν την ομάδα του Λονδίνου, από την οποία απολύθηκε το Σεπτέμβριο του 2022, περιλαμβάνει τις Μάϊντς, Ντόρτμουντ (κύπελλο Γερμανίας 2017), και Παρί σεν Ζερμέν, με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα.

Στον τελευταίο του σταθμό, τη Μπάγερν, πανηγύρισε στο Μόναχο το πρωτάθλημα το 2023, όμως όταν απολύθηκε την επόμενη σεζόν, είχε καταφέρει να έχει απέναντί του σχεδόν το σύνολο της ομάδας.

Από τη Βαυαρία πάντως έφυγε έχοντας αποκτήσει σχέση με τον Χάρι Κέϊν. Η ποιότητα της συνεργασίας του εκάστοτε προπονητή της Αγγλίας με τον Κέϊν σε κάθε περίπτωση είναι κομβική. Στην περίοδο του Τούχελ στο Μόναχο ο Κέϊν σκόραρε 44 γκολ σε 45 αγώνες.

“Είναι φανταστικός προπονητής και άνθρωπος”, δήλωσε ο Κέϊν για τον Τούχελ, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της συνεργασίας του γερμανού με την Αγγλία.

Ο προφανής στόχος για τον Τούχελ θα είναι να οδηγήσει την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η κλήρωση των προκριματικών του οποίου θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Μαζί με την ανακοίνωση της πρόσληψης θα γίνει γνωστό και το επιτελείο που θα έχει μαζί του.

Απομένει το τυπικό της ανακοίνωσης, με τον Τούχελ να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Αγγλία θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα ξανά με τον Λι Κάρσλεϊ στον πάγκο της, στις 14 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ. Ο προσωρινός προπονητής της Αγγλίας από τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στην Κ-21.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ