O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων οτι «Ο Ερντογάν ψάχνει από την αρχή η χώρα του να είναι αξιόπιστη και να έχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο που δεν του έχει βγει. Στην αρχή προσπάθησε λέγοντας «εγώ συνομιλώ με το Ισραήλ, υπάρχουν σχέσεις με το Ισραήλ» και πρόσθεσε αναφορικά με τη σταση Ερντογάν πως αυτό άλλαξε στην πορεία για δύο λόγους. Και επειδή έχει μπει δυναμικά και η Αμερική και με τα αεροπλανοφόρα που έχει ανακοινώσει θα βρίσκονται στην περιοχή αλλά και λόγω της εξαίρεσής του από την τετραμή στην Ιορδανία.
«Ο κ. Ερντογάν είναι πιεσμένος, όπως κάθε μουσουλμανική χώρα ή και αραβική χώρα. Από τη μία ψάχνει ένα ρόλο για τη χώρα του, για τον εαυτό του. Αυτά που λέει δεν διαφέρουν πάρα πολύ από αυτά που λένε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τα ίδια πράγματα λέμε. Λύση δύο κρατών – που είναι και η επίσημη θέση της Ελλάδος – και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, που δεν το λέει ξεκάθαρα ο Ερντογάν, αλλά λέει ότι δεν πρέπει να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των πολιτών κλπ. Απλώς έχει ένα δικό του τρόπο να εκφράζεται ο κ. Ερντογάν, που καμιά φορά ακούγεται πολύ πιο επικριτικός» τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου και πρόσθεσε πως «από την άλλη, υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο που είναι το μέτωπο που ηγείται ο Ερντογάν. Είτε στην Αίγυπτο, είτε στη Σαουδική Αραβία ο λαός τι πιστεύει και τι αισθάνεται και πρέπει κατά κάποιο τρόπο να βρει έναν τρόπο να εκφραστεί και αυτό γίνεται με τις μαζικές διαδηλώσεις, όπου στην Τουρκία συμμετέχουν και ο γιος του και ο γαμπρός του και χτύπησαν και το προξενείο του Ισραήλ και την πρεσβεία στην Άγκυρα και αμερικάνικη βάση».
Ερωτηθείς εάν ο Ερντογάν κια η Τουρκία απομακρύνονται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ σημείωσε πως «Όντως δεν τους εμπιστεύονται οι Αμερικάνοι, αλλιώς θα τους είχαν βάλει περισσότερο στο παιγνίδι. Παρ όλο ότι ο κ. Υπουργός Εξωτερικών, κ. Φιντάν έχει συνομιλήσει αρκετές φορές από τις 7 Οκτωβρίου με τον κ. Μπλίνκεν. Γιατί συνδέεται και άλλα θέματα, όπως το θέμα της Σουηδίας, που θα έπρεπε να το συζητάει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η αρμόδια επιτροπή κλπ» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κοινός τόπος όλων των πλευρών είναι πως δεν θέλουν να επεκταθεί ο πόλεμος.
Ερωτηθείς εάν είναι ευκαιρία για την Ελλάδα αυτή η συγκυρία τόνισε πως «καλά κάνει ο πρωθυπουργός που προσπαθεί να έχει κάποιο ρόλο, αλλά ποιες δυνατότητες έχουμε εμείς πραγματικά;» και υπογράμμισε πως πρέπει να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε γιατί άμεσα μας επηρεάζουν οι εξελίξεις όμως οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι πολύ περισσότερες αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εμείς μιλάμε για ιστορικές παραδοσιακές σχέσεις με τους μεν και με τους δε, παρόλο ότι με το Ισραήλ έχουμε αναπτύξει πιο στενές σχέσεις. Η Τουρκία έχει άλλα μέσα, μεγάλη οικονομική δύναμη, είναι η ταυτότητα που ενώνει, παίζοντας το στοιχείο του Ισλάμ. Από την άλλη η Ελλάδα έχει να κάνει και με το Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα, που και αυτό έχει κάποια σχέση με την Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει ρόλο που είναι κάτι που πολλές φορές εμείς οι ίδιοι δεν το έχουμε αναπτύξει και αναδείξει τόσο πολύ όπως το κάνουμε στα Βαλκάνια. Και όντως έχουμε στενές σχέσεις και με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία και με τις άλλες χώρες. Απλώς οι δυνατότητες μας να διαμεσολαβήσουμε στην παρούσα φάση δεν νομίζω ότι είναι μεγάλες». Υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τον ρόλο του διαμεσολαβητή δεν μπορούσαμε να τον έχουμε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για ορθόδοξες χώρες και υπάρχει αυτό το κοινό το στοιχείο έτσι.
Κλείνοντας τόνισε πως «η στάση της Ελλάδας δείχνει μια σοβαρότητα ως παίκτης, ότι νοιαζόμαστε για την περιοχή και ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από τους άλλους. Δεδομένο της στιγμής ότι έχουμε πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν έχει καταφέρει να έχει μια κοινή θέση.
ΠΗΓΗ:ertnews.gr