Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤρεις τύπους λογαριασμών προτείνει η ΡΑΕ για νοικοκυριά και επαγγελματίες

Τρεις τύπους λογαριασμών προτείνει η ΡΑΕ για νοικοκυριά και επαγγελματίες

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρότυπα για τα τυποποιημένα έντυπα: «Αίτησης προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας» και «Λογαριασμού κατανάλωσης» που έχουν  κεντρικό στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά και την ενδυνάμωση των καταναλωτών

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ προτείνει τρεις τύπους τιμολογίου, μηδενικού, οριοθετημένου και υψηλού κινδύνου, για τα νοικοκυριά τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Χαμηλή Τάση, σε μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών και παροχής της δυνατότητας σύγκρισης τιμών και αξιολόγησης των συμβάσεων που θα συνάπτουν.

Έτσι το νέο μοντέλο τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο μαζί με το πρότυπο για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή, δηλαδή το έγγραφο όπου καταγράφεται με σαφήνεια τι προτείνει ο κάθε προμηθευτής πριν ο δυνάμει πελάτης υπογράψει τη σύμβαση, τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου και στόχος της ΡΑΕ είναι τα νέα τιμολόγια να αρχίσουν να εκδίδονται από 1 Ιανουαρίου 2022.

Οι τομές

Βασικές τομές της παρούσας διαβούλευσης αποτελούν:

(α) η ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται η κατηγοριοποίηση τιμολογίων ΧΤ βάσει συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου τιμών,

(β) η ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης των καταναλωτών προτείνεται η τυποποίηση εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης και

(γ) η ενίσχυση της διαφάνειας, της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας προτείνεται η τυποποίηση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, η Αρχή θεωρεί αναγκαία τη σήμανση των τιμολογίων Χαμηλής Τάσης με κριτήριο τον κίνδυνο τιμών που ενσωματώνουν, δηλαδή το ρίσκο της αναπροσαρμογής της Χρέωσης Προμήθειας. Ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες, αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη των καταναλωτών να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων την πιθανότητα επαύξησης -και μέχρι συγκεκριμένου ορίου- του ενεργειακού τους κόστους. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η  κατανόηση αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας κυρίως για τους καταναλωτές που είναι ευαίσθητοι ή ευάλωτοι στις διακυμάνσεις των τιμών. Ως εκ τούτου, ο δείκτης “risk tolerance” επηρεάζει καθοριστικά τις επιλογές τους.

Σχετικώς, η Αρχή έλαβε υπόψη τη γενικότερη θέση Προμηθευτών, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος διαμόρφωσης των τιμών δεν πρέπει να αναλαμβάνεται από τον Προμηθευτή, ο οποίος ακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και δεν τις προσδιορίζει.

Περαιτέρω, αναγνωρίστηκε η ανάγκη προσδιορισμού όλων των επιπέδων ρίσκου τα οποία διατίθεται να αναλάβει κάθε καταναλωτής (risk appetite), είτε αυτό είναι μηδενικό, είτε είναι υψηλό, ώστε η τιμολογιακή πολιτική του κάθε Προμηθευτή να καλύπτει, ως ελεύθερη επιλογή, όλες αυτές τις βαθμίδες.

Ο «κίνδυνος τιμών»

Συνεπώς, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η προτεινόμενη κατηγοριοποίηση θα παράσχει στους καταναλωτές την πρωταρχική ποιοτική ένδειξη του προϊόντος προμήθειας ώστε να διερευνήσει περαιτέρω την καταλληλότητα και συμβατότητά του με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα, προτείνεται να επισημαίνεται ο τύπος του εκάστοτε τιμολογίου βάσει της παγιωμένης κατηγοριοποίησης σε σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά τιμολόγια και, ακολούθως να δηλώνεται ο συναφής «κίνδυνος τιμών» ως εξής:

  • Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου»,
  • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου»,
  • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα θεωρούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, ο καταναλωτής θα διακρίνει κατά τρόπο σαφή εάν αναλαμβάνει ή όχι τον κίνδυνο αναπροσαρμογής – επαύξησης του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας.

Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ προτείνει το πάγιο να εντάσσεται διακριτά στο ανταγωνιστικό σκέλος της χρέωσης του λογαριασμού κάθε προμηθευτή.

Συγκρισιμότητα

Σύμφωνα, επίσης,  με τη ΡΑΕ, ως βασικές πληροφορίες, που δύνανται να επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή αποτελούν:

 – η ταυτότητα του συμβολαίου (κατηγοριοποίηση αναλόγως με το αν είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ή δυναμικό τιμολόγιο και δήλωση του επιπέδου κινδύνου τιμών) και η ανάλυση του τρόπου που συγκροτείται το ύψος της ανταγωνιστικής Χρέωσης Προμήθειας, με ακριβή παράθεση όλων των σχετικών παραμέτρων και του τρόπου υπολογισμού τους, καθώς και δήλωση του συνολικού τελικού κόστους προμήθειας σε €/ΜWh.

 – Ως προς τη χρέωση «παγίου», κατόπιν αξιολόγησης των θέσεων των συμμετεχόντων στην προηγούμενη Διαβούλευση, η Αρχή θεωρεί αναγκαία τη συμπερίληψη του εν λόγω κόστους στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή ως παράμετρο που συνδιαμορφώνει τη Χρέωση Προμήθειας. Περαιτέρω, δεδομένης της ετερογένειας των σκοπών που -κατά την κρίση των Προμηθευτών- εξυπηρετούνται μέσω του «παγίου», προβάλλει η υποχρέωση σαφούς διευκρίνισης στους καταναλωτές του κόστους που αντανακλάται στην εν λόγω χρέωση.

Τέλος, το σχετικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον τελικό συνολικό υπολογισμό του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας (στάθμιση σε €/ΜWh).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ