Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤρία χρόνια Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.

Τρία χρόνια Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.

Τρία χρόνια συμπλήρωσε πρόσφατα η πρώτη και μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της χώρας μας, η Ενεργειακή Κοινότητα HΡΩΝ ΕΝ.Α., που απαριθμεί πλέον 5.000 μέλη που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Πρωτοπορώντας για ακόμα μία φορά, ο ΗΡΩΝ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2021 στην ελληνική αγορά την Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, προσφέροντας πρόσβαση στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, αλυσίδες καταστημάτων και δίνοντας εκπτώσεις στο λογαριασμό ρεύματος. Είτε επιθυμούν είτε όχι την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη τους, όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην Ενεργειακή κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α με μία απλή προϋπόθεση:  να επιλέξουν τον ΗΡΩΝΑ ως προμηθευτή τους.

Ο ΗΡΩΝ μελέτησε με προσοχή το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023  κάθε Κράτος-Μέλος θα πρέπει να απαγορεύσει τα συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού που δεν επιτρέπουν το διαχωρισμό της ενέργειας που παράγεται από αυτήν που καταναλώνεται.  Έτσι, σχεδίασε την ενεργειακή κοινότητα του μέλλοντος τη μοναδική που είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α αποτελεί εδώ και τρία χρόνια τη μοναδική ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία, αξιοποιώντας τα εργαλεία που της χορήγησε ο ευρωπαίος νομοθέτης και ενσωματώθηκαν πρόσφατα και στο εθνικό μας δίκαιο, ξεπέρασε: (α) Τα περιοριστικά όρια της Περιφέρειας και (β) Την υποχρέωση κατοχής του έργου ΑΠΕ, προσφέροντας τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, σε όλη την Ελλάδα και με έργα ΑΠΕ του Ομίλου ΗΡΩΝ ή/και τρίτων παραγωγών.

Επιπροσθέτως, η Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α εδραιώνει την ενεργειακή δημοκρατία καθώς έρχεται να εξασφαλίσει χωρίς διακρίσεις τη συμμετοχή όλων στα οφέλη της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα ενσωματώνει τους τρεις βασικούς πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης:

  1. Ενεργειακή Ασφάλεια γιατί δημιουργεί εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, από τις αρχές του 2021, πολύ πριν την ενεργειακή κρίση δίνει πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια.
  2. Ενεργειακή Δικαιοσύνη γιατί η Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α δεν αποκλείει κανέναν καταναλωτή από το να γίνει μέλος της, αλλά, αντίθετα, διαχέει τα οφέλη της πράσινης ενέργειας σε όλους, αναλογικά και χωρίς προνομιακές επιδοτήσεις.
  3. Βιωσιμότητα γιατί διασφαλίζει τη χρηματοδότηση έργων που παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη και αυτού του στόχου, καθώς η συμφωνία με τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΡΩΝ) για την προαγορά ποσοτήτων πράσινης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό πάρκο εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης.

Ο κ. Γιώργος Κούβαρης, Πρόεδρος του Ομίλου ΗΡΩΝ δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, τα οφέλη της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ παύουν να είναι προνόμιο των λίγων. Μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, ο ΗΡΩΝ παραδίδει τη δύναμη του ήλιου στα χέρια όλων των καταναλωτών, φέρνοντας τη Δημοκρατία της Ενέργειας και θέτοντας τη βάση για δημιουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής κοινότητας. Από σήμερα, ο κάθε ένας από εμάς είναι σε θέση να «παράγει» την ενέργεια που καταναλώνει και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε περήφανοι για την ευρεία ανταπόκριση και συμμετοχή στην κοινότητά μας και αισιόδοξοι πως ακόμη περισσότεροι καταναλωτές θα αντιληφθούν την αξία της και θα θελήσουν να γίνουν μέλη της».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ