Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤρία νέα έργα ΑΠΕ από τον Όμιλο ΕΛΠΕ - Τι σχεδιάζει για...

Τρία νέα έργα ΑΠΕ από τον Όμιλο ΕΛΠΕ – Τι σχεδιάζει για αποθήκευση, υδρογόνο και νέα μονάδα αερίου;


“Στόχος είναι να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2030 για να προστατέψουμε αυτό που έχουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα μας ως ενεργειακή εταιρία” Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης χθες κατά την τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. “Έπρεπε να γίνουμε πιο γρήγοροι πιο αποτελεσματικοί” τόνισε ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στις επενδύσεις σε ΠΑΕ σημειώνοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει γίνει αποδεκτό το πλάνο μετασχηματισμού του Ομίλου, με τίτλο Vision 2025, όπου είναι ενταγμένες σημαντικές πράσινες δράσεις. “Είμαστε οι πιο γρήγοροι τον τομέα ων ανανεώσιμων πηγών” τόνισε ο CEO του Ομίλου σημειώνοντας ότι ο στόχος πλέον είναι για χαρτοφυλάκιο έργων 1 GW έως το 2026 και 2 GW έως το 2030 μετά την αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε προώθηση έργων 600 MW για το 2025.  

Πέρα, μάλιστα, από το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, ο Όμιλος είναι σε διαδικασία αδειοδοτήσεων για ένα πάρκο στα Σέρβια, ισχύος 144 MW, όπου άμεσα αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για ένα άλλο πάρκο στη Φλώρινα (320 MW) και ένα τρίτο στα Τρίκαλα (208 MW), τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο Όμιλος αναζητά περιπτώσεις για έργα ΑΠΕ σε χώρες όπου έχει παρουσία ήδη όπως η Κύπρος και τα Βαλκάνια ενώ αναζητά και εταίρο για την ανάπτυξη δράσης σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Επίσης, ο Όμιλος ΕΛΠΕ τρέχει δυο έργα για αποθήκευση ενέργειας, ενα 125 MW δίπλα στο έργο των 204,3 MW που εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη και άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα, που αθροιστικά έχουν ισχύ 125 MW.

Όπως, χαρακτηριστικάμ είπε χθες στην τελετή εγκαινίων ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030. Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση έγινε. Και το όραμά μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, τα παιδιά μας, για όλους εμάς», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αλεξόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ξεκίνησε από 18 MW το 2020, φτάνοντας τα 38 MW το 2021 και τα 300 MW το 2022.

Το νέο, δε, έργο στην Κοζάνη, υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στα εγκαίνια του έργου, «καλύπτει στο 40% της ζήτησης των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας».

Το υδρογόνο

Στο μεταξύ στο πλάνο ενίσχυσης δράσεων σε εναλλακτικά μέτωπα, πέρα από αυτά των υδρογονανθράκων, ο Όμιλος ΕΛΠΕ προωθεί και την έρευνα και ανάπτυξη υποδομών για υδρογόνο. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο CEO του Ομίλου τα διυλιστήρια είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες υδρογόνου και γιαυτό αποτελεί για τους ίδιους κεντρικό πρόταγμα. Γιαυτό προωθείται η σχετική έρευνα ώστε να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση. Στο φόντο αυτό ερευνάται είτε η αποθήκευσή του με μορφή αμμωνίας, είτε ως υλικό που μπορεί να καταστεί “δεξαμενή” αποθήκευσης ενέργειας. Πάντως, όπως τονίστηκε ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς για την έρευνα του εν λόγω καυσίμου.

Στο μέτωπο των νέων δράσεων πέρα από αυτό των υδρογονανθράκων ο Όμιλος στο πλαίσιο της δράσης της Elpedison συμμετέχει στο σχέδιο για ανάπτυξη νέου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη για παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο. Με βάση πληροφορίες οι μέτοιχοι της Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια και Edison) μέχρι και τον Ιούνιο, εκτιμάται, ότι θα λάβουν και την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ύψους 450 – 500 εκ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ