*Εύλογα πρώτο θέμα, οι εκλογές της προσεχούς Τρίτης (5/11) στις ΗΠΑ. Εκθέσεις επί εκθέσεων και αναλύσεις επί αναλύσεων ανάλογα από την πλευρά (και συμφερόντων) που προσεγγίζει ο καθένας την κατάσταση. Θα περιοριστώ σε 3-4 βασικές παραμέτρους της ανάλυσης του Γιώργου Λαγαρία ερευνητή-αναλυτή τον οποίο εμπιστεύομαι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πως το βλέπει ο Chief Economist Director της Forvis Mazars Financial Planning UK): ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει μομέντουμ σε πολιτείες κλειδιά, όπως η Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν, αρκετό ίσως για να του εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Αν το καταφέρει, θα έχει κατορθώσει ότι μοναχά ένας Πρόεδρος, ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, κατάφερε, δηλαδή να επανεκλεγεί έχοντας χάσει την προεδρία ενδιάμεσα (1885-1889 και 1893-1897). Τι θα σημάνει για τον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία μια νίκη του:
-Περισσότερο χρέος: Το αμερικανικό χρέος έχει ήδη εκτοξευτεί και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 140% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Αν και τα δυο κόμματα δεν έχουν δείξει διάθεση συγκράτησης του, εκτιμάται πως οι οικονομικές πολιτικές Τράμπ (επαναβιομηχάνηση του Βορρά, ταρίφες) μπορεί να κοστίσουν έως και $10 τρις, οπότε το χρέος θα εκτοξευτεί πάνω και από αυτό το νούμερο. Η Αμερική βεβαίως δεν είναι Ελλάδα και η Fed δεν είναι ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να το απορροφήσει, αλλά δυσκολότερα γιατί τέτοια επένδυση στην οικονομία θα είναι πληθωριστική.
-Πληθωρισμός, πιο δυνατό δολάριο βραχυπρόθεσμα, πιο αδύνατο μακροπρόθεσμα: Για αυτό το λόγο, το Trump trade «θέλει» δυνατότερο δολάριο. Για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, μια ανεξάρτητη Fed θα πρέπει να ανεβάσει επιτόκια ή τουλάχιστον να καθυστερήσει τη μείωση τους. Αυτό θα σπρώξει το δολάριο ψηλότερα. Θεωρείται όμως αρκετά πιθανό ο Πρόεδρος να προσπαθήσει να παρέμβει στη Fed, κάτι το οποίο μπορεί να επιτείνει τον πληθωρισμό. Μακροπρόθεσμα, υψηλός πληθωρισμός και τεχνητά χαμηλά επιτόκια μπορούν να αδυνατίσουν το δολάριο δομικά. Ακόμα και όμως αν δεν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, η επαναβιομηχάνιση του Βορρά είναι πολύ δύσκολη με σκληρό νόμισμα. Παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, οι πολιτικές του Τράμπ, μακροπρόθεσμα, είναι αρνητικές για το δολάριο.
-Σφαίρες επιρροής: Η παγκοσμιοποίηση πήρε τη δύναμη από τα χέρια των ηγετών, εκλεγμένων ή δικτατόρων, και την εναπόθεσε στα χέρια των αγορών, των επιχειρήσεων και των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ένας παγκοσμιοποιημένος πλανήτης δύσκολα ελέγχεται. Για αυτό και ο Τράμπ φαίνεται να συμφωνεί τελικά με τη Ρωσία και την Κίνα, ότι ο κόσμος είναι πιο ελεγχόμενος αν χωριστεί σε σφαίρες επιρροής, όπως μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου ή ακόμα και πολλές φορές νωρίτερα κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Αν και αποκλείω ένα καινούριο «Μπρέτον Γούντζ», δηλαδή τη δημιουργία ενός καινούριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν αποκλείω μια νέα «Γιάλτα», ένα συνέδριο δηλαδή που θα χωρίσει τον κόσμο.
*Προδιαγεγραμμένη η πορεία της γερμανικής οικονομίας, χωρίς το φτηνό ρωσικό φ/α, δίχως το φθηνό εργατικό κόστος (Κίνα), απούσα από τις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις κ.λ.π, κ.λ.π φαινόμενα αλά Volkswagen ήταν θέμα χρονισμού να επισυμβούν. Με το πολιτικό σύστημα, πιο αδύναμο από ποτέ. Θα μπορούσε να αποβούν επ’ ωφελεία άλλων δυνάμεων/συμφερόντων η όλη κατάσταση, λ.χ. η Ρώμη διεκδικεί ενεργότερο ρόλο/παρουσία. Εάν διαχειριστεί-κυρίως- το μείζον του χρέους θα μπορούσε να κερδίσει πόντους.
*Συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα με τραπεζίτες, κυρίως μενού ο DTC. Όσο γρηγορότερα εξευρεθεί λύση- λειτουργικότερη- τόσο η επιστροφή στην κανονικότητα θα επισπευσθεί.
*Είδα χθες (newmoney) την πληροφορία πως ο Γιώργος Προκοπίου αποκτά άνω του 30% του Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι 300 εκατ. ευρώ. Οι λίγο παλαιότεροι θα ενθυμούνται αναφορά της DeA για τον Greek της ποντοπόρου, ο οποίος φερόταν να συζητά για το πλειοψηφικό ποσοστό σε τιμές όχι πάνω από τα 500 εκατ. Τότε, αφορούσε κατ’ αρχήν ποσοστό του AGC Equity Partners καθώς οι Άραβες ήθελαν να αποεπενδυθούν. Μένει να αποσαφηνισθεί εάν όντως αφορά στους Άραβες ή τη συμμετοχή του Dogus Group (όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι του newmoney).
*Το αν και τι κρύβεται πίσω από τα αλλεπάλληλα “χτυπήματα” της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον όμιλο Motor Oil, διαβάζω διάφορα-φημολογούνται περισσότερα. Η DeA είχε παραπέμψει- εξ’ αρχής- σε κόντρα κρητικών που κρατά από την 10ετία του ’60. Στο επενδυτικό πεδίο, η ΜΟΗ ανακοίνωσε (χθες) πως θα προχωρήσει στην διανομή προσωρινού μερίσματος 0,30/μτχ. Δεδομένου των όσων έχουν συμβεί φέτος πολύ καλά είναι. Όμως είναι λιγότερα των 0,40/μτχ που είχε διανείμει πέρυσι.
*Αναλαμπή μίας ημέρας, η ανοδική διόρθωση της Τρίτης. “Μύλος” η χθεσινή συνεδρίαση, με νέο γύρο ρευστοποιήσεων κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά αλλά σταδιακά και στην πλειονότητα των blue chips. Διασωθέντες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,48 (0,11%0, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,67 (0,05%), Sarantis στα 11 (0,92%), Αutohellas στα 11,06 (0,47%) και Metlen στα 32,80 (1,23%). Άφησα τελευταία τη Metlen, επειδή χθες η στήλη είχε μία αναφορά στις business του ομίλου στην Ιταλία. Η πρώτη ανακοινώθηκε, η μεγάλη-που εάν κλείσει θα κάνει την διαφορά- προετοιμάζεται μεθοδικά. Το μάζεμα/γύρισμα από τα 31,84 στα 32,80 -υψηλό ημέρας- ήταν όλα τα λεφτά.
*Καλά προετοιμασμένες οι 2ήμερες εκδηλώσεις/παρουσιάσεις της Intrakat: Βράδυ Τρίτης στο ΙΜΕ, χθες με την παρουσίαση σε αναλυτές και μετά για drink στο Urban48Garden. Ρώτησα αναλυτή ο οποίος συμμετείχε στο conference call πως τα βλέπει; δύσκολα, μου απάντησε: τα χρηματοοικονομικά κόστη τεράστια. Για να δούμε, πάντως την επομένη που έγινε γνωστό πως η διοίκηση πηγαίνει σε νέα αμκ το “χαρτί” διόρθωσε έως τα 4,78 ευρώ. Τελική τιμή στα 4,87 (-3,94%).
*Στα 1,495 ευρώ (-99,18%) το Δικαίωμα της Attica Bank. Εκτίμηση (του ΟΑΚ) πως σε αυτές τις τιμές ήταν συμφέρουσα η συμμετοχή στην αμκ μέσω άσκησης ΑΤΤΔ.
*Καλά τα μεγέθη τρίτου 3μηνου/9μηνου του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ΟΚ αλλά το “χαρτί” σταθερά χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής. Όπως και όλων των άλλων περιπτώσεων (αμκ, placements e.t.c). Εξαίρεση μόνον η ΚΡΙ ΚΡΙ, στα 12 ευρώ/μτχ έδωσε το 3,03% η πλευρά Τσινάβου, στα 13,85 ευρώ η μετοχή χθες. Η μόνη με premium για τον νέο κάτοχο.