Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤο green deal της Κομισιόν και τα "ρίσκα" των αδύναμων της ΕΕ

Το green deal της Κομισιόν και τα “ρίσκα” των αδύναμων της ΕΕ

Τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και τη δυνατότητα αλλαγών στη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ, τη στήριξη της βιομηχανίας, την πράσινη μετάβαση. Ο στόχος του σχεδίου είναι να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ως κέντρο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και να μειώσει την εξάρτησή της από πρώτες ύλες της Κίνας.

Η Κομισιόν προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές επιδοτήσεις σε επενδύσεις ΑΠΕ ή σε βιομηχανίες που απομακρύνονται από τη χρήση άνθρακα, σε προσωρινή βάση, μέχρι το τέλος του 2025, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα είναι όλες οι χώρες της ΕΕ σε θέση να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό με τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει έναν νόμο «Net-Zero Industry Act» για τον προσδιορισμό στόχων για την καθαρή μηδενική βιομηχανική ικανότητα και για την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή του, διασφαλίζοντας απλοποιημένη και ταχεία αδειοδότηση, προώθηση ευρωπαϊκών στρατηγικών έργων και ανάπτυξη προτύπων για την υποστήριξη της κλίμακας αναβάθμισης τεχνολογιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Επίσης η Επιτροπή προτείνει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση για παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη, αλλά και οι δράσεις για την  ενίσχυση των δεξιοτήτων με πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση Ακαδημιών «Net-Zero Industry» για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων. Τέλος, η Κομισιόν προτάσσει την παγκόσμια συνεργασία και τη λειτουργία του εμπορίου για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού και του ανοιχτού εμπορίου, με βάση τις δεσμεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ και το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει, ωστόσο, πως το αμερικανικό πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών ύψους 370 δισ. δολαρίων αποτελεί κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ωστόσο στις νέες προτάσεις που κατέθεσε δεν προβλέπει νέα χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά απλά προτείνει την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για κρατικές ενισχύσεις σε πράσινες επενδύσεις, κάτι που, όπως αναφέρεται, ικανοποιεί τις ισχυρές οικονομίες, όπως η γαλλική και η γερμανική. Για τις ασθενέστερες παραπέμπει στα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που είναι άγνωστο προς το παρόν πώς θα επηρεάσει τον σχεδιασμό που έχουν κάνει ήδη τα κράτη. Επιφυλακτικά υποδέχθηκε η βιομηχανία την ευρωπαϊκή πρόταση

Το σχέδιο της ΕΕ αποτελεί εν μέρει απάντηση στα πακέτα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της τελευταίας για τη μείωση του πληθωρισμού. Πάντως, πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι τα 369 δισ. δολάρια πράσινων επιδοτήσεων που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία θα ενθαρρύνουν εταιρείες να μετεγκατασταθούν, θέτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή της πράσινης τεχνολογίας σε βάρος της Ευρώπης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ