Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο crash test της Εθνικής και το νέο status quo της αγοράς

Το crash test της Εθνικής και το νέο status quo της αγοράς

Με επιτυχία πέρασε το crash test της Εθνικής Τράπεζας το ελληνικό χρηματιστήριο την εβδομάδα που παρήλθε, καθώς η μετοχή άντεξε με χαρακτηριστική ευκολία τους κραδασμούς από την εισαγωγή των μετοχών του placement, μολονότι το δέλεαρ της κατοχύρωσης της διαφοράς του 20% με το ταμπλό, ήταν μεγάλο.

Στο Χ.Α. υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στην ποιότητα των επενδυτών, καθώς αυτό που φάνηκε από τη συμπεριφορά της Εθνικής ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που μπήκαν στο placement ήταν μακροχρόνιας στόχευσης και όχι κερδοσκοπικής ή καιροσκοπικής λογικής. Υπάρχει δηλαδή μια αξιοσημείωτη ποιοτική αναβάθμιση του «μωσαϊκού» των μετόχων της Εθνικής, καθώς φεύγουμε από την εποχή των hedge funds και πάμε στη λογική των long funds.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφοροποίηση και μια αλλαγή σελίδας που ασφαλώς συνδέεται με το timing που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος αλλά και το χρηματιστήριο. Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει για τα καλά, έχοντας το bonus των τριών αναβαθμίσεων από αναγνωρισμένους οίκους, ενώ έχει τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει για τα καλά έχοντας καθαρίσει με τα κόκκινα δάνεια και όλα τα υπόλοιπα τοξικά της προηγούμενης 12ετίας, έβγαλε καθαρά κέρδη πάνω από 3 δισ. ευρώ το 9μηνο, ετοιμάζεται να δώσει μέρισμα, ενώ «καθαρίζει» και με τις μετοχικές εκκρεμότητες αναφορικά με την… ομηρία των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αλλάξει ρότα κατά τη διάρκεια του 2023, έχοντας πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως αν εξαιρεθούν εκτός σύγκρισης πληθωριστικές οικονομίες. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται άνω του 35% φέτος, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει άνω του 65%, ενώ ο μέσος τζίρος συναλλαγών είναι κατά 49,4% υψηλότερος έναντι του 2022.

Ήδη καρπώνεται κάποια από τα οφέλη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, ενώ από το δεύτερο μισό του 2024, αναμένει και την επανένταξή του στις ώριμες, ανεπτυγμένες αγορές, δηλαδή στην πρώτη κατηγορία των «καλών» αγορών, που δραστηριοποιούνται τα σοβαρότερα, τα πιο σταθερά αλλά και τα μεγαλύτερου κύρους και εμβέλειας επενδυτικά κεφάλαια.

Πλέον η αγορά αναμένει τα νέα από το road show της επόμενης εβδομάδας στο Λονδίνο, καθώς Δευτέρα και Τρίτη, η Morgan Stanley σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα παρουσιάσει 36 εισηγμένες του Χ.Α. καθώς και την Τράπεζα Κύπρου. Το road show γίνεται στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, μετά το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής αλλά και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, ύστερα από 13 χρόνια παραμονής σε καθεστώς junk. Συνάμα, την επόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου αναμένεται ο οίκος Fitch να δώσει και αυτός με τη σειρά του την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.

Το κλείσιμο της Παρασκευής

Ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή έκλεισε στις 1.258,73 μονάδες με μικρή πτώση 0,14%, ενώ οFTSE 25 έκλεισε στις 3.069,56 μονάδες με πτώση 0,15%. Καλύτερη εικόνα είχε ο Mid Cap που έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 2.094,60 μονάδες, καθώς υπήρξε κινητικότητα στο χώρο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.061,89 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%.

Ο τζίρος σήμερα ήταν μικρός, καθώς κατήλθε στα 64,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, λόγω της Εθνικής, η μέση αξία συναλλαγών ανήλθε στα 162,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 55,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης. Έτσι, σε επίπεδο 2023 οι μέσες συναλλαγές ανέρχονται στα 110,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 49,4% έναντι του 2022.

O Γ.Δ. έβγαλε το πενθήμερο με άνοδο 0,66%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,69%, o Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 1,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,20%. Σε επίπεδο 11μήνου 2023, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 35,38%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +36,33%, ο Mid Cap καταγράφει κέρδη 48,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με ράλι 65,78%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ