Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤο 90% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως στοχεύουν Ρωσία και Ουκρανία

Το 90% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως στοχεύουν Ρωσία και Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη, παράλληλα με τον πόλεμο στα πεδία των μαχών, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ένας, άνευ προηγουμένου, ψηφιακός πόλεμος. Ρώσοι χάκερς, με μακρά εμπειρία στο πεδίο κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και χάκερς με …λευκά καπέλα παγκοσμίως, που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, διασταυρώνουν πυρά στον κυβερνοχώρο, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα της ομάδας Atlas VPN, το 89% των κυβερνοεπιθέσεων, παγκοσμίως, αυτήν τη στιγμή, στοχεύουν είτε τη Ρωσία, είτε την Ουκρανία. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός κυβερνοεπιθέσεων στρέφεται σε επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Από τα ίδια στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε στατιστικά του χάρτη επιθέσεων του “Imperva Daily Cyber Threat”, δείχνουν ότι οι επιθέσεις Distributed Denial-of-Service (DDoS) αποτελούν το 90% όλων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα του “Imperva Daily Cyber Threat”, από τις 5 Μαρτίου, παρέχουν καθημερινές ενημερώσεις για τις συνολικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε κάθε χώρα. Δείχνουν, παράλληλα, σε ποιους κλάδους επιτέθηκαν περισσότερο οι κυβερνοεγκληματίες.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ομάδα του Atlas VPN, οι κυβερνοεγκληματίες εξαπέλυσαν το 70% των κυβερνοεπιθέσεων στη Ρωσία. Συνολικά, 5 δισεκατομμύρια επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία στις 5 Μαρτίου.

“Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές ομάδες χάκερς με “λευκά καπέλα” ξεκίνησαν εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων εναντίον ρωσικών τραπεζών και μέσων ενημέρωσης. Οι Anonymous κήρυξαν πλήρη κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη διαρρεύσει δεδομένα κρατικών υπαλλήλων και έχουν παραβιάσει ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια”, τονίζει το Atlas VPN.

Επιθέσεις και στην Ουκρανία

Οι παράγοντες απειλών στόχευσαν την Ουκρανία στο 19% των κυβερνοεπιθέσεων. Λίγες ημέρες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ρώσοι χάκερ κατέρριψαν τις ιστοσελίδες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και των δύο μεγαλύτερων τραπεζών με επιθέσεις DDoS. Στις 23 Φεβρουαρίου, μια άλλη επίθεση DDoS κατέστρεψε πολλούς κυβερνητικούς, στρατιωτικούς και τραπεζικούς ιστότοπους.

Στο μεταξύ, οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τις ΗΠΑ αποτελούσαν το 5% όλων των απειλών παγκοσμίως. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των χάκερ έχει εκτραπεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες παλαιότερα ήταν ο πρωταρχικός στόχος για τις περισσότερες επιθέσεις κυβερνοεγκληματικότητας.

Οι επιθέσεις DDoS

Οι επιθέσεις DDoS ήταν οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες απειλές με μεγάλη διαφορά. Οι επιθέσεις DDoS προκαλούν διακοπή της υπηρεσίας των θυμάτων, πλημμυρίζοντας την υποδομή πληροφορικής με περισσότερα αιτήματα ανά δευτερόλεπτο από όσα μπορεί να επεξεργαστεί το σύστημα. Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν το 90% όλων των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως.

Οι αυτοματοποιημένες απειλές αντιπροσώπευαν το 7% όλων των κυβερνοεπιθέσεων. Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις The Open Web Application Security Project (OWASP) χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνοεγκληματίες στο 3% των επιθέσεων.

Πλήγματα σε τράπεζες

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ξεχωρίζει μεταξύ των κλάδων που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις. Οι τράπεζες και άλλες εταιρείες διεκπεραίωσης πληρωμών υπέστησαν το 72% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως.

Οι κυβερνοεγκληματίες επέλεξαν τον επιχειρηματικό κλάδο ως στόχο τους στο 21% των επιθέσεων. Ο τομέας της πληροφορικής υπέστη το 2% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως. Όλες οι άλλες βιομηχανίες αντιπροσώπευαν το 5% των επιθέσεων, που παρατηρήθηκαν στις 5 Μαρτίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ