Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο 2022 θα είναι η χρονιά του 5G

Το 2022 θα είναι η χρονιά του 5G

Με ταχύτητες πέμπτης γενιάς κινούνται σταδιακά όλο και περισσότεροι χρήστες παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών όμως να διερευνά ακόμα τις δυνατότητες των 5G δικτύων και να προσπαθεί να αντιμετωπιστεί το κενό γνώσεων που καταγράφεται σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία και τα πλεονεκτήματά της. Δεδομένου μάλιστα, ότι η ειδοποιός διαφορά της πέμπτης γενιάς δικτύων είναι οι εφαρμογές της, οι οποίες τώρα αναπτύσσονται, χρονιά του 5G αναμένεται να είναι το 2022.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 300 εκατ. χρήστες smartphones θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία 5G μέχρι τα τέλη του 2021. Παρότι όμως 4 στους 10 χρήστες προτίθενται να αναβαθμίσουν σε 5G, μόνο οι μισοί από αυτούς θα το κάνουν την τρέχουσα χρονιά με τους υπόλοιπους να προτιμούν το 2022.

Αντίστοιχα και παρότι σήμερα το 22% των χρηστών κατέχουν 5G smartphone, πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συνδρομή 4G. Την ίδια στιγμή ένα 4% που θεωρεί ότι χρησιμοποιεί δίκτυο 5G, πρακτικά χρησιμοποιεί 4G smartphone, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ConsumerLab της Ericsson, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη καταναλωτών 5G, αποτυπώνοντας τις απόψεις 1,3 δισ. καταναλωτών και 220 εκατ. χρηστών 5G.

Νέες συμπεριφορές χρήσης φέρνει το 5G

Παρά την διστακτική χρήση της τεχνολογίας, το 5G δείχνει να έχει ήδη αρχίσει να πυροδοτεί νέες συμπεριφορές χρήσης.

Αρχικά και σύμφωνα με την έρευνα παρατηρείται μείωση της χρήσης Wi-Fi από χρήστες που υιοθετούν πρώιμα το 5G, προτιμώντας την χρήση του ακόμα και εντός σπιτιού. Ήδη, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους πέντε χρήστες 5G έχει ήδη μειώσει τη χρήση Wi-Fi στο τηλέφωνό του σε εσωτερικούς χώρους, λόγω των πλεονεκτημάτων της κινητής συνδεσιμότητας 5G, αξιολογώντας μάλιστα ως δύο φορές πιο σημαντική την ταχύτητα από την διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής του.

Οι χρήστες 5G επίσης ξοδεύουν κατά μέσο όρο δύο ώρες περισσότερο σε παιχνίδια, που χρησιμοποιούν το cloud ενώ αφιερώνουν και μία επιπλέον ώρα περισσότερο σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) την εβδομάδα σε σύγκριση με τους χρήστες 4G.

Υψηλές αποδεικνύονται και οι προσδοκίες τους από την νέα τεχνολογία με επτά στους δέκα χρήστες του 5G να αναμένουν καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές που θα προκύψουν από αυτή. Για την ακρίβεια και παρά την ικανοποίησή τους όσον αφορά την ταχύτητα, το 70% των χρηστών 5G δηλώνει δυσαρεστημένο με τη διαθεσιμότητα καινοτόμων υπηρεσιών και νέων εφαρμογών αναμένοντας περισσότερα.

Μάλιστα οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 20%-30% περισσότερο για πακέτα 5G, που συνδυάζονται με χρήση ψηφιακών υπηρεσιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από τους καταναλωτές, από το 2022 κι έπειτα αναμένεται ραγδαία αύξηση της χρήσης εφαρμογών του 5G και σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Παλαιότερη μελέτη της EY με τίτλο «Maximizing the 5G opportunity for enterprise» ανέφερε ότι το 69% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει στο 5G κατά την επόμενη τριετία ενώ το 74% αυτών εκτιμά ότι οι λύσεις 5G θα αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το γνωστικό κενό σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του 5G μάλιστα εντοπίζεται και στον επιχειρηματικό κλάδο με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται προς ώρας, διστακτικές απέναντι στην υιοθέτηση των εφαρμογών 5G θεωρώντας το ακόμα κι ως μια απλή αναβάθμιση του δικτύου 4G.

Σύμφωνα με τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα της EY προβληματισμό δημιουργεί και ο τρόπος ενσωμάτωσης του 5G στις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές των οργανισμών τους, αλλά και τις αντιλήψεις περί χαμηλού βαθμού ωρίμανσης της τεχνολογίας 5G.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ