Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο Χρηματιστήριο κλείνει το μαύρο κύκλο της δημοσιονομικής κρίσης

Το Χρηματιστήριο κλείνει το μαύρο κύκλο της δημοσιονομικής κρίσης

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στα υψηλά 14 ετών δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά τις έντονες αναταράξεις διεθνώς λόγω του εμπορικού πολέμου, των ανερμάτιστων εξαγγελιών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και του ευρύτερου γεωπολιτικού ρίσκου, συνεχίζει να εστιάζει πρωτίστως σε εγχώριους καταλύτες, οι οποίοι παρέχουν καύσιμα για πολύ ενδιαφέρουσες (νέες) επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε την ένατη ανοδική εβδομάδα στις δέκα τελευταίες, ενώ ήδη έχει συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, με το Μάρτιο να έχει μπει επίσης θετικά. Οι επενδυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, αυτή που λέει ότι οι αποτιμήσεις – παρά την 4ετή άνοδο – συνεχίζουν να παραμένουν ελκυστικές συγκριτικά με τα διεθνή στάνταρ, καθώς το Χ.Α. έχασε το παγκόσμιο bull market που ξεκίνησε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ στο «άρμα» της ανόδου μπήκε μόλις το 2021.

Οι τράπεζες που αποτελούν την απόλυτη ναυαρχίδα της αγοράς συνεχίζουν να επιστρέφουν σε επιχειρηματικό επίπεδο, μολονότι σε επίπεδο αποτιμήσεων δεν υπάρχει καμιά σύγκριση με τα προ 15 ή 17 ετών επίπεδα. Όμως, ο κλάδος παρουσίασε πέρυσι συνολικά κέρδη 4,7 δισ. ευρώ, που είναι ρεκόρ από το 2007, έδωσε μέρισμα μετά από 16 χρόνια ανομβρίας, έχει καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια, ανοίγεται σε νέες πιστώσεις, ενώ εσχάτως κοιτάζει ξανά με αξιώσεις το άνοιγμά του στο εξωτερικό, το οποίο έκοψε απότομα στη διάρκεια της κρίσης.

Αλλά και στην πλευρά των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας υπάρχει γόνιμο κλίμα, με καλά αποτελέσματα, αυξημένα μερίσματα, πολλαπλές επιχειρηματικές κινήσεις και deals, κάτι που δημιουργεί νέο ενδιαφέρον τοποθετήσεων. Συνάμα, αρκετοί ελληνικοί όμιλοι ανοίγονται με αξιώσεις στο εξωτερικό, είτε με εισαγωγή σε χρηματιστήρια της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, είτε με επιχειρηματικές κινήσεις, εξαγορές ή δημιουργία εργοστασιακών μονάδων.

Μεγαλώνει σημαντικά το βάθος της αγοράς

Ήδη η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει ανέλθει στα 115 δισ. ευρώ, πιάνοντας τα επίπεδα που είχε το 2009 με πολύ περισσότερες εισηγμένες τότε, ενώ οι μέσες συναλλαγές συνεχίζουν να καταγράφουν γεωμετρική άνοδο, πιάνοντας τα προ 16ετίας επίπεδα. Θυμίζουμε πως το 2021, ο μέσος τζίρος του Χ.Α. το 2018 ήταν στα 55,6 εκατ. ευρώ, το ‘19 πήγε στα 67,3 εκατ., το 2020 διαμορφώθηκε στα 64,5 εκατ., το 2021 έφτασε στα 70,8 εκατ., το 2022 ανήλθε στα 74 εκατ. ευρώ, το 2023 στα 110,3 εκατ. ευρώ, πέρυσι ανήλθε στα 138,7 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, ήδη ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 164,4 εκατ. ευρώ.

Ρόλο στη φετινή επίδοση έχουν παίξει τα πολλαπλά placements και τα πακέτα στις τράπεζες καθώς και κάποια rebalancing δεικτών, όμως η ουσία είναι ότι η αγορά μπορεί και απορροφά κάθε φορά την προσφορά, έχει αυξήσει σημαντικά το βάθος της, δεν κλυδωνίζεται με τις πρώτες σοβαρές ρευστοποιήσεις κάποιων ισχυρών και παρουσιάζει στοιχεία ωριμότητας που χρόνια έχουμε να δούμε.

Εύλογα, ο Γενικός Δείκτης επιβεβαιώνει τη διάθεση για οριστικό κλείσιμο του μαύρου κύκλου της κρίσης, καθώς ήδη έχει επιστρέψει στα επίπεδα που είχε το Μάρτιο του 2011, δηλαδή μόλις έντεκα μήνες μετά από τις 23 Απριλίου 2010, όταν η χώρα μπήκε επίσημα στην ομπρέλα στήριξης, μετά το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο.

Σημαντική η άνοδος του 2025

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά και στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, η οποία είχε τέσσερις συνεδριάσεις, με το Γ.Δ. να ενισχύεται κατά 1,22%, τον FTSE 25 να κερδίζει 1,39%, τον Mid Cap να υστερεί χάνοντας 0,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε ξανά με άνοδο 3,26%.

Έτσι, σε επίπεδο 2025, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 10,73%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 11,95%, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου είναι στο +5,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ράλι +19,81%. Οι μέσες συναλλαγές το 4ήμερο που παρήλθε εκτοξεύτηκαν στα 266,3 εκατ. ευρώ καθώς είχαμε το placement στην Alpha Bank λόγω πωλήσεων από την πλευρά του Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον, ενώ στη συνεδρίαση της Τρίτης είχαμε «ουρά» από το rebalancig που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, λόγω αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών MSCI διεθνώς.

Θηριώδεις οι συναλλαγές στις τράπεζες

Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες τις τελευταίες ημέρες γίνονται θηριώδεις συναλλαγές, τέτοιες που δεν έχουν ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την επιβεβαίωση ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται πολύ μεγάλοι «παίκτες» που λόγω εκτοπίσματος δύνανται να κάνουν τη διαφορά σε κάθε στάδιο της αγοράς.

Την προηγούμενη Παρασκευή (28/2) στο rebalancing λόγω MSCI διακινήθηκαν συναλλαγές αξίας 252,26 εκατ. ευρώ, την Τρίτη έκαναν 224,26 εκατ., την Τετάρτη 291,2, την Πέμπτη 130 εκατ. και σήμερα Παρασκευή 127,3 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, στον κλάδο των τραπεζών έχει «παρελάσει» τζίρος 1,025 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη νεότερη ιστορία του Χ.Α.

Χθες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε στενό εύρος μόλις 12 μονάδων, κλείνοντας τελικώς στις 1.627,36 μονάδες με μικρή άνοδο 0,11%. Αυτό σημαίνει ότι κρατήθηκε πολύ κοντά στο υψηλό 14 ετών που βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 189,87 εκατ. ευρώ, με τα 25,1 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ