Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΤο Χρηματιστήριο αποτιμά το νέο lockdown

Το Χρηματιστήριο αποτιμά το νέο lockdown

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το «κλείδωμα» της οικονομικής δραστηριότητας στο νομό Αττικής – που αντιπροσωπεύει περί το 50% του ΑΕΠ της χώρας – καθώς και όλη την αλυσίδα των ευρύτερων επιπτώσεων καλείται σήμερα και τις επόμενες ημέρες να αποτιμήσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Χθες, μολονότι η απόφαση ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ισχυρότατη πτώση τόσο στις τράπεζες όσο και (κυρίως) στις μετοχές που επηρεάζονται πιο άμεσα όπως Jumbo, ΟΠΑΠ κ.α.

H Αττική και κάποιες άλλες περιοχές θα ζήσουν ημέρες Μαρτίου 2020, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογία της αγοράς, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και όλη την αλυσίδα της οικονομικής δραστηριότητας. Μέσα σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, μένει να δούμε αν το Χρηματιστήριο θα μπορέσει να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 750-740 μονάδων που είναι τα προηγούμενα χαμηλά του Ιανουαρίου ή αν θα κυλήσει χαμηλότερα.

Χθες ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας κατά 2,72% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του 2021 ύστερα από το -2,77% της 27ης Ιανουαρίου, έχασε και τις 760 μονάδες κλείνοντας στις 756,88 μονάδες που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Η σημερινή συνεδρίαση αλλά και οι επόμενες λοιπόν θα δείξουν το πως θα κινηθεί η αγορά.

Θυμίζουμε ότι το Μάρτιο του 2020, εν μέσω παγκοσμίου σοκ από το «χτύπημα» της πανδημίας ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε σε χαμηλά αρκετών ετών, όμως κατόπιν η αγορά έβγαλε αντίδραση. Αντιθέτως, η αντίδραση της αγοράς ήταν εντελώς διαφορετική τον περασμένο Νοέμβριο και στα νέα περιοριστικά μέτρα, δείχνοντας ότι είχε προεξοφλήσει τα χειρότερα με την πρότερη πτώση.

«Κλειδί» που θα μαρτυρήσει την ανθεκτικότητα της αγοράς θα είναι η πορεία του ημερήσιου τζίρου, το αν δηλαδή θα δούμε ενίσχυση των συναλλαγών που θα σημάνει αποχώρηση κεφαλαίων, ή αν θα δούμε «στεγνή» πτώση που θα οφείλεται πρωτίστως στην απουσία νέων αγοραστών.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες 40 ημέρες του 2021 έχουν δείξει περιορισμό στις συναλλαγές και αμυντικές κινήσεις από την πλευρά των επενδυτών. Νέα κεφάλαια δεν έχουν εισρεύσει στο σύστημα με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται η υπάρχουσα ρευστότητα. Θυμίζουμε ότι σε όλες τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έως τώρα, παρ’ ότι καταγράφηκε κάποια αντίδραση και μερική εξισορρόπηση σε δείκτες και μετοχές ύστερα από την πτώση του Ιανουαρίου, ο τζίρος δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικός και δεν προσέδιδε ποιοτικά στοιχεία και βάθος στην κίνηση.

Την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγών κατήλθαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα στις δύο συνεδριάσεις που έχουν γίνει ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,12 και 53,87 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Κύριος καταλύτης που «σφραγίζει» την ποιότητα και την ανθεκτικότητα ενός ανοδικού momentum ή στον αντίποδα μαρτυρά την ισχυροποίηση μιας πτώσης, είναι η αξία συναλλαγών.

Θυμίζουμε ότι στο εξαιρετικό δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου όπου η αγορά έβγαλε αντίδραση περί το 28%, οι ημερήσιοι τζίροι είχαν ανέλθει στα 70-80 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας τη δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων. Πάντως, το διεθνές κλίμα εξακολουθεί να είναι υποστηρικτικό, παρ’ ότι το Χ.Α. δε δείχνει να το ακολουθεί στο ελάχιστο. Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να κινούνται σε εντελώς διαφορετικό status, κάτι που βγάζει περαιτέρω στην επιφάνεια τις παθογένειες της ελληνικής αγοράς, που παραμένει απομονωμένη από τη μεγάλη παγκόσμια επενδυτική «πίτα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ