*Καλημέρα, όχι δεν είναι η είδηση της εξώθησης της Λιζ Τρας σε παραίτηση. Αυτή είχε προδιαγραφεί, προ 2 εβδομάδων όταν η “επίθεση” των πανίσχυρων funds έσπρωξαν μέχρι το χείλος του γκρεμού το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, με “εργαλείο” τα υψηλά επιτόκια. Είδηση, κατά την ευρύτερη εκτίμηση της DeA, είναι το αδιέξοδο που διαφαίνεται με τα ομόλογα των ΗΠΑ. Και εξηγούμαι: το 2021 η κυβέρνηση πλήρωσε 392 δισ$ σε τόκους (κ.λ.π) για 30 τρισ$ χρέους με μέσο επιτόκιο 1,8%. Εάν υποτεθεί, ότι η Fed το φτάνει μέχρι τα άκρα, δηλαδή ένα 4,6%-4,8% πρακτικά θα σημαίνει, πως η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί επιπλέον 640 δισ.$ ανεβάζοντας τον λογαριασμό πάνω από το 1 τρισ$ (σε τόκους αναφερόμαστε). Με πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός slow down της αμερικανικής οικονομίας το 2023 σημαίνει λιγότερα έσοδα από φόρους, όπερ το εύλογο ερώτημα πόθεν το 1 plus τρισ$ (μόνο για τόκους).
*Εδώ και μέρες-από την αρχή της κρίσης στο ΗΒ με τα ομόλογα κ.λ.π, το καίριο ερώτημα της DeA είναι, τι θα γίνει στην περίπτωση που τα πανίσχυρα funds (που “γονάτισαν” την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και… παραίτησαν με fast track διαδικασίες την Λιζ Τρας) μπουν στον πειρασμό να “δοκιμάσουν” τις αντοχές της ΕΚΤ και cornάρουν την Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν το “βλέπουν” ΄παράγοντες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αλλά η αποτελεσματικότητα του “νέου όπλου” που επικαλείται η Φρανκφούρτη δεν έχει δοκιμαστεί στο πεδίο. Την προσεχή Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ και 2 πολύ απλά ερωτήματα: πόσο γρήγορος ήταν ο σχεδιασμός του και πόσο αξιόπιστος (και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες διαφωνίες στο δ.σ σχετικά μ’ ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που στοχεύει μεμονωμένα/επί μέρους σε κράτη). Θυμίζοντας, πως το αντίστοιχο του προκατόχου της Γαλλίδας- το Outright Monetary Transactions- έμεινε, εν τέλει, στο συρτάρι του Ιταλού. Αχρησιμοποίητο.
*Γιατί τα θυμίζει όλα αυτά η στήλη; επειδή εκτίμηση μας είναι πως η αβεβαιότητα στις αγορές έχει συνέχεια και σε βάθος χρόνου. Για αυτό το νου μας.
*Υπήρχε θέμα με τους πλειστηριασμούς, τους διαχειριστές, την εξαίρεση κ.λ.π, είναι ενήμεροι οι τακτικοί αναγνώστες. Ωστόσο, θα σταθώ στην τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα: Όλοι (ΟΛΟΙ) οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία για την επίλυση του θέματος. Να ρυθμίσουν τα δάνεια προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης, το ύψος των οποίων ήταν της τάξης των 600 εκατ. το τελευταίο διάστημα, οι δε εγκρίσεις ξεκινάνε από 11% έως 85% ανάλογα την τράπεζα και τον servicer”. Ο υπ.Οικ τα λέει (και ξανά λέει) όσο πιο καθαρά (και ευγενικά) μπορεί, προφανώς για να τα λέει εδώ και 2 χρόνια σημαίνει πως κάτι δεν γίνεται σωστά από την πλευρά των τραπεζών. Στην ίδια λογική, θα συμπλήρωνα, έχουν τοποθετηθεί-κατά καιρούς- τόσο ο πρωθυπουργός, όσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο αντίλογος ποιος είναι; το not bankable του Βασίλη Ράπανου. Μάλιστα.
*Γράφτηκαν πολλά, φημολογήθηκαν περισσότερα από την ημέρα που έγινε γνωστό (από το mononews) το ενδιαφέρον του ΙΟΝ Group για το 27% του μ.κ της Πειραιώς. Δεδομένου, ότι οι του ΤΧΣ έχουν κάθε λόγο να κωλυσιεργήσουν την όλη διαδικασία (από-επένδυσης) μπορεί ο σύμβουλος του (Ταμείου) Rothschild να ενεργεί out of the box. Το τι μπορεί να σημαίνει το εξηγεί, πολύ καθαρά, ο Μάνος Χατζηδάκης, (…έχοντας το ΤΧΣ που εξασφαλίζουν έλεγχο και μάλιστα με ΜΙΑ ΜΟΝΟ συναλλαγή η διαδικασία διευκολύνεται εντυπωσιακά. ΕΙΤΕ με πρόσκληση σε διαγωνισμό, ΕΙΤΕ με την εκδήλωση ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ ενδιαφέροντος…”. Απλά και συνοπτικά, τα λέει ο έμπειρος επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής.
*Χθες η στήλη αναφέρθηκε στο δείπνο των μεγαλοεπιχειρηματιών στην Πολιτεία με… κύριο πιάτο το 20% του μ.κ της Εθνικής. Εδώ και καιρό η DeA έχει αποκαλύψει πως η πλευρά Holterman το πηγαίνει για μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας στην Alpha Bank.
*Τι λέει για όλα αυτά το Μαξίμου; η καλύτερη διαδικασία είναι αυτή, που θα εξασφαλίζει το μεγαλύτερο τίμημα. Δεδομένου ότι οι μετοχές που έχει το ΤΧΣ (κυρίως σε Εθνική, Πειραιώς) έχουν αγοραστεί με κρατικό χρέος, πρακτικά όσο μεγαλύτερη αποτίμηση, τόσο καλύτερα (δηλαδή λιγότερη χασούρα/υποαξία που ούτως ή άλλως μια… καραβιά δισ. έχει φορτωθεί στους φορολογούμενους). Για αυτό, Εθνική στα 3,19 δισ. και Πειραιώς στα 1,53 δισ. και μάλιστα προς προεκλογική περίοδο; κομματάκι δύσκολο.
*Με το μεγαλύτερο τζίρο η άνοδος για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 18,20 (1,05%).
*Συνέχισε η ΔΕΗ, στα 5,90 (1,55%) και αφού μαζεύτηκε η προσφορά βραχυπρόθεσμων από τα 5,735 ευρώ. Δεν επρόκειτο για απλή αλλαγή θεματοφύλακα, το επαναλαμβάνω (και αναφέρομαι στα πακέτα της προηγούμενης Παρασκευής-Δευτέρας).
*Τι είδαν χθες- τι βλέπουν σήμερα, οι του Single Resolution Board στις συναντήσεις με επιτελείς του οικονομικού, ΤτΕ, τραπεζίτες κ.α. Είναι, εκ νέου, στο τραπέζι η Ελάχιστη Απαίτηση για Ιδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις. ΟΚ, αλλά ποιος τολμάει να βγει για έκδοση, με το GR10Y στο 5% plus. Θα κάνουν πίσω-για το MREL- οι ξένοι με αντάλλαγμα τη μη διανομή μερίσματος (χρήσης 2022) και δραστικό περιορισμό μπόνους κ.λ.π οι τραπεζίτες μας. Κάτι τέτοιο μου (υπ)εννόησε παράγων, ο οποίος συμμετείχε στην χθεσινή συνάντηση. Θα φανεί εάν έχει δίκιο.
*Από την χθεσινή μέχρι και την συνεδρίαση της Δευτέρας (31/10) η αξιολόγηση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Αlpha Bank, Εθνική και Mytilineos για την παραμονή τους στον MSCI Greece. Δεν τίθεται θέμα εξόδου για καμία από τις 8, χωρίς να αποκλείεται θετική εξέλιξη, με ένταξη έκπληξη.
*Πέραν όλων όσων θα πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να “ανοίξει το παιχνίδι” και εκτός FTSE25 Large Cap. Γιατί το λένε οι χρηματιστές; μα όταν από τον συνολικό τζίρο των 45,9 εκατ. ( ! ) τα 42,7 εκατ. ( !! ) αφορούν σε συναλλαγές μόνον στα 25 large caps, για όλη την υπόλοιπη αγορά τι μένουν; 3,2 εκατ. ( !!! ). Μα είναι δυνατόν; Για αυτό η DeA είναι αναφανδόν υπέρ της πρόθεσης του Αλέξη Πατέλη να πάρει… σκούπα και μην ακούω για ανεξάρτητες αρχές και τέτοια. Εδώ διακυβεύονται σοβαρά και ουσιώδη.
*5Χ5 για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πέντε σερί συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο. ΝΑΙ της Γ.Σ στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
*5Χ5 και για τη μετοχή της Autohellas, με τον βασικό μέτοχο να έχει φιλόδοξους στόχους.
*Πόσο πιο ψηλά η Δομική Κρήτης; Πάνω από 11 χρόνια είχε να δει αυτές τις τιμές ο Γιώργος Συνατσάκης. Ένας Δημήτρης Κούτρας, τι μπορεί να κάνει.
*Είχα δει (DarkRoom/Newmoney) για το πολύ δυνατό ενδεχόμενο η Coca Cola HBC να μπει και στην αγορά της μπύρας, όχι της παραγωγής αλλά της εισαγωγής/αντιπροσώπευσης/διανομής. Η σύμβαση της “Καρούλιας” λήγει (εσπευσμένα) τέλος Δεκεμβρίου και το team του Αναστάση Δαυίδ εξετάζει τη δυνατότητα να πάρει τα σήματα των Stella Artois, Leffe, Beck’s, Corona, Franziskaner κ.α. Θα συμπληρώσω- εάν τελικά κλείσει το deal- για τις κόντρες που θα ακολουθήσουν με Amstel/Heineken και Carlsberg.
*Πως θα φαινόταν στους Ολυμπιακούς φίλους της DeA ένα “Γεώργιος Καραϊσκάκης”…ΑΕΕΑΠ; Με τόσες χρήσεις, μια χαρά τον θεωρώ τον σχεδιασμό του Βαγγέλη Μαρινάκη για εμπορική αξιοποίηση του όλου project.
*Διόλου θεωρητικό το ερώτημα, εάν η πλευρά Χόλτερμαν προλαβαίνει να καταστήσει την R.E.D.S μία-κάτι σαν- Lamda Development πολύ πριν την πλευρά Λάτση, όπως διερωτώνται οι του radar. Να συμπληρώσω, πως από την στιγμή που η πλευρά Λασκαρίδη διασφάλισε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το project VORIA ο χρόνος “τρέχει” αντίστροφα. Δεν είναι δα λίγα 3 projects σε Ελληνικό, Μεσόγεια και Μαρούσι. Ποιο θα κατασκευασθεί πρώτο και το κυριότερο θα αρχίσει να αποδίδει στους μετόχους είναι το ενδιαφέρον.
*Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση θα είναι για καιρό εδώ…
*Να μιλήσουμε ειλικρινά και να αρχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις… Ορθόσωστα τα λέει (στο LSE) ο και πρόεδρος της Eurometaux, αλλά σε ώτα ποιων σε Βρυξέλλες; Βερολίνο; Εκτός εάν ως επικεφαλής εκπροσωπώντας τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων καταφέρει να ενεργοποιήσει τους ευρωπαίους συναδέλφους του. Εξ’ όσων γνωρίζω, στο Παρίσι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του.