Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο ΥΠΠΟ για τις αρχαιότητες της ακυρωθείσης δημοπρασίας των Christie’s

Το ΥΠΠΟ για τις αρχαιότητες της ακυρωθείσης δημοπρασίας των Christie’s

   «Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αρχαιότητες της ακυρωθείσης δημοπρασίας των Christie’s.

   Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ ενημερώνει στην ανακοίνωσή του τα εξής:

   «1. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ), μέσω του αρμοδίου Τμήματος ελέγχει με κάθε πρόσφορο τρόπο την διεθνή αγορά τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στον έλεγχο και της συγκεκριμένης δημοπρασίας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον Οίκο. 

   2. Ο έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΤΤΠΠΑ) δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παράνομη διακίνηση, από τον σημερινό ελλαδικό χώρο, κάποιου από τα αντικείμενα αυτά.

   3. Οι Οίκοι Δημοπρασιών, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Art Dealers, όπως έχει διαμορφωθεί από την UNESCO, οφείλουν να δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων που δημοπρατούν.

   4. Η ΔΤΠΠΑ αξιοποιεί κάθε πληροφορία σχετικά με την παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων που έρχεται σε γνώση της από κάθε πηγή.

   5. Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΤΠΠΑ δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ