Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σχέδιο για το… καρέ της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του...

Το σχέδιο για το… καρέ της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του χρόνου

Μπορεί η Ελλάδα να αξιολογηθεί ότι ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου; Ναι, είναι η απάντηση και αυτός είναι ο στόχος. Όχι, δεν θα μπει η Moody’s στη διαδικασία να κάνει έκτακτη αξιολόγηση για να δώσει και 3η βαθμίδα -την επενδυτική- μέσα σε μερικές εβδομάδες. Άλλος είναι ο στόχος.

Προς το παρόν, το σκορ είναι το εξής: έχουμε επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους (R&I, Scope και DBRS) και μη επενδυτική βαθμίδα από άλλους τρεις: Moody’s, S&P και Fitch. Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια να έχουμε «καρέ» στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι μη αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ οίκοι. Πάμε λοιπόν βήμα-βήμα στο σενάριο που θεωρείται και το πιο αισιόδοξο για μέχρι το τέλος του χρόνου:

1.Έχουμε στο χέρι την επενδυτική βαθμίδα της DBRS εδώ και 10 ημέρες, άρα το σκορ είναι ήδη στο 1-0.

2.Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αναγνωρίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, την γερμανική Scope. Αυτομάτως, το σκορ θα γίνει 2-0 καθώς η Scope έχει ήδη δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

3.Στις 20 Οκτωβρίου βγαίνει η έκθεση της αμερικανικής S&P, του δεύτερου μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης στον κόσμο. Έχοντας χαρακτηρίσει τις προοπτικές της χώρας ως θετικές και βαθμολογώντας τα ομόλογα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, είναι πλέον πολύ πιθανό το σενάριο να κάνει το επόμενο βήμα. Άλλωστε, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η μόνη εξέλιξη είναι ότι θα έχει κυκλοφορήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα λέει ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία στην αναλογία του χρέους ως προ το ΑΕΠ και το 2024. Πιθανό λοιπόν το 3-0.

4.Για να φτάσουμε στο 4-0 θέλουμε και την Fitch. Ίσως ο συγκεκριμένος οίκος να επηρεαστεί από τον Daniel καθώς μέχρι τότε θα έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα στοιχεία για το κόστος αποκατάστασης. Όμως, αν συνεχιστεί η μετριοπαθής πολιτική που ακολουθείται (όχι κορώνες ως προς την έκταση των ζημιών και μεγάλη προσοχή ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος), δεν αποκλείεται η επίτευξη και αυτού του στόχου. Άλλωστε, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε και τελικό σχέδιο προϋπολογισμού και εκεί οι αγορές θα δουν ότι υπάρχει σχέδιο το χρέος σε απόλυτους αριθμούς να διατηρηθεί και το 2024 στα 360 δις. ευρώ. Με τη διαφορά ότι η διατήρηση αυτή θα ρίξει την αναλογία του χρέους ακόμη 10 μονάδες μέσα στο 2024, δηλαδή προς το 150%. Λες το 2024 να πάψουμε να είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία χρέους ΑΕΠ στην ΕΕ; 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ