don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το συμπόσιο των “γερακιών”, Cosmote TV-EON/NOVA, οι κινήσεις του CVC, η αναρρίχηση ΚΡΙ-ΚΡΙ, η πλατεία Κοτζιά (Εθνική), οι “διπλές διαπραγματεύσεις”, οι πιστωτές των ΗΠΑ και οι ορεξάτοι Νορβηγοί

*Ξεκίνησε χθες το Συνέδριο των Δημοκρατικών, με φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις να προγραμματίζονται έξω από τις εγκαταστάσεις. Πορεία 1.600 και πλέον χιλιομέτρων, που οργανώνει η March on the DNC αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ένα πάρκο έξω από το στάδιο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, ώρες προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθυνθεί στους συνέδρους. Και την Πέμπτη η συνέχεια, με ακόμη μία μεγάλη συγκέντρωση την ώρα της ομιλίας της Κάμαλα Χάρις- οπότε και αναμένεται να δεχθεί το χρίσμα, για την αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου. Για να δούμε, θα έχει ενδιαφέρον πως θα λειτουργήσουν “συσπειρωτικά” και “αντί” οι εν λόγω κινητοποιήσεις.

*Στο ίδιο διάστημα (Πέμπτη-Σάββατο) το Συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ. Ακόμη και μέχρι πρόσφατα “γεράκια” του δ.σ της Fed αναφέρονταν ανοιχτά στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, καθώς εκλείπουν οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ. Ενδεικτική η περίπτωση του Neel Tushar Kashkari, με τον επικεφαλής της Federal Reserve of Minneapolis να θεωρεί σκόπιμη μία συζήτηση για τη μείωση επιτοκίων. Από τα πιο hawkish μέλη της Fed ο 51ετής ινδικής καταγωγής τραπεζίτης αίφνης “βλέπει” περιθώρια αλλαγής πολιτικής, εστιάζοντας σε δεδομένα όπως πληθωρισμός, νέες θέσεις εργασίας, αιτήσεις για δάνεια πρώτης κατοικίας κ.α. Τις αμφίσημες δηλώσεις τόσο πολιτειακών Fed όσο του δ.σ της κεντρικής Fed (παρ)ακολουθούν οι κεντρικοί των άλλων τραπεζών, ECB, BoE, BoJ e.t.c με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια αντίδρασης. Ενδεικτική η περίπτωση του Kazuo Ueda- κεντρικού τραπεζίτη της BoJ- ο οποίος μιλά την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, με τους traders να προεξοφλούν “φρένο” στις όποιες σκέψεις για δεύτερη σερί αύξηση επιτοκίων-σχεδόν 3 εβδομάδες μετά το περίφημο sell off λόγω αναταράξεων στο carry trade ιαπωνικών ομολόγων-γιεν που πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα “ξεπουλήματα” από την εποχή της Bear Stearns και Lehman (2007-2008). Για να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά… 

*Άρρηκτη η σχέση ΗΠΑ-Ιαπωνίας με ισχυρή διασύνδεση της Κίνας, καθώς οι 2 χώρες της Άπω Ανατολής είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους. Περισσότερα από 7,5 τρισ$ χρέους των ΗΠΑ είναι στα χέρια τρίτων χωρών, τα σχεδόν 2 τρισ μοιράζονται Ιαπωνία και Κίνα. Η δεύτερη ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ μέχρι το 2019 όταν διερράγησαν οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου (μετά την επιβολή δασμών από τον Donald Trump σε εισαγωγής κινεζικών προϊόντων), με την πρώτη να είναι έκτοτε ο κύριος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων/χρέους. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το Τόκυο έχει αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,2 τρισ$ και το Πεκίνο περί τα 870 δισ$. Για την Ευρώπη, ας μην τα συζητήσουμε καλύτερα και ξανά χαλάσουμε τις καρδιές μας. Είστε αρκετοί που μόλις επιστρέφετε από τις διακοπές σας.

*Είπα επιστροφή από διακοπές και ο νους μου πήγε στους επιτελείς του υπ. Οικονομικών. Σεπτέμβριος έρχεται, με βήμα ταχύ και μαζί νέες ανατιμήσεις, έναρξη σχολικής περιόδου, αναζήτηση σπουδαστικής κατοικίας και άλλα σχετικά…ευχάριστα για τους κυβερνητικούς. Πως τα είχε προβλέψει/προειδοποιήσει ο Απόστολος Βακάκης, αυξημένα κόστη μεταφοράς, πρώτων υλών κ.λ.π ένα plus 12% μεσοσταθμικά στα “σχολικά είδη”, ξενόγλωσσα βιβλία, δίδακτρα και τα συναφή. Όσοι τα περάσαμε και όσοι τα περνάνε, καταλαβαινόμαστε. Αυτή είναι και η μόνη σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προφανώς. Και όχι η λίστα γάμου του Στέφανου Κασσελάκη ή η παντί τρόπω προώθηση της Άννας Διαμαντοπούλου μπας και…

*Για τις 13 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Κύπρου, στην Λευκωσία. Κύριο θέμα η έγκριση διαγραφής από το LSE με προοπτική εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δύο οι ημερομηνίες ορόσημα, για τους μετόχους, η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 18 Σεπτεμβρίου και μία μέρα αργότερα η διαγραφή. Και στις 23 Σεπτεμβρίου το “καμπανάκι” εισαγωγής και πρώτης διαπραγμάτευσης στην Αθήνα. Η Τράπεζα Κύπρου αποχώρησε από την ελληνική αγορά το 2016, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που είδε τη χώρα να φτάνει κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Για να εισαχθεί στο LSE ένα χρόνο αργότερα. Θα παραμείνει σε ισχύ “διπλή διαπραγμάτευση” και στο ΧΑΚ/Λευκωσία.

*H Alpha Bank κάνει την αρχή, με την βεβαιότητα πως θα ακολουθήσουν και οι άλλες. Συγκεκριμένα: Έμπρακτη στήριξη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Αττικής που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών παρέχει η Alpha Bank, εφαρμόζοντας πλαίσιο μέτρων με σκοπό την ανακούφιση των πληγέντων και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών. Με ειδικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, η Τράπεζα στο πλευρό των πληγέντων από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

*Με οδηγό τον ΟΤΕ η χθεσινή οριακή άνοδος 0,03% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.432,28 μονάδες. Άνοδος 2,22% στα 15,20 ευρώ, μεγαλύτερη από τις μετοχές του FTSELarge Cap 25. Στα 6,272 δισ η αποτίμηση. Είπαμε, από τις αρχές Ιουλίου, που ανέλαβε ο Κώστας Νεμπής έχουν αλλάξει πολλά στο επενδυτικό/χρηματιστηριακό. Ουδεμία σχέση με την πρότερη…ακινησία.

*Με ανατροπές η χθεσινή συνεδρίαση, με οριακή άνοδο 0,02% η μετοχή της Εθνικής στα 8,116 ευρώ, σε αντίθεση με απώλειες 1,22% στα 2,02 ευρώ για την Eurobank. Στην δεύτερη θέση η Εθνική, με αποτίμηση 7,423 δισ. “ρίχνοντας” στην τρίτη την Eurobank με 7,402 δισ. Ξεκάθαρη η θέση της DeA για τον Παύλο Μυλωνά το team του και τα πολύ σημαντικά περιθώρια μεγέθυνσης που έχει ο Όμιλος. Θέλω να πιστεύω ότι, στην πλατεία Κοτζιά θυμούνται ποιος, τι, και πως…ΟΚ…

*Δεύτερο ιδιόκτητο έργο της Metlen Energy & Metals στη Χιλή, το φωτοβολταϊκό πάρκο Doña Antonia, μια επένδυση συνολικά 65 εκατ. δολαρίων, με εγκατεστημένη ισχύ 90 MW, ώστε να παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια για την πράσινη ανάπτυξη της χώρας.

*Συνεχίζει την…αναρρίχηση του το ΚΡΙ-ΚΡΙ. Από τους fans η DeA, δοκιμάσαμε το Greek Frozen Yogurt/Salted Caramel εξαιρετικό. Η US edition- κυκλοφορεί αυστηρά στην αγορά των ΗΠΑ- με ελληνική σημαία- μαιάνδρους και τα σχετικά.

*Όχι σε ένα ή δυο αλλά σε τρία ΜΕΖΖ έχει συμμετοχή το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο. Έχει επενδύσεις σχεδόν τρία εκατομμύρια δολάρια στο Phoenix Vega Mezz. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Έχει επίσης συμμετοχή που αποτιμάται σε 1,2 εκατ. δολάρια στο Sunrisemezz καθώς και κάτι… ψιλά (36,6 χιλιάδες δολάρια) στο Galazy Cosmos. Τα έγραφε, καιρό τώρα, η στήλη. Ορεξάτοι οι Νορβηγοί.

*Προφανώς και η συνεργασία Cosmote TV- EON/NOVA είναι μόνον η αρχή. Τα επεισόδια που θα διαδραματιστούν τους επόμενους μήνες θα φέρουν και άλλους πιο κοντά.

*Εάν το CVC καταφέρει να απο-επενδύσει έστω μέρος των θέσεων που έχει στον κλάδο της υγείας, οι διαδικασίες σε telecoms, TV e.t.c θα επισπευσθούν. Εγγυημένα, όπως και οι εξελίξεις στα ξενοδοχειακά με τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ακούγονται και για τον κλάδο των super markets και μάλιστα μεταξύ των πρώτων 5 θέσεων. Λίγη υπομονή, ο Σεπτέμβριος θα είναι ο πιο “καυτός” των τελευταίων πολλών ετών.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask