don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το ραντεβού Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, το placement για το 10%+2% της Εθνικής, οι ελληνικές τράπεζες στο roadshow της Bank of America, η νέα τεχνική βάση της AEGEAN και “προσοχή στις μειώσεις επιτοκίων (FED)”

*Συνεχίζουν με ρεκόρ οι επενδυτές στην Wall Street. Στα της Fed θα περιοριστώ στην θέση της Michelle Bowman. Από τα παλιά μέλη του Board of Governors (από το 2018) η γνωστή και ως White “Miki” είχε εισηγηθεί μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β (επικαλούμενη τον “σκληρό πληθωρισμό” στο 4% και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας) σημείωνε (CNBC) πως “…βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού παραμένουν αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%, το οποίο σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δείξει προσοχή στις μειώσεις επιτοκίων…”

*Μου κίνησε την προσοχή η είδηση πως, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μείωσε το ποσό των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικά στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2020 και μείωσε ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής σε μια σπάνια ενημέρωση στο Πεκίνο την Τρίτη. Απευθύνθηκα σε αναλυτή ο οποίος κατέχει το αντικείμενο: Κατ’ αρχήν, είναι η πρώτη φορά που και τα δύο μέτρα μειώθηκαν την ίδια ημέρα την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της παρέμβασης. Τι σημαίνει: Επείγουσα ανάγκη για στήριξη της κυκλοφορίας χρήματος (γουάν εσωτερικού). Δηλαδή; αρνητική ένδειξη που χρήζει προσεκτικότερης παρακολούθησης, η απάντηση του. Αν και τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας συνήθως δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν (ως προς την ακρίβεια τους).

*Προφανώς και η ενέργεια-που φέρνει αρκετά σε hostile takeover- του Andrea Orcel να καταστήσει την UniCredt βασικό μέτοχο της Commerzbank θα ήταν στα “πρωτο-δεύτερα” θέματα όχι μόνο στα Μέσα των 2 χωρών (Ιταλίας-Γερμανίας) αλλά και οικονομικών με αρθρογραφία υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη. Από λογικά/λογικοφανή σενάρια μέχρι θεωρίες συνωμοσίας κ.λ.π, λογικό είναι, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βέβαια ο Ιταλός το έχει ξανά δοκιμάσει, αρκετά παλαιότερα…του είχε βγει, εν μέρει, αλλά σε άλλους καιρούς με άλλη τραπεζική.

*Είδα (Handelsblatt) πως σύμφωνα με την Deutsche Bank η γερμανική οικονομία είναι στην χειρότερη κατάσταση από τον Β’ ΠΠ.

*Τεράστιος Βασίλης Γούλας: Στις 19 Σεπτεμβρίου αναφερόταν στην αλλαγή υπολογισμού του ελληνικού χρέους και τον…ιταλικό δάκτυλο. Για “κεραμίδα” Eurostat διάβαζα σε άλλο Μέσο. Επί της ουσίας, αναδρομική αύξηση, δηλαδή επιβάρυνση του χρέους μετά την απαίτηση της Eurostat για ενσωμάτωση 12,4 δισ. τόκων του 2ου Μνημονίου. Το ρεπορτάζ του φερέλπιδος Β.Σ επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας, μετά την χθεσινή παραδοχή από το υπ.Οικ. Εξέλιξη που παρότι δεν δημιουργεί επίπτωση στις χρηματοδοτικές ανάγκες, στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως σπεύδουν να τονίσουν πηγές του ΥΠΕΘΟ, γκριζάρει το κυβερνητικό αφήγημα για σταθερή μείωση χρέους/ΑΕΠ, πλήγμα κυρίως επικοινωνιακό/πολιτικό σε συγκυρία-καμπή για την οικονομία. Γιατί εάν σε αυτήν προστεθούν λ.χ. τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος -ενισχύουν την εκτίμηση για κορύφωση της μετά Covid-19 επαναφοράς του τουρισμού διεθνώς-, οι ανησυχίες λ.χ. του Ευάγγελου Mυτιληναίου πως η Έκθεση Ντράγκι κινδυνεύει να αποτελέσει «φωτοβολίδα». Έσπευσε βέβαια το υπ.Οικ με σειρά ανακοινώσεων να προτάξει/προτεραιοποιήσει άλλα θέματα. Ο υπ.Οικ επιχείρησε…ντρίπλα παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό για τη μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ, το 2028. Με εννοείτε…

*Έχει και το ανοιχτό “μέτωπο” με τους 11 ( ; ) της Ν.Δ που επιμένουν για περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκούντως σοβαρό, με κοινωνικό “αποτύπωμα” και δεν βοηθά την κυβέρνηση. Κράτησα τη νέα ερώτηση του Γιώργου Βλάχου ότι, “…ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο μάς απάντησε σε 24 ώρες, όχι όμως όπως θα έπρεπε. Μας απάντησε με δελτίο Τύπου που έστειλε στους κυβερνητικούς συντάκτες και την επόμενη μέρα ενημερώθηκαν οι βουλευτές…” για να συμπληρώσει ο βουλευτής της Ν.Δ “… αυτό δεν έχει ξαναγίνει, αλλά εν πάση περιπτώσει ίσως να είναι σημεία των καιρών…  (σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά fm). Θα επανέλθει δια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

*Σήμερα Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με στελέχη των ABS Investments, Alliance Bernstein, Ares Infrastructure, Aurora Macro Strategies, Blackstone Group, Citi Pension fund, Claure Group, Converium Capital, Davidson Kempner, Entrust Global, First Citizens Bank, Hudson Structured Capital Management, InterVest Capital Partners, Knigthead Capital, Lazard Asset Management, Morgan Stanley Investment Management, Neuberger Berman και Paulson & Co. Ο λόγος για απ’ ευθείας συνομιλία του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των 18 επενδυτικών οργανισμών. Στην συνάντηση με τους διαχειριστές των  funds και ο Διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξης Πατέλης.

*Για να δούμε τι μπορεί να βγει εν όψει placement για το 10%+2% της Εθνικής. Με νέα άνοδο 2,67% στα 7,70 ευρώ και συναλλαγές 4,2 εκατ. μτχ η μετοχή. Το ενημερωτικό κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σήμερα ξεκινά η διαδικασία του wall crossing, ώστε η JP Morgan να διερευνήσει/καταγράψει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενεργεί ως σύμβουλος διάθεσης, για τη ζήτηση μετοχών, βάσει soft commitments καθώς και το εύρος τιμών στο οποίο εκδηλώνεται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «σκιώδους» βιβλίου, το ΔΣ του Ταμείου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συνεδριάσεις το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή αναμένεται να οριστικοποιήσει το προς διάθεση ποσοστό και το εύρος τιμής για την ιδιωτική τοποθέτηση.

*Σε “ανοιχτή γραμμή” με το Λονδίνο η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, καθώς ξεκίνησε και ολοκληρώνεται αύριο (26/9) το roadshow της Bank of America, όπου είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου.

*Με τις τράπεζες 1,60% υψηλότερα (στις 1.269,52 μον. ο ΤΡΔ) σε υψηλά 37 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης. Το αμέσως υψηλότερο- 1.474,44 είχε καταγραφεί στην συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου. Στα 146 εκατ. η αξία συναλλαγών- τα 20,7 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 75 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank. Πάντως, ενδεικτικό της ένδειας το γεγονός πως από τα 146 εκατ. τα 135,5 εκατ. ευρώ αφορούν στις 25 μετοχές του FTSE25 Large Cap. Peanuts για το υπόλοιπο/σημαντικό μέρος των mid&small caps.

*Άκρως ενδιαφέρουσα η χθεσινή ξενάγηση στη νέα τεχνική βάση και το εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN. Ακροθιγώς: Μια επένδυση 140 εκατομμυρίων, που είχε ανακοινωθεί αρχές του 2023 και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο μετά από εκτεταμένη ανακατασκευή του παλιού και εγκαταλελειμμένου για πάνω από 10 χρόνια υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής. Και με ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση πάνελ, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτοβολταϊκό πάρκο 25km² στην οροφή. Επεξηγηματικός, για ακόμη μία-πολλοστή- φορά ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης. Άρτια η όλη εκδήλωση από τη Μαρίνα Σπυριδάκη και το team της.

*Τι μας λένε οι αναλυτές: Περιμένουμε η Αγορά να επεκτείνει τα κέρδη της, υποστηριζόμενη από τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό”, σημειώνει η Piraeus Sec. Το Χ.Α. είναι πιθανό να συνεχίσει την ανοδική του τάση, καθώς το διεθνές κλίμα ενισχύεται από τις προσδοκίες για τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας στην Κίνα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities. “Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με τις Τράπεζες και κυρίως την Εθνική να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask