*Μπήκαμε λοιπόν… στις μέρες κυοφορίας για την πολύβουη ΑΜΚ της Attica Bank. Περί τις 20 του μηνός αναμένεται να έχουμε λευκό καπνό. Το μομέντουμ είναι θετικό, αλλά οι φερόμενοι από τα δημοσιεύματα, ως εμπλεκόμενοι στην αύξηση, μάλλον πρέπει να ενισχυθούν από μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια. Αυτό τουλάχιστον το θέλει απεγνωσμένα η κυβέρνηση προκειμένου τα 240 εκατομμύρια να έχουν στη συνέχεια… συνέχεια. Την ΑΜΚ αναμένεται να διενεργήσει ο ΤΧΣ, στο οποίο προσωρινά αναμένεται να περιέλθει η τράπεζα, αφού το Ταμείο αποκτήσει περί το 68 για να ”τρέξει” την αύξηση. Το ζήτημα είναι ο χρόνος απεμπλοκής του ΤΧΣ. Δεν θα είναι εύκολο, μας λέει τραπεζική πηγή. Ενδεχομένως να προστεθεί και πέμπτο συστημικό… παιδάκι στην οικογένεια. Για να δούμε.
*Συζητήσεις, που εγείρουν ενδεχομένως ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, προκαλούνται, μαθαίνουμε, τόσο μεταξύ στελεχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όσο και σε τεχνικούς άλλων εταιρειών, από τις πρακτικές του προέδρου της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος διεκδικεί διαγωνισμούς μαζί με την οικογενειακή επιχείρηση P&C Development. Το ζήτημα ενδεχομένως να μην εθεωρείτο σημαντικό, εάν δεν ήταν συστηματική η προτίμηση της εταιρείας που διοικεί ο αδελφός του προέδρου σε έργα όπως, μεταξύ άλλων, ΟΛΠ, αεροδρόμιο Χίου, ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, παράκαμψη Μελοιβία-Δημάρι. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πριν αναλάβει την ΑΚΤΩΡ και την REDS ήταν διευθύνων σύμβουλος της P&C, όπου επικεφαλής τώρα είναι ο αδελφός του.
*Μέχρι την συνεδρίαση της Παρασκευής (το πιθανότερο μετά την λήξη της) θα ανακοινωθεί η συμφωνία Intracom Holdings με NetCompany για την πώληση της Intrasoft International. Σας έλεγα, από χθες πως “…οι συζητήσεις με τους Δανούς είναι στις τελευταίες λεπτομέρειες..” όταν δεξιά & αριστερά έλεγαν διάφορα ήξεις-αφήξεις. “Σταλεγάκιας…” δεν είμαι, αλλά εάν δεν παινεύσεις κλπ… Λοιπόν σας έχω και άλλη πληροφορία, χρήσιμη για τα γατόνια της μαρκέτας, τα έσοδα από την πώληση θα πάνε “ταμείο” της Συμμετοχών. Βλέπω σε αμέσως επόμενη φάση να παίρνει τα πάνω της και η Intrakat, καθώς είπαμε ότι ο όμιλος Intracom είναι Holding περιβάλλοντας τις Intrakat, Intrasoft, Defence και δεκάδες εταιρειών, θυγατρικών, συμμετοχών κ.λ.π.
*Και μιας, που ξαναπήραν μπροστά τα deals, η ΔΕΗ συζητά με την RWE για την προοπτική συμμετοχής των Ρηνανών στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το project αφορά παραγωγή για ισχύ 2 GW. Οι υπογραφές, φέρεται να μπαίνουν σύντομα. ΑΠΕ, με το κλίμα που έχει η χώρα μας, άντε στην Ανδαλουσία ή στη Σικελία να βρουν οι Γερμανοί τόση ηλιοφάνεια και άριστο αιολικό υλικό. Άλλωστε το ενδιαφέρον της Rheinisch Westfaelisches Elektrizitaeswerj για business στην χώρα μας είναι παλαιόθεν γνωστό. Και μία λεπτομέρεια, που μου είπε παράγων του κλάδου “…το ανάγλυφο της χώρας διευκολύνει αποθήκευση με άντληση νερού και η ΔΕΗ έχει ήδη τέτοιους ταμιευτήρες. Αλλά η ουσία είναι στους καινούργιους…”, συμπλήρωσε.
*Λέτε να προχωρήσει το deal Cenergy Holdings-Orsted; Η εισηγμένη ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πως εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας για έργο στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Maryland των ΗΠΑ. Η Orsted είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Δανίας, εδρεύει δε στην Fredericia. Μια, που ο λόγος για την Cenergy Holdings, τι εννοούσε ή μάλλον ποιους “φωτογράφιζε” ο Μιχάλης Στασινόπουλος όταν εξέφραζε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης της αγοράς ενέργειας σε πολύ λίγους “παίκτες” με συνέπεια να αποκτήσει η αγορά μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Τα χαμηλότερα κόστη (στην αγορά ενέργειας) έχει η Πολωνία, καταλαμβάνει δε-σταθερά- την τελευταία θέση στην σχετική κατάταξη. Η εξήγηση; η χώρα διαθέτει και χρησιμοποιεί τα πλούσια κοιτάσματα υψηλής καθαρότητας κάρβουνου, με πολύ χαμηλότερο κόστος-πλέον- από το φυσικό αέριο. Η δε κυβέρνηση στη Βαρσοβία-όπως και σε άλλα ζητήματα- διαφοροποιήθηκε από τις Βρυξέλλες προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον των Πολωνών. Επ’ ωφελεία τους, εν τέλει. Εμείς, μήπως βιαστήκαμε λίγο με το θέμα της απολιγνιτοποίησης ή άντε εξήγησε το στον καταναλωτή που πιάνει τον λογαριασμό ρεύματος και “καίγονται” τα χέρια του.
*Πριν από μερικά χρόνια το είχαμε βαφτίσει «κοινωνικό μέρισμα». Φέτος, θα χρειαστεί ο τίτλος να επικαιροποιηθεί σε «ενεργειακό μέρισμα». Ενώ λοιπόν η αρχή στις ανακοινώσεις στήριξης των νοικοκυριών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με την παρουσίαση του διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα καλύπτει φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υγραέριο κ.α., προς τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει «κλειδώσει» και η μεταβολή στο ΑΕΠ του 2021, θα έρθει η ώρα των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων στους έχοντες ανάγκη. Καλά τα επιδόματα, αλλά είναι τέτοιες οι ανατιμήσεις ειδικά στο ρεύμα που δεν καλύπτονται εύκολα από ένα φτωχό νοικοκυριό που αποφεύγει τα ορυκτά καύσιμα και περιορίζεται στις φθηνές ως προς την αγορά αλλά πανάκριβες ως προς τη χρήση σόμπες ρεύματος. Έτσι, ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων και σε άλλους δικαιούχους πέραν αυτών που εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σ.σ για τους οποίους έχει ήδη ανακοινωθεί διπλό επίδομα τον Δεκέμβριο). Υπάρχει «σχέδιο» πίσω από αυτή την απόφαση. Η συσσώρευση «κόκκινων λογαριασμών» ρεύματος, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ειδικά στη δεδομένη χρονική συγκυρία των τεκτονικών αλλαγών σε όλες τις εταιρείες ενέργειας και ειδικά στη ΔΕΗ.
*Πάντως πλαφόν βραχυπρόθεσμα στις τιμές φυσικού αερίου η ΕΕ δεν πρόκειται να βάλει. Δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, λέει η επίτροπος, για την ενέργεια Kadri Simson. Ούτε θα αλλάξουν οι κανονισμοί της εσωτερικής ενεργειακής πολιτικής. Απευθύνεται δε στις χώρες που το έθεσαν το θέμα και τους λέει να “κάψουν” φόρους επί της ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές και να μην έρχονται στους καταναλωτές φουσκωμένοι λογαριασμοί. Δύσκολες εξισώσεις ενόψει χειμώνα.