Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο “νυχτερινό” ρεύμα γίνεται “μεσημβρινό”

Το “νυχτερινό” ρεύμα γίνεται “μεσημβρινό”

Αλλαγές στο πλαίσιο στις “ζώνες” προσφοράς φθηνού ρεύματος και δη του νυχτερινού φέρνει η ανάπτυξη των ΑΠΕ, το φαινόμενο των μηδενικών τιμών που οφείλεται στην κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, 

Έτσι με βάση πληροφορίες το ΥΠΕΝ, προωθεί την ένταξη μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων του νυχτερινού τιμολογίου. Ουσιαστικά το νυχτερινό τιμολόγιο θα σταματήσει να έχει προνομιακή χρέωση αλλά όμως θα παραμείνει η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος με άλλον τρόπο. Ουσιαστικά θα δίνεται δυνατότητα για χαμηλή χρέωση το μεσημέρι, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να μπει κι ένα “φρένο” τις ώρες αυτές στις περικοπές ΑΠΕ, λόγω υπερπροσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Σημειώνεται ότι οι ζώνες αυτές για οικονομικές λύσεις στο ρεύμα έρχονται από το… παρελθόν, οπότε κυριαρχούσαν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Τότε, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας “έπιαναν” ταβάνι το μεσημέρι και έτσι γινόταν προσπάθεια μεταφοράς της κατανάλωσης κατά κύριο λόγο αργά το βράδυ.

Με την ανάπτυξη, όμως, των ΑΠΕ και την αυξημένη παραγωγή των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος σχεδόν μηδενίζονται το μεσημέρι ή περνούν ακόμη και σε αρνητικό πεδίο. Κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

 Μένει να φανεί, πάντως, το ποια θα είναι η απόφαση του ΥΠΕΝ  για τις ώρες κτλ αλλά και ποιες συνολικά θα είναι οι αλλαγές  στο νυχτερινό τιμολόγιο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ