don't even ask

don't even ask

spot_img

Το μπλόκο των Ρεπουμπλικάνων, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, Helleniq Energy: “Fast track” το placement, οι επιδόσεις του ΑΔΜΗΕ, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, το 100αρι ομόλογο της Ideal και η Ακρίτας βρήκε…πετρέλαιο

*Δεν πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο, λόγω ρεπουμπλικανικών διαφωνιών στο μεταναστευτικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν στην Γερουσία το πακέτο των 110 δισ. $ που αφορά βοήθεια 61 δισ.$ προς την Ουκρανία αλλά και κεφάλαια για το Ισραήλ. Οι γερουσιαστές απέρριψαν με 51 έναντι 49 ψήφους το νομοσχέδιο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περισσότερες εγγυήσεις και μέτρα για το μεταναστευτικό. Και είναι ένα χρόνο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου 2024). Έχουν να δουν (και) οι αγορές όπως εκτιμούσε χθες η DeA.

*Η Ρώμη απειλεί να “τινάξει στον αέρα” τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και στο Βερολίνο, δεν πέρασε η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού πριν φύγει το 2023. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού σε εκκρεμότητα, το νέο έτος θα καλύπτονται αυτόματα μόνο οι υποχρεωτικές δαπάνες του κράτους, μισθοί, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Οι υπόλοιπες δαπάνες θα υποβάλλονται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Συμβαίνουν, πλέον και στην Γερμανία.

*Για αυτό μερίδα αναλυτών δεν κατανοεί την αισιοδοξία των “αγορών” για το 2024. Στην Ευρώπη και την Αμερική, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη σε άνοδο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία αναμένεται να παρουσιάσουν ελλείμματα περίπου 5% του ΑΕΠ το 2023. Έντονες διαφωνίες εξακολουθούν να διχάζουν Γαλλία και Γερμανία, αναφορικά με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς εκπνέει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής χθες: «Δεν θα δεχτούμε κανόνες που θα επιδεινώσουν τις οικονομικές δυσκολίες της ευρωπαϊκής ηπείρου», για να συμπληρώσει ο Μπρούνο λε Μερ, «Εάν το σύμφωνο απαγορεύει τις επενδύσεις δεν θα υπάρξει καμία καινοτομία, εάν δεν υπάρχει καινοτομία δεν θα υπάρξει καμία παραγωγικότητα και αν δεν υπάρχει παραγωγικότητα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη». Γιατί επιμένουμε να αναφερόμαστε και στα αρνητικά, επειδή ο “πονηρεμένος” επενδυτής είναι και καλύτερα προετοιμασμένος.

*Μία αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη στο πρόσφατο συνέδριο του Υπερταμείου σχετικά με την εξέλιξη του θέματος που αφορά στην τύχη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και την εμφάνιση από το πουθενά ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων ήταν αρκετή για να προκαλέσει μείζονες αντιδράσεις. Είδα και το πρωτοσέλιδο της “Δημοκρατίας” με πηχυαίο…Ξεπουλούν το “νερό” και σκέφτηκα πως, εδώ μπορεί να υπάρξει θεματάκι. Είπαμε αντιπολίτευση δεν έχει η ΝΔ, εν ου παικτοίς παίζει ο Κυριάκος, ε…1-2 αυτογκόλ μπορεί να δώσουν λίγο ενδιαφέρον. Το θέμα είχε ψιλοπαίξει και προεκλογικά, το “σήκωσε” τότε η αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ακόμη και εάν υπήρχαν σκέψεις-σκέψεις παρέμειναν. Έλα όμως που ο Κωστής “άναψε φωτιές” και παρά τη δημόσια δέσμευση- τότε- του Κυριάκου το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Στο Δημόσιο μεν πλειοψηφικά τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο η ΕΥΑΘ αλλά το Υπερταμείο εξακολουθεί να έχει λόγο. Και το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί (στους πάλαι ποτέ γνωστούς και ως δανειστές) να πουλά/εκποιεί (όπως προτιμάτε) και δημόσια περιουσία. Με το 50% να πηγαίνει στην “τρύπα” του χρέους.  Και περιορίζομαι σε αυτά τα ολίγα, με την προσδοκία να μην επιχειρήσουν κάποιοι να ξανά ανοίξουν το θέμα. Δεν συμφέρει κανέναν, μου είπε επενδυτής που “σκούπιζε” μετοχές της ΕΥΔΑΠ εδώ και δέκα ημέρες. Τουλάχιστον, έβγαλε ένα 8% από το “τρέξιμο” του χαρτιού.

*Το σαν…χαβιάρι ή σαν ζεστό…ψωμί, εκφράσεις που μας έμαθαν διαχειριστές ξένων funds που ορέγονται ελληνικά assets. Στα 7 ευρώ η ολοκλήρωση του placement για το 11% της HelleniQ Energy. Ποιο 10%+2%, που γράφατε εσείς οι δημοσιογράφοι μου έλεγε εις εξ’ αυτών, και όλο το ποσοστό του να έδινε το Ταμείο θα έφευγε με fast track διαδικασία. Εννοώντας πως και 35% να έβγαινε προς πώληση, θα καλυπτόταν. Το βιβλίο έκλεισε πριν καν ανοίξει, μου εκμυστηρεύτηκε άλλος- ισχυρής ιδιωτικής χρηματιστηριακής, ο οποίος στήθηκε για προσφορά στις 17.30′ και η αίτηση δεν έγινε καν δεκτή. Είχε “κλείσει” το σύστημα. Τόσο καλά… Από την διαδικασία κράτησα την λεπτομέρεια πως, η JPMC ενήργησε για την πλευρά ΡΟ&ΙΗ και η Golman Sachs για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

*Ενδεχομένως να ξανά δούμε Στέλιο Παπαδόπουλο και Χάρη Ηλιάδη από κοινού σε business as usual.

*Κωστής Χατζηδάκης: Και τώρα η Εφορία θα βάλει στο στόχαστρο τα…μεγάλα ψάρια vs Εάν η κυβέρνηση ήθελε όντως να κυνηγήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή θα ξεκινούσε από τις λίστες Λαγκάρντ-Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διαλέγετε και παίρνετε.

*ΑΔΜΗΕ: Στα 46,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο εννεάμηνο, αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Στα 19,2 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα. Παραμένει μηδενικό το χρέος. Μεταφέρω (από την Cyprus Times): Θετικά φαίνονται τα αποτελέσματα της μελέτης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, EuroAsia Interconnector, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Great Sea Interconnector και η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο έργο θα παρθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αντιπροσωπεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ελλάδος, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης σημείωσε πως, οι εργασίες κατασκευής του έργου για τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024 και θα πάρει 4 με 5 έτη για την ολοκλήρωση του, ενώ ανέφερε πως στα τέλη του 2024 θα υπογραφεί συμβόλαιο με την γερμανική εταιρεία Siemens, η οποία θα αναλάβει να συνδέσει τους δύο μετασχηματιστές στην Κύπρο με αυτόν της Κρήτης. Θετικά μου ακούγονται αυτά.

*Στα 88,9 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, με 10 εκατ. σε πακέτα και τα 24 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές Εθνική και Jumbo.

*Jumbo: Στο 11μηνο οι πωλήσεις του Ομίλου, ενισχύθηκαν κατά 15%, ειδικότερα το Νοέμβριο 2023, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10%. Ο Απόστολος Βακάκης έχει αναφερθεί σε εκτιμήσεις για συν 12% στον τζίρο και συν 15% στην κερδοφορία.

*Εξαιρετικό το χθεσινό γεύμα των ανθρώπων της Ideal Holdings με αφορμή την έκδοση του ομολόγου (100 εκατ.) έναν απολογισμό του 2023 και τον στόχο για το 2024. Μετά την θετική αξιολόγηση από την ICAP το rating μου φάνηκε καλό. Στα 300 εκατ. η αποτίμηση, για κάποιον που “βλέπει”9-12-15 μήνες μπροστά- και γιατί όχι FTSELarge Cap- τα 450 εκατ. at least τα θεωρώ εφικτότατο στόχο.

*Υπομονή χρειάζεται όπως λ.χ. με την Intralot, αλλά όσοι συμμετείχαν στην αμκ με 0,58 – τον Οκτώβριο- ήταν στα 1,058 ευρώ χθες.

*Λέγαμε χθες το πρωί για την Ακρίτας- την εταιρεία ξύλου- που θα πρέπει να βρήκε…πετρέλαιο, και στη συνεδρίαση που ακολούθησε το “χαρτί” έκανε ένα μεγαλοπρεπές 27,50% στα 1,53 ευρώ.

*Κρατήστε το χθεσινό 9,59% στα 2,97 ευρώ για τη μετοχή της Loulis Mills. Κυρίως γιατί έγινε με αυξημένες συναλλαγές (60.300 τμχ).

*Όσοι έχουν…ξεχάσει την ΒΙΟΣΩΛ που ήξεραν παλιά και την “βλέπουν” ως Unibios- εξειδικευμένη σε συστήματα ύδρευσης/καθαρισμού κ.λ.π-  είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι επενδυτές. “Σιτηρά” και “νερά” το…χρυσάφι του “αύριο” και των περιόδων κρίσεων.

*Αστείες αποτιμήσεις για αρκετά mid & small caps, θέμα χρόνου να μεταφερόταν το παίγνιον από τα large caps. Alumil, για παράδειγμα…καρφί για τα 3… Moda Bagno, ήταν το θέμα με το free float που έθιγε μια-δυό φορές η DeA. Σε ώτα μη…

*Στο 1 ευρώ από 0,50 ευρώ ανεβάζει ο ΟΠΑΠ την αξία της στήλης του Τζόκερ. Διπλασιασμός της χρέωσης, για να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει και τα ξανά λέμε.

*Αρχικά ήταν η BofA, μετά η Deutsche Bank που προειδοποίησαν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ναι μεν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-αλλά χαμηλότερα προηγούμενων εκτιμήσεων. Τρίτωσε το καμπανάκι: το συν 2,1% το τρίτο 3μηνο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό, καθώς είναι αυτό που ενσωματώνει το παραδοσιακά καλύτερο στον τουρισμό.

*Αυτά και από Δευτέρα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask