Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο μετέωρο βήμα του Ταγίπ

Το μετέωρο βήμα του Ταγίπ

Έντονη είναι η ανησυχία τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και λειτουργεί με όρους έντασης, απειλής χρήσης βίας αλλά και στρατιωτικής εμπλοκής. Η φιλοδοξία να αναδυθεί η χώρα σε περιφερειακό ηγέτη αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την αυταπάτη για την πραγματική τουρκική ισχύ, ενώ πληγώνει… βαθιά την όποια προοπτική εκδημοκρατισμού.

Ο Ερντογάν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όπως όλοι οι ηγέτες που παραμένουν για πολλά χρόνια στην εξουσία, έτσι και ο Τούρκος Πρόεδρος έχει συνειδητά ταυτίσει το καλό της χώρας του με την παραμονή του στο τιμόνι της χώρας. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην πολιτική της Τουρκίας, ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών και αναλυτών θεωρεί σίγουρη την ήττα του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του 2023.

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίζεται σίγουρος για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό PBS, ενώ βρισκόταν στη Ν. Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για το αν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία. «Δεν ανησυχούμε για τη νίκη στις εκλογές», είπε. «Κανείς δεν θα μας αντικαταστήσει, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική», πρόσθεσε.

Έχοντας εξισώσει, συνεπώς, την παραμονή του στην εξουσία με το «καλό» της χώρας του, κάθε εσωτερικός (πιθανός) αντίπαλος, εύκολα χαρακτηρίζεται ως εχθρός του λαού και του έθνους, ενώ παράλληλα η αναζήτηση εχθρών δεν περιορίζεται ποτέ εντός των τειχών. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η… μεγάλη λίστα εσωτερικών, αλλά και εξωτερικών εχθρών, τον έχει εγκλωβίσει σε ένα αδιέξοδο, αφού δέχεται κριτική και πίεση από την αντιπολίτευση, ενώ δεν θεωρείται εφικτό πλέον για τον ίδιο να χαμηλώσει τους τόνους “σύγκρουσης” με την χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, εξαπολύει (λεκτικές) επιθέσεις και εις βάρος της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ για την στάση που κρατούν υπέρ της Ελλάδας.

«Ο Ερντογάν εάν χάσει στις εκλογές, δεν θα χάσει απλά την εξουσία, θα βρεθεί σε μια τεράστια δικαστική περιπέτεια, θα τεθεί  σε κίνδυνο η κολοσσιαία περιουσία του, πιθανό να αντιμετωπίσει δικαστήρια, ίσως οδηγηθεί και στη φυλακή» ανέφερε σε δηλώσεις του MEGA ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ο διεθνολόγος εκτιμά πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα επεισόδιο ώστε να μας κάνει να «τραβήξουμε πρώτη την σκανδάλη, ώστε να πει στην διεθνή κοινότητα, ορίστε “οι Έλληνες φταίνε”».

Όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, υπάρχει μια φημολογία για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη — Ερντογάν. Σχολιάζοντας στο finupnews κυβερνητικές πηγές τις εν λόγω φήμες, αναφέρουν ότι ναι μεν δεν αποκλείουν μια τέτοια συνάντηση στο μέλλον, ωστόσο τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία κίνηση για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ούτε καν σκέψη.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως είναι τόσο αρνητικό το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών στην παρούσα φάση που θεωρούν ότι δεν υπάρχει καν νόημα να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση, όσο συνεχίζονται οι απειλές από την άλλη πλευρά. «Η Ελλάδα δεν φοβάται, ούτε τρομοκρατείται από την τουρκική προκλητικότητα. Έχουμε αυξήσει ως χώρα την ισχύ μας και στο πεδίο έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα», μας τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ