Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο κόστος ενέργειας απειλεί με λουκέτα τους καταναλωτές Μέσης Τάσης

Το κόστος ενέργειας απειλεί με λουκέτα τους καταναλωτές Μέσης Τάσης

Στα ύψη κινούνται τον Οκτώβριο οι τιμές στο ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά καθώς τις περισσότερες μέρες του μήνα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται πάνω ή πολύ πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh.

Με αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέο πακέτο επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα στήριξης και των καταναλωτών μέσης τάσης, δηλαδή της μεταποίησης και των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), αλλά και η Ελληνική Παραγωγή έχουν αναδείξει σε μείζον ζήτημα το θέμα με τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, καθώς μάλιστα οι καταναλωτές στη Μέση Τάση δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης. Να σημειωθεί, δε, ότι η ΕΒΙΚΕΝ αποφάσισε να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των τιμών ενέργειας και το πώς διαμορφώνονται στην Ελλάδα μετά τη χτεσινή της Γενική Συνέλευση. Είναι μια προσπάθεια κλιμάκωσης, όπως αναφέρεται, της προσπάθειας, μετά τις συνεχείς παραστάσεις προς τις εθνικές αρχές, για να αναδειχθούν τα δομικά προβλήματα στην ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ότι αυτό που τονίζεται από την ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου μόνο το 15% της κατανάλωσης Μέσης Τάσης περνάει μέσα από την χονδρεμπορική αγορά, στην Ελλάδα οι μεγάλοι καταναλωτές κινούνται με βάση τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα ήδη έχουν ειδοποιηθεί οι περισσότεροι για την διαμόρφωση τιμολογίων από το νέο χρόνο με βάση και ρήτρες, χωρίς δηλαδή κλειδωμένες χρεώσεις, στη βάση συμβολαίων.

Στο μεταξύ μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα καταγράφει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. σε λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών» γνωστοποίησε πως  στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι από 30 έως 170%. Παράλληλα ανέφερε ότι «οι καταγγελίες για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί.». Όπως τόνισε ότι «οι καταγγελίες των καταναλωτών για τα θέματα της ενέργειας από την 6η θέση που βρίσκονταν στον πίνακα των καταγγελιών το 2017, έχουν αναρριχηθεί πλέον στη 2η θέση και διαφαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν την πρώτη θέση».

Παράλληλα η  κ. Καλαποθαράκου κατέθεσε οκτώ προτάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις τόσο με σταθερή, όσο και με κυμαινόμενη τιμολόγηση και ζήτησε μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στην ίδια ημερίδα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και την αποτύπωση στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε».

Η άποψη της nrg

Μιλώντας πάντως σε δημοσιογράφους, κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της nrg, εταιρίας του ομίλου της Motor Oil,  στο περιθώριο εκδήλωσης για  την αποκάλυψη της νέας οπτικής ταυτότητας της εταιρείας, και την ολοκληρωμένη στρατηγική της στην ηλεκτροκίνηση έκανε λόγο για συνέχιση «της τέλειας καταιγίδας» και τον επόμενο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα προέβλεψε ότι η κρίση θα εκταθεί, ενδεχομένως και μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Όπως μάλιστα σημείωσε θα απαιτηθεί για το νέο έτος, άλλο ένα τουλάχιστον ισόποσο με το τρέχων πακέτο ενίσχυσης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι και στη Μέση Τάση η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις μετακυλήσεις αυξήσεων σε επιχειρήσεις. Όπως είπε υπάρχουν προβλήματα στην εν λόγω αγορά, με τους «παρόχους» να έχουν «πονέσει» στο παρελθόν  λόγω της προσπάθειας να αυξήσουν μερίδια. Όπως είπε σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να υπάρχει μια ορθολογική διαχείριση της κατάστασης με ένα επιμερισμό του ρίσκου που φέρνει η συγκυρία. Ωστόσο έκανε λόγο για κενά στο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά εξισορρόπησης, ή την μονοσήμαντη ανάληψη του ρίσκου της αγοράς από τους παρόχους σε σχέση με τους διαχειριστές. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι διαχειριστές «φορτώνουν» όλο τον κίνδυνο επισφαλειών στους παρόχους διασφαλίζοντας σταθερές αποδόσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ