Το προφανές κέρδος της Ελλάδας από τη διατήρηση σε ισχύ του προγράμματος PEPP -δηλαδή του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ με στόχο τη στήριξη των χωρών εν μέσω πανδημίας- είναι η διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Και κατά συνέπεια ο «φθηνός δανεισμός» για την Ελλάδα.
Δανεισμός που επέτρεψε στη χώρα να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης ύψους 40,5 δις. ευρώ -εκ των οποίων τα 4,5 δις. ευρώ τώρα θα αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά- και ταυτόχρονα να διατηρήσει τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Εκτός από το προφανές όμως, υπάρχει και ένα ακόμη κέρδος. Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το PEPP, μπορεί να προβλέπει ότι ο αγοραστής των ομολόγων είναι η ΕΚΤ, στην πραγματικότητα όμως, οι τίτλοι καταλήγουν -σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό 80-90% στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ουσιαστικά, αυτό γίνεται για να επιμεριστεί το ρίσκο. Αν μια χώρα «σκάσει», η ζημιά να χτυπήσει και την κεντρική της τράπεζα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες όμως, εκτός από το ρίσκο υπάρχει και το κέρδος. Η αγορά ελληνικών ομολόγων αποφέρει κέρδη στους επενδυτές αυτή την περίοδο και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά «χαρτιά» όποτε αυτά εκδίδονται. Από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδας είναι κάτοχος σημαντικού μέρους των τίτλων που καταλήγουν σε αυτήν μέσω του PEPP, αντίστοιχα, δικό της είναι και το κέρδος. Ποιος όμως είναι ο μέτοχος της ΕΚΤ; Το ελληνικό δημόσιο το οποίο και εισπράττει τα μερίσματα. Κατά συνέπεια, έμμεσα, περιορίζεται ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού της χώρας.
Τι λοιπόν είναι αυτό που αναμένεται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα; Η ΕΚΤ πρέπει να βρίσκει ελληνικούς τίτλους να αγοράζει. Γι’ αυτό, και προκειμένου να υπάρχει προσφορά, θα δούμε νέες εκδόσεις ομολόγων από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ ανεξάρτητα από το αν η χώρα έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού της. Το επόμενο βήμα, αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.