don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το καμπανάκι της ΕΚΤ, “ναι” στην πρόταση Βασιλάκη, η επόμενη μέρα για την Attica Group, στο επίκεντρο τράπεζες-ενέργεια, ο Στουρνάρας και “η μαμή της Ευρώπης” και το μυστικό της επιτυχίας της ElvalHalcor

*Σε ρυθμούς προετοιμασίας της σημερινής αργίας (Ημέρα των Ευχαριστιών) η χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη. Με την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (1 Νοεμβρίου) ενισχύεται η άποψη όσων θεωρούν πως η περιοριστική πολιτική θα συνεχιστεί και μάλιστα χωρίς να δοθεί ένδειξη για μείωση επιτοκίων σύντομα. Ήταν όμως τα κέρδη της Nvidia (βράδυ Τρίτης) καλύτερα των εκτιμήσεων που συντήρησαν το καλό κλίμα. Όπως και τα νεότερα από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

*“Βουτιά” στην τιμή του πετρελαίου κατά 4,74% στα 74,2$/βαρέλι, αφορμή η αναβολή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.

*Από τα δύσκολα στα δυσκολότερα για την Γερμανία. Βαθαίνει η κρίση για τον προϋπολογισμό, μετά το stop του ανώτατου δικαστηρίου της Καρλσρούης στη δυνατότητα μεταφοράς 60 δισ. από μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια για την πανδημία σε πράσινες επενδύσεις. Επίσης “πάγος” μπαίνει σε δαπάνες ύψους 200 δισ.- από το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας- ενώ περνά-δεν περνά το κονδύλι για βοήθεια ύψους 8 δισ. προς την Ουκρανία. Η τρικομματική κυβέρνηση στα χειρότερα της, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να υποχρεωθεί να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό του 2023. Από το φιλελεύθερο FDP o 44χρονος πολιτικός.

*Και η Γερμανία κάνει λάθη, το ειρωνικό μότο της Ρώμης, την ημέρα που η Τζόρτζια Μελόνι επισκεπτόταν (χθες) το Βερολίνο.

*Διευκολύνουν την Αθήνα οι εξελίξεις στην Γερμανία- για αυτό και η εκτενής αναφορά της DeA- ενόψει των τελικών ( ; ) αποφάσεων για Σύμφωνο Σταθερότητας, δημοσιονομικό πλαίσιο κ.α.

*Καμπανάκι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαιτίας του περιβάλλοντος των υψηλότερων επιτοκίων, εάν συνεχιστεί η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια της εξάμηνης σχετικής της έκθεσης. Την ίδια στιγμή προτρέπει σε γοργή επίτευξη συμφωνίας για νέους δημοσιονομικούς κανόνες για να τερματιστεί η ασάφεια που κυριαρχεί στην παρούσα περίοδο και η οποία ενισχύθηκε με την τελευταία απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Το Financial Stability Review Νοεμβρίου 2023 προειδοποιεί πως ενώ η εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα συμπιέζονται αυξητικά τα εισοδήματα, τα εταιρικά κέρδη και τα δημόσια οικονομικά εάν η οικονομία συνεχίσει να απογοητεύει με τις επιδόσεις της. Έχει και η ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ τις ευθύνες της, αλλά εδώ που έφτασε η κατάσταση…μπρος γκρεμός και πίσω γκρεμός. Να δούμε πως θα συμμαζευτεί όλο αυτό… 

*Πολλοί short, που πόνταραν κόντρα σε εταιρείες που εκτέθηκαν στο υψηλότερο κόστος δανεισμού τον περασμένο χρόνο, έχουν παγιδευτεί από μια «επώδυνη» ανάκαμψη σε μετοχές «χαμηλής ποιότητας» αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τον Emmanuel Cau, επικεφαλής της Barclays για τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα hedge funds που έχουν στοιχηματίσει σε πτώση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων γράφουν ζημίες 43 δισ.$  δολαρίων μετά το ράλι των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά, η άνοδος 14% για τη μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival, σε μόλις μία εβδομάδα είχε ως συνέπεια οι short sellers να χάσουν 240 εκατ. $.

*Ιδιαίτερα ικανοποιητικά κινήθηκε η έκδοση ομολόγου της Eurobank στο πλαίσιο των MREL ενώ αναμένουμε το επόμενο βήμα από άλλη συστημική τράπεζα. Όπως πάντως δείχνουν τα πράγματα οι τράπεζες επισπεύδουν τις κινήσεις τους. Η Εθνική φέρεται να έχει ξεκινήσει επαφές με τον SSM ώστε να επαναγοράσει ποσοστό μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Θα γίνει όμως έτσι;

*Περισσότερο από το 60% των μετόχων της Aegean θα ψηφίσουν την πρόταση του Ευτύχη Βασιλάκη για τα warrants στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλλε δήλωση πρόθεσης για την άσκηση των warrants (δικαιωμάτων κτήσης μετοχών) της εταιρείας που κατέχει, με τον CEO της Aegean να εισηγείται την εξαγορά τους έναντι 85,4 εκατ. ευρώ. Σε επεξηγηματικό σημείωμα του διοικητικού συμβουλίου της Aegean επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 14ης Δεκέμβριου 2023, που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται πως με επιστολές τους, οι μέτοχοι της εισηγμένης, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των μετόχων, δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση Βασιλάκη για τα warrants. Πανστρατιά, σα να λέμε βασικών μετόχων, πέραν του Ευτύχη Βασιλάκη από κοινού Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυϊδ. Με άνοδο 1,05% στα 11,56 ευρώ η μετοχή, στα 1,042 δισ. η αποτίμηση.

*Την συγχώνευση δι’ απορροφήσεων της ANEK από την Attica Group ενέκριναν αρχικά χθες το πρωί οι μέτοχοι της Κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας στα Χανιά, ενώ ακολούθησαν το απόγευμα οι ομόλογοι τους στην Αθήνα. Με βάση την σχέση ανταλλαγής μετοχών (0,1217 μετοχές της Attica για κάθε μια μετοχή της ΑΝΕΚ) όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα συμμετέχουν με περίπου 11,25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Group, όπως αυτό θα σχηματισθεί. Το σήμα της ΑΝΕΚ θα διατηρηθεί και μαζί με τις Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Africa Morocco Links (AML) η Attica Group θα διαθέτει πέντε θυγατρικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται συνολικά 45 πλοία. Τα πλοία που θα φέρουν τα χρώματα της ΑΝΕΚ στις γραμμές της Κρήτης θα είναι τέσσερα: Το «Έλυρος» και «Ελευθέριος Βενιζέλος», το «Blue Galaxy» που θα μετονομαστεί σε «Κίσσαμος» και το «Blue Horizon» θα μετονομαστεί σε «Λευκά Όρη». Η Attica Group θα επενδύσει άμεσα στην ΑΝΕΚ κεφάλαια ύψους 31 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου της.

*Αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι, ενισχύουν τις θέσεις τους Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Θεοδωρίδης με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το “χαρτί”. Στα 2,55 ευρώ με άνοδο 30,77% σε ένα μήνα. Να έχει σχέση με την τελευταία ισχυρή αντίδραση της Κέκρωψ, ένα από τα ερωτήματα των τελευταίων ημερών. Πάντως ο Δημήτρης Θεοδωρίδης αγόρασε άλλες 504.000 ΙΝΤΚΑ μέσω της BlackOak.

*Άκρως επιτυχημένο ήταν το crash test της μετοχής της Εθνικής, που μάλλον αιφνιδίασε θετικά την αγορά με την ισχυρή ανθεκτικότητά της, καθώς οι όποιοι κραδασμοί από την εισαγωγή των νέων μετοχών ήταν απολύτως διαχειρίσιμοι, ενώ η ευρύτερη αγορά έδειξε ισχυρό momentum με τους κύριους δείκτες να κλείνουν σε υψηλό ημέρας. Όπως θα έλεγε ο Απόστολος Σκουμπούρης: Ο τίτλος σε καμιά περίπτωση δεν δέχτηκε τακτικές ξεφορτώματος, ούτε έχασε τα 6 ευρώ καθώς το χαμηλό ημέρας ήταν στις 6,05 ευρώ όταν υποχωρούσε κατά 3,72% μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ τελικώς περιορίστηκαν οι πιέσεις κλείνοντας στα 6,20 ευρώ με πτώση 1,43%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στα 6,2320 ευρώ (-0,92%).

*Τραπεζικός ο ένας κλάδος που εύλογα θα συγκεντρώσει την προσοχή των επενδυτών στο Λονδίνο. Ενεργειακός ο άλλος, με όλα τα ονόματα σε ενδιαφέροντα τραπέζια. Έχουμε και λέμε, με άνοδο 2,37% στα 10,35 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, με άνοδο 1,30% στα 35,72 της Mytilineos, με 4,91% στα 23,50 της Motor Oil στα 14,99 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Δυνατά πάνελς με επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους στο Energy Transition in Greece» – (συμμετέχουν: Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytilineos, Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat και ο Γιώργος Κούβαρης από την ΓΕΚ Τέρνα αλλά και στο «Private Investing in Greece» – (συμμετέχουν: Στέλιος Ελία, Managing Director BC Partners, Σπύρος Σπυρόπουλος, Senior Advisor Oaktree, Ana Plecas, Country Head of SE Europe & Africa Macquarie Asset Management, Στέλιος Θεοδοσίου, Managing Director, H.I.G. Realty) διαμορφώνουν “δύναμη πυρός” που δεν περνά απαρατήρητη στην Ευρώπη.

*Φάνηκε και με την προσφορά των 1,6 δισ. στην έκδοση του senior bond της Eurobank (άντλησε 500 εκατ., με κουπόνι 5,875%) και με την διακριτική πίεση να επισπευσθεί η διάθεση ενός μειοψηφικού ποσοστού (12%-15%) από τους 2 βασικούς μετόχους της Helleniq Energy (PO&IH/Λάτσης- ΤΑΙΠΕΔ) όπως και του θερμού ενδιαφέροντος για το πότε θα “βγουν” το υπόλοιπο της Εθνικής που έχει το ΤΧΣ (18,9%), εάν γίνεται να δοθεί νωρίτερα μέρος (ή το όλον) του 27% της Πειραιώς και βεβαίως για την εισαγωγή του 20% του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο ΧΑ.

*Από τον Επίμονο Κηπουρό/businessdaily το παρακάτω για το αθόρυβο” χώσιμο” στη μετοχή της Lamda. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 24,3% των μετοχών της Lamda, ενώ εγχώριοι θεσμικοί κατείχαν το 7,6% των μετοχών της εταιρείας. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, το ποσοστό των ξένων θεσμικών έχει συρρικνωθεί στο 20,5%, δηλαδή έχουν ρευστοποιήσει περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές, ενώ και το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών επενδυτών έχει μειωθεί στο 6,7%. Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό των Ελλήνων μικροεπενδυτών έχει αυξηθεί από 5,3% το 2020 σε 7,3%. Και συμπληρώνει η στήλη: Με λίγα λόγια, οι ειδικοί που καταλαβαίνουν τα νούμερα, έχουν καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες και μιλούν με τη διοίκηση της Lamda πουλάνε μετοχές ενώ η «μαρίδα» που δεν έχει τις γνώσεις των ειδικών αγοράζει, γεγονός που αναπόδραστα οδηγεί σε δύο πιθανές ερμηνείες: Είτε οι θεσμικοί δεν πείθονται για την πρόοδο και τις προοπτικές του project, όπως τις παρουσιάζει η διοίκηση, είτε η διοίκηση Αθανασίου αποτυγχάνει ή δεν ασχολείται όσο πρέπει με το να πείσει τους θεσμικούς επενδυτές για την πρόοδο του project.

*Τον Καρλ Μαρξ και τη φράση του «η βία είναι η μαμή της ιστορίας» θυμήθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας χθες ότι «η Ελλάδα είναι η μαμή της Ευρώπης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο κεντρικός μας, χάρη στην Ελλάδα και την ελληνική κρίση δημιουργήθηκε ο ESM και η ΕΚΤ εξελίχθηκε σε μια κεντρική τράπεζα πρότυπο. Χάρη στην ελληνική κρίση δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να στηθεί ένα σύστημα αποτελεσματικής διακυβέρνησης για την αποτροπή κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

*Είδα τα αποτελέσματα 9μηνου της ΕΧΑΕ, αύξηση στις αμοιβές διοικητικών, προσωπικού κ.λ.π σχεδόν 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ήμαρτον…

*Αύριο, Παρασκευή, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Intralot. Εδώ είμαστε.

*Το μυστικό της επιτυχίας για την ElvalHalcor που αυξάνει τα μεγέθη της σε περίοδο προύφεσης στην Ευρώπη, κερδίζει μερίδια αγοράς καθώς η «πίτα» δεν μεγαλώνει, αλλά οι όγκοι των ανταγωνιστών μειώνονται με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους όγκους της εταιρείας.

*Τι άλλο θα δούμε: Μία από τις επτά χώρες που τηρούν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ελλάδα, ενώ τις παραβιάζει ακόμη και η Γερμανία. Μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μόλις επτά- που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις οικονομικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τους ελέγχους στις οικονομίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. «Συνολικά, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας συνάδει με τη σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2023», τονίζει η Κομισιόν στα συμπεράσματα του ελέγχου της, ενώ ανακοίνωσε ότι πολλές χώρες αποκλίνουν από τις συστάσεις.

*…ΔΕΝ γράφω άλλο, και μετά έχουμε αμφιβολίες για το αν η Fitch θα δώσει (και αυτή) το investment grade, την 1η Δεκεμβρίου. “Δαγκωτό” το βλέπω…καλημέρα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask