Καλό Μήνα, και για να μην χαλαρώνουμε, επειδή μπαίνουμε στην θερινή περίοδο, σας έχω ένα ερώτημα, με την σωστή απάντηση του, να σας στέλνει “ταμείο”.
Στα 2 δισ., διαβάζω, πως ανήλθε το τίμημα εξαγοράς της Chipita από την Mondelez.
Πρόσφατα, για την εξαγορά της Vivartia, το CVC Capital έδωσε 175+455 εκατ. ευρώ αναλαμβάνοντας το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου (455 εκατ.) από τα δε 175 η MIG με τα 161,3 εκατ. κάλυψε μεγάλο μέρος των δικών της.
Να διευκρινίσω, για όσους θεωρούν ακριβό το τίμημα που έδωσαν οι Αμερικανοί της Mondelez, πως το σύστημα στις ΗΠΑ λειτουργεί κάπως έτσι: ένα fund εκδίδει ένα ομόλογο, το οποίο το οποίο αγοράζει (άμεσα ή έμμεσα) η Fed παρέχοντας όση ρευστότητα χρειάζεται. Το fund προχωρά σε εξαγορές εκτός ΗΠΑ, όπως καλή ώρα με την Chipita. Δηλαδή το fund αποκτά πρόσβαση σε “παραγωγή”αλλά και “αγορά τζίρου” (διαδικτυακού). Στο τέλος αυτής της διαδικασίας- σε μία, το πολύ, 4ετία το fund έχει “παραγωγή” και ο αγοραζόμενος “χαρτιά”. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Σήμερα σας θέλω, για το εξής: σε όρους Enterprice Value (και αφού μελετήσετε τους ισολογισμούς, κυρίως όσον αφορά “υποχρεώσεις”, σχέση ιδίων-ταμείου/υποχρεώσεις και ελέυθερες ταμειακές ροές) για πείτε μου η ΚΡΙ-ΚΡΙ (με έναν ισολογισμό λαμπίκο) είναι fair value στα 251,3 εκατ., που “γράφει” πριν λίγο στο ταμπλό;
-ο…κουμπάρος-