Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο επενδυτικό κρεσέντο στα Βαλκάνια της ΔΕΗ συνεχίζεται

Το επενδυτικό κρεσέντο στα Βαλκάνια της ΔΕΗ συνεχίζεται

Σε μια πολύ γόνιμη περίοδο επενδύσεων και διεύρυνσης του επιχειρηματικού της αποτυπώματος σε Ελλάδα αλλά και Βαλκάνια βρίσκεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), καθώς μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η η συμφωνία για την απόκτηση της Enel Romania, που θα αλλάξει επίπεδο όλο τον όμιλο, δίνοντάς του ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και σε μια αγορά γοργά αναπτυσσόμενη, με πληθυσμό περίπου όσο η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η Επιχείρηση ανέλαβε, μέσω κοινοπραξίας, την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren” στη Βόρεια Μακεδονία, αξίας ενός δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα υλοποιηθούν σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, κάτι που καθιστά κυρίαρχη την (ελληνική εταιρεία) ΔΕΗ.

Είναι μια δουλειά που κυοφορούνταν εδώ και πολύ καιρό, ενώ το project το ανέλαβε η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon, συμπράττοντας με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει πως η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.

Όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν η μοναδική η οποία υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο “Cebren”, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2006 είχαν προηγηθεί 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.

Μπαράζ επενδύσεων από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει εισέλθει σε ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η η συμφωνία για την απόκτηση της Enel Romania, που θα αλλάξει όλο το status του ομίλου, δίνοντάς του ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και σε μια αγορά γοργά αναπτυσσόμενη, με πληθυσμό περίπου όσο η Ελλάδα.

Η εξαγορά της Enel Romania θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό μετά την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική το καλοκαίρι του 2006 έναντι τριών δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν εξαιρεθεί ο ο τραπεζικός τομέας, τότε η κίνηση της ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, από καταβολής επιχειρηματικότητας! Ρεκόρ που από μόνο του μαρτυρά πολλά για το μέγεθος και το ειδικό βάρος αυτού του deal.

Μια τεράστιας σημασίας και προοπτικών κίνηση που θα καταστήσει πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη.

Παράλληλα, τον προσεχή Νοέμβριο θα λάβει χώρα το capital market day όπου εκεί θα παρουσιαστεί το επενδυτικό πλάνο της Επιχείρησης για την πενταετία, ήτοι για τα έτη 2023 – 2027. Σε αυτό το πλάνο, δεσπόζοντα ρόλο, έχουν ασφαλώς οι επενδύσεις πράσινης κατεύθυνσης που πλέον διαπερνούν όλους τους σχεδιασμούς του management.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ