Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο επεισόδιο φεύγει οι κάλπες έρχονται

Το επεισόδιο φεύγει οι κάλπες έρχονται

Εαν πιστέψουμε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων διεθνολόγων και αναλυτών, φαίνεται πως το θερμό επεισόδιο απομακρύνεται τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι. Εαν αυτό ισχύει είναι μια καλή είδηση. Και έτσι πρέπει να τη δούμε έστω και εάν χαλάνε για άλλη μια φορά τη σούπα κάποιων αναλυτών του…γλυκού νερού, με άκρες στον Εύξεινο Πόντο.

Ας ελπίσουμε – χωρίς να καθησυχάζουμε- ότι ο Ερντογάν πήρε το μάθημά του στο ΝΑΤΟ και θα καθίσει ήσυχος.

Αυτό σημαίνει ότι ο ένας φόβος του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης απομακρύνεται. Παραμένει ένας ακόμη, ο αποκαλούμενος και σύνδρομο του Ματιού. Οι πυρκαγιές. Εάν και αυτός απομακρυνθεί, τότε νομίζω ότι δύσκολα θα αποφύγει το Μαξίμου να ενδώσει στον πειρασμό των εκλογών. Οσο και εάν επιχειρούν να το μαζέψουν δεν μαζεύεται καθώς οι βουλευτές ήδη τρέχουν και δεν σκοπεύουν να αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους πολίτες, ούτε στα περιβόητα μπάνια του λαού.

Ηδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν τις λίστες τους, οι υποψήφιοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους, θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο, και το μόνο που θα λείπει από την επίσημη τελετή θα είναι το διάγγελμα Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός παρά το ήδη διαμορφωμένο κλίμα είναι ίσως ο μόνος που δεν είναι 100% έτοιμος για την απόφασή του. Αλλά όταν θέλει η νύφη και ο γαμπρός τα άλλα είναι περιττά.

Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ηδη η προεκλογική περίοδος θα είναι μακρά και επίπονη, καθώς 100 μέρες δεν είναι λίγες με ορίζοντα τις κάλπες του Φθινοπώρου. Δεν μπορεί να τις σύρει, δεν θα βοηθήσει την πολιτική ζωή, ούτε την οικονομία, η παράταση της εκκρεμότητας. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, εάν και το ορθό επιτέλους θα ήταν μια κυβέρνηση να ολοκλήρωνε την θητεία της. Μπορεί να είναι λίγοι αυτοί που το πιστεύουν, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, αλλά δυστυχώς ο πρωθυπουργός εάν δεν βρει κάτι ανατρεπτικά μεγάλο, όπως ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, θα χαλάσει το αφήγημα που ο ίδιος έκτισε.

Οσο για τους βουλευτές, ήδη στήνουν τα επιτελεία τους, επιστρατεύουν διαφημιστικές, ετοιμάζουν τις συγκεντρώσεις τους με διάφορες αφορμές και η μάχη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η απλή αναλογική έχει ανοίξει μέτωπα, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάποιοι δεν θα είναι βουλευτές τουλάχιστον για 25 ημέρες, εκτός εάν λαός και ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν αλλιώς και βρεθεί λύση από την πρώτη αναμέτρηση.

Το βέβαιο είναι ότι θα πάμε σε μια αναμέτρηση, πολωτική, με εκατέρωθεν καταγγελίες, κάτι που ο τόπος δεν χρειάζεται, αλλά θα το χρεωθεί και αυτό. Το δυστύχημα σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι να δούμε να επανεμφανίζονται και πάλι οι λαικίστικες και οι ακροδεξιές δυνάμεις στο προσκήνιο κάτι που θα δυσκολέψει την όποια κυβέρνηση σχηματιστεί εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Για να δούμε, τελικά τι θα γίνει σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ