Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο ενεργειακό ρίσκο και το Χρηματιστήριο

Το ενεργειακό ρίσκο και το Χρηματιστήριο

Μετά το +20,26% που είχε κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου και τις 789,66 μονάδες έως το κλείσιμο της Μ. Πέμπτης και μετά το +8,05% από τις αρχές Απριλίου, η διόρθωση – με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας – ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Η αγορά είχε βρεθεί σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε η όψιμη ενεργειακή κρίση και ο φόβος κλεισίματος της κάνουλας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ήταν η αφορμή για μια καλή διόρθση.

Το χθεσινό -2,17% ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις 8 Μαρτίου, ημέρα που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 3,90% όταν τα τύμπανα του πολέμου και των συνεπακόλουθων ανησυχιών χτυπούσαν πολύ δυνατά.

Μολονότι η κυβέρνηση είναι καθησυχαστική διατυμπανίζοντας ότι η χώρα έχει ενεργειακά αποθέματα και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, εντούτοις οι επενδυτές μείωσαν ρίσκα, κατοχύρωσαν κέρδη και κινήθηκαν αμυντικά. Συνάμα, δεν είναι τυχαίο ότι οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές ομίλων με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, πιέστηκαν περισσότερο.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική αγορά είχε «χάσει» δύο εξαιρετικά κρίσιμες συνεδριάσεις (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα) στη διάρκεια των οποίων οι διεθνείς αγορές σχεδόν γκρεμίστηκαν.

Χθες λοιπόν καταγράφηκε μια καθολικά πτωτική – διορθωτική συνεδρίαση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με άνοδο, στον Mid Cap μόνο μία μετοχές ήταν θετική, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 24 τίτλοι έκλεισαν ανοδικά έναντι 101 που υποχώρησαν.

Το θετικό πάντως είναι ότι ο Γ.Δ. έκλεισε υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας που ήταν στις 913,71 όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 2,69%, ενώ κράτησε τις 918 μονάδες που σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές είναι κρίσιμη τεχνική ζώνη. Συνολικά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 3,28%, ο FTSE 25 χάνει 3,44% και ο τραπεζικός δείκτης -5,24%.

Επίσης στα θετικά εκλαμβάνεται το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών μειώθηκε – σε έντονα πτωτική συνεδρίαση – καθώς μετά από ένα 4ήμερο όπου κινήθηκε μόνιμα πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, χθες κατήλθε στα 93 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να πρωταγωνιστεί ξανά διακινώντας 19,05 εκατ. ευρώ και τη Μυτιληναίος ξανά δεύτερη με 11,77 εκατ. ευρώ.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει την Πέμπτη και την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεδριάσεις που θα κρίνουν και τα τελικά πρόσημα του Απριλίου και του πρώτου 4μήνου. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το διορθωτικό διήμερο -3,28%, κρατάει κέρδη 4,45% τον Απρίλιο, ο FTSE 25 κερδίζει 4,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +1,88%.

Σε επίπεδο 4μήνου και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για τη λήξη, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 2,82%, ο FTSE 25 είναι στο +3,80%, ο Mid Cap +0,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 13,95%. Θυμίζουμε ότι σύσσωμες – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – οι διεθνείς αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες το τρέχον έτος, άρα η επίδοση του Χ.Α. θα πρέπει να «ζυγιστεί» σύμφωνα με τα εξαιρετικά σύνθετα δεδομένα της συγκυρίας.

Επίσης, το +13,95% του τραπεζικού κλάδου, μπορεί να υπολείπεται σημαντικά από το +29,7% που κατέγραφε έως λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά είναι μεγαλύτερο από το +10,78% που κέρδισε ο κλάδος στο σύνολο του περασμένου έτους. Και οι προοπτικές, εντελώς διαφορετικές…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ